Cheek ja Elastinen ovat kumpikin tahoillaan huippusuosittuja ja näkyviä artisteja Suomessa, nyt he esiintyvät myös yhdessä duona nimeltä Proofetat. Cheek on haastatteluissa korostanut aitouttaan. Elastinen on tehnyt itsestään sporttisen koko perheen idolin. He ovat kaksi 35-vuotiasta heteromiestä joiden tuore hitti on nostanut voimakasta arvostelua.

Mayday mä en nää estoja neideilt,

taas ihan yhtäkkii kääntyy lesboja streiteiks

Profeettojen musiikkigenre hip hop ei ole mitenkään puhtoinen, kun popin puolella lauletaan rakkaudesta ammentaa hip hop seksismistä ja naisvihasta. Tämä ei tietenkään ole perustelu yhtään millekään. Profeettojen Yhtäccii-biisin sanat lesboista särähtävät ikävästi korvaan.

Proofeettojen Yhtäccii-biisin ongelmallisuutta on käsitelty ainakin Rumbassa, Yle X:llä ja Helsingin Sanomissa. Osa pitää lesbolainia normaalina räppiin kuuluvana läppänä. Luonnolliset etenkin Profeetat itse. Toiset eivät. Rap-musiikin asiantuntija Inka Rantakallio, Turun yliopistolta arvelee Helsingin Sanomille, että Profeetoilla olisi kyse heteromiehen kriisistä muuttuvassa maailmassa.

”Jos miettii vaikka tuota ’lesbot kääntyy streiteiksi’ -läppää, niin onhan se aivan idioottimaisen typerä”, Rantakallio toteaa. Ero räpin syntysijoille Yhdysvaltoihin on roimasti. Rantakallio muistuttaa, että siellä sukupuoliroolien ja seksuaalisuuden käsittelyssä on kehitytty paljon. ”No homo -läppää, ei biiseissä enää juurikaan kuulla”.

Rantakallio huomauttaa myös, että hip hopissa enemmän sarjakuvamaiset hahmot kuten Notkea Rotta selviävät sanoituksistaan puhtaammin paperein, koska ne eivät edusta esittäjien oikeita asenteita -kyseessä on selkeämmin pelkkä esitys. Osa esiintyjistä perustelee seksistisiä sanoituksiaan itseironisella huumorilla. Proofeettojen Yhtäccii-biisistä ei kuitenkaan kuulu itseironia lainkaan. Lisäksi Elastinen ja Cheek ovat valtavan suosittuja ja vaikutusvaltaisia artisteja, jotka korostavat aitouttaan.

YleX:lle puhunut Elastinen pitää keskustelua sanoituksesta tarkoitushakuisena. ”Jengi voi ruveta etsimään ja keksimään sisältöä, keksitään vähän sitä, miten halutaan se kuulla”, Elastinen sanoi.

Sanoilla on kuitenkin voimaa ja jokin ajatus mielessä on nämäkin sanat biisin lisätty. Vaikea nähdä lesbojen käännytystä hauskana ja kevyenä asiana, vitsinä.