Ugly Monsters on tuhma ja nokkelan humoristinen sarjakuva urbaanista homosta lifestylesta. Nettihitiksi noussut englanniksi julkaistu pikkutuhma ja humoristinen sarjakuva, jossa mörkökaverukset painiskelevat jokapäiväisten homogenren ongelmien parissa deittailun, itsetutkiskelun ja bilettämisen sekä kalsarimerkkien kyllästämässä maailmassa. Siinä missä yksi ihmettelee housujensa sisältöä, toinen on perso roskaruualle ja miehille. Kolmas kiukuttelee, jotta saisi huomiota kännykkäriippuvaiselta poikaystävältään. Parikymppisiksi möröillä on liikaa ikää (hys, salaisuus), mutta se ei näy käytöksessä – asioita tehdään ja möläytellään sen enempää ajattelematta. Ronskin ulkokuoren alla sykkii kuitenkin lämmin, hyväntahtoinen mörkösydän.
Rumien mörköjen Instagram-tilillä ollaan jo syvällä Halloween-tunnelmissa.
Ugly Monsters on Joakim Juvelénin, 35, luomus. Joakim on helsinkiläinen graafikko ja sarjakuvataitelija, joka kertoo QX:lle piirtävänsä toisinaan niin roiseja sarjakuvastrippejä, että niiden näyttäminen esimerkiksi äidille nolottaa. Ja se on helppo ymmärtää kun tätä sarjakuvakirjaa lukee, on siinä sen verran suoria viittauksia peppuseksiin ja miehisiin iloihin, häpeilemättömään seksiin ja ryyppäämiseen.
QX kysyi Joakimilta miten ja koska hahmot syntyivät?
– Ugly Monsters sai alkunsa nelisen vuotta sitten luonnoksista, joita raapustelin työnteon ohessa Post It -lapuille. Tuolloin hahmoilla ei ollut pysyvää olomuotoa ja niiden rooli oli lähinnä helpottaa omaa keskittymiskykyäni palavereissa. Kavereiden ihastuttua näihin alkumörköihin päätin ruveta piirtämään niitä enemmän. Pian syntyikin ensimmäinen hahmo, Jojo, jota pidän jonkinlaisena omakuvanani.
– Koetin alkuun piirtää Möröistä mahdollisimman rumia, ikään kuin kyseenalaistamaan nykypäivän kauneusihanteita. Hahmosuunnittelun ohessa hahmot ovat kuitenkin hiukan söpöytyivät, joskin niissä on edelleen nähtävissä alkumörköjen piirteitä, kuten esimerkiksi oudot nenät sekä runsas ja vaihteleva karvoitus.
– Ugly-sanalla olen halunnut viitata myös Mörköjen käytökseen ja homouteen. Oikeassa elämässä ihmisiltä odotetaan iän ja aseman mukaan tietynlaista käytöstä. Mörköjen maailmassa näin ei ole, vaan he käyttäytyvät kuin parikymppiset, vaikka ikää on oikeasti enempi. Tästä saakin hauskoja tilanteita sarjakuviin. Myös homous on edelleen ruma asia, jonkinlainen mörkö, vaikka nykyään ollaankin aika suvaitsevaisia ja tasa-arvoasioissakin on otettu isoja askelia. Toivoisinkin, että Möröt herättäisivät keskustelua aiheen tiimoilta.
Mistä saat ideasi? Omasta vai kavereiden elämästä? Onko hahmoilla suoraa vastinetta?
– Ideoita ammennan niin mun omasta kuin lähipiirinikin elämästä sekä kaikesta siitä, mitä satun näkemään tai kuulemaan kaupungilla liikkuessani. Stripeissä leikitellään myös stereotypioilla, joka on myös aika ehtymätön idealähde. Mulla on myös aika roisi huumorintaju ja vilkas mielikuvitus.
– Jokaisella hahmolla on periaatteessa ollut esikuvansa, mutta hahmot ovat lähteneet elämään jo niin omaa elämäänsä ettei niitä voi suoraan verrata enää kehenkään.
Kuten kuvista näkyy, meininki on häpeilemättömän ronskia, mutta nokkelalla ja hauskalla tavalla.
Eikä tässä vielä kaikki, Ugly Monstersit saa nyt myös kalenterina. Nimi- ja merkkipäivien lisäksi kalenteriin on merkattu valmiiksi Helsinki Pride -viikko.
Sarjakuva-albumia saa kirjakaupoista kautta maan. Kalenteria löytyy kustantamo Sammakon Kirjakaupan nettikaupasta ja marraskuun alussa Aleksanterinkadulle avattavasta Xmas Garage -popup-kaupasta, ne myyvät myös albumia.
Päivitetty 2018-11-05