”Tasan vuosi sitten 27.4.2019 päättyi Train Factoryssä Pasilan konepajalla paljon ristiriitoja ja ikävää julkisuutta etukäteen herättänyt Querelle-festivaali, minkä piti olla tarkoitettu sateenkaariväen ilon ja ylpeyden juhlaksi. Toisin kävi. Festivaalin promoottori Jaakko Parkkari haukkui julkisesti festivaalin kohderyhmän ja suurin osa LGBTQ-väestä alkoi boikotoida festivaaleja. Järjestäjien odottaman 12.000 vieraan sijasta festivaaleilla kävi kahden päivän aikana ilmaislippulaiset ja kutsuvieraat mukaanlaskettuna noin 700 henkeä.” Näin kirjoittaa Querellen kuvioita vuoden tutkinut ja aiheesta nyt kirjan tehnyt Harald Olausen.
Querelle-skandaali eli hegemonaitaistelu LGBTQ-tähtitaivaan alla, on valmistunut tänään ja se ilmestyy lokakuussa 2020 Turun kirjamessuilla.
Kirjan kerrotaan käsittelevän ”epäonnisen ja epäonnistuneen Querelle-festivaalin ympärillä leijuvaa pinkkipesun valhetta, petosta ja huijaamista”.
QX on käsitellyt Querellea aikaisemmin muutamassakin jutussa. Jo festivaalien julkistuksen yhteydessä ja siitä kohusta, mikä syntyi festivaalin promoottorin twitter-viesteistä ja aina edelleen tapahtuman siirtymisestä elokuusta 2018 huhtikuulle 2019. Alunperin myös QX Awards piti pitää Querellen yhteydessä, mutta tämä peruuntui tapahtuman ajankohdan muuttuessa.
QX:n Querelle-kirjoituksista tehtiin rikosilmoitus
QX toi myös ensimmäisenä mediana esiin epämääräisyydet Querelle-festiivalin järjestämiseen liittyen. Nämä kirjoitukset johtivat poliisitutkintaan Querellen tuottajien tehdessä asiasta rikosilmoituksen. Poliisin pari viikkoa sitten antaman päätöksen mukaan QX:n kirjoituksista ei ole kuitenkaan syytä epäillä rikosta.
Querelle ei löytänyt yleisöään
Vaikka Querelle-festivaalin esiintyjäkaarti oli määrällisesti runsas ja laadultaan ihan hyvä, ei se kuitenkaan löytänyt kohdeyleisöä. Tapahtuma jäi tappiolle ja ainakin osa esiintyjistä ilman palkkiotaan. Niin myös tapahtumassa itsekin esiintynyt Olausen.
Päivitetty 2020-04-27