SKAM-TV-sarjan teatteriversio on ollut huikea menestys Martinus-teaterille. Esityksen viimeisessä kohtauksessa nähdään pieni homosokki. QX tapasi näytelijät ennen esitystä ja puhui menestyksen taustalla olevasta prosessista ja millaista on olla nuori ja homo tänään.
Tanskan jälkeen Suomi on toinen maa maailmassa, jolla on oikeus näyttää arvostettu norjalainen televisiosarja lavalla. Siitä tuottaja Christian Sandström on ylpeä.
– Olen todella iloinen, että saimme mahdollisuuden tehdä SKAMin teatteriversion. Aluksi ajateltiin, että minä myös ohjaisin näytelmän ja odotinkin sitä todella kovasti, mutta koska olen myös esityksen tuottaja, se olisi ollut liikaa. Minua ilahduttaa erityisesti, että pystyn tekemään teatteria nuorten kanssa nuorille, sanoo Christian, joka aloitti Nuorten lava -projektin, jossa SKAM nähdään.
SKAM esitetään Kulttuuritalo Martinuksessa Vantaalla. Paikalla on iloinen ja yhteisöllinen tunnelma, kun saavun backstagelle vain tuntia ennen esitystä. Mukaan haki kaikkiaan 350 nuorta. Teatteriversio keskityy Evan ja Jonaksen rakkaustarinaan.
– Koko prosessi on edennyt melko kivuttomasti, sanoo Elias Hjelm, joka tulkitsee Jonaksen roolin.
– Valinnan jälkeen ja ennen harjoitusten alkamista olimme kaikki opetelleet käsikirjoituksen ulkoa, joten intohimo tekemiseen oli helppo löytää heti.
Ja se intohimo näkyy myös lavalla.
SKAMin ensimmäisen kauden ja teatteriversion aikana Jonasin paras ystävä Isak ei ole vielä tullut kaapista ulos ja sillä, että hän sekaantuu Jonaksen ja Evan rakkaustarinaan, ei lainkaan tarkoita sitä, että Isak on rakastunut häneen, kuten Eva uskoo asian olevan. Isakia näyttelevä Jere Hartikainen, uskoo, että monet ihmiset tuntevat varmasti Isakin epävarmuuden.
– Kyse on rohkeudesta tunnustaa kuka olet, sekä itsellesi että muille. Elias on samaa mieltä, vaikkakin molempien mielestä se on tänä päivänä helpompaa kuin muutama vuosikymmen sitten.
– Minulla on ystäviä, jotka ovat sekä homo-, bi- että muita, Elias sanoo.
– Miksi ihmeessä minulla olisi ongelmia tämän kanssa?
Riippumatta siitä, oletko nähnyt TV-sarjan vai ei, on hienoa nähdä Jonaksen ja Isakin ystävyyden tulkinta lavalla. Kun Iisak antaa hienovaraisia vinkkejä siitä, kuka hän on seksuaalisesti, vaikka ne eivät täysin menekään perille.
Homo shokki lopussa sitten? SPOILER VAROITUS: Aivan kuten SKAM: n ensimmäinen kausi päättyi Electric six: llä ja kappaleella ”Gay Bar”, niin tekee myös tämä esitys. Täällä taustalla näytetään erilaisia homo-verkkosivustoja. Toivokaamme joskus kolmannen kauden teatteriversiota. Olisi Isakin tarinan vuoro.
Päivitetty 2019-10-21