Vielä 2018 uutisoitiin Herculeksen ja Mann’s Streetin taustayhtiön Moek Trading Oy:n olevan kannattavuudeltaan alan parhaassa neljänneksessä. Tilanne ei ollut ainutkertainen, sillä homoyökerhot olivat pitkään parhaiten kannattavia ravintoloita.
Homoravintolat olivat pitkään rahantekokoneita
Homoravintoloiden pyörittäminen oli todella kannattavaa liiketoimintaa 2000-luvun alussa. Herculeksen, Lost & Foundin ja DTM:n taustayhtiöt olivat ravintola-alan kärjessä.
Muutos tapahtui reilut 10 vuotta sitten. Vuosia kovaa tulosta tehneiden LHBTQ-yökerhojen tulokset laskivat.
Ensimmäisenä konkurssiin meni Lost & Found 2011. Seuraavana kaatui DTM:n tuolloinen taustayhtiö Afrodite Oy. DTM vaihtoi omistajaa ja muutti uusiin tiloihin tulevan remontin alta. Herculesta ja Mann’s Streetia pyörittävä Moek Trading pysyi viime vuosiin asti voitollisena.
Uusi DTM pärjäsi myös, vaikka Eurogamesien ja Pridejen yhteinen juhla Kaapelilla kävi kukkarolle. DTM tuotti tapahtuman, joka jäi tavoitteistaan.
Lue lisää: Tästä alkoi suomalaisten homoravintoloiden tarina
Lue lisää: DTM teki rajut tappiot
Kauppalehti selvitti mitä LHBTQ-yökerhoille kuuluu koronakevään jälkimainingeissa.
Syyskuussa 2019 päättyneellä tilikaudella DTM:n taustayhtiön Äkä Oy:n liikevaihto laski 6,9 prosenttia ja liiketulos heikkeni edelliseen vuoteen verrattuna jopa 61,9 prosentilla. Nettotulos oli vain 56.000 euroa.
Moek Tradingin liikevaihto heikkeni sen helmikuussa 2019 päättyneen tilikauden aikana 6,5 prosentilla, edellisellä tilikaudella se oli vajonnut jo 19,1 prosenttia. Nettotulos oli 83 000 euroa tappiolla.
Moek Tradingin tappioden syynä on kavallus ja mittava hinnoitteluvirhe alkoholin myynnissä ja Herculeksen vesivahinko.
Lue lisää: Suuri kavallus vei Herculeksen tappiolle
Vielä toukokuussa DTM:ssä harkittiin avaamista
DTM on nyt suljettu ja sille etsitään uusia tiloja, joissa yökerhotoiminta voisi jatkua.
Sama loistohotelli St. George, joka ajoi Herculeksen pois Lönrotinkadun kiinteistöstä hotellin tieltä koitui myös naapurikiinteistössä olevan DTM:n kohtaloksi, sillä DTM:n pikkubaarista kantautuvat melu aiheutti meluhaitan kolmeen hotellihuoneeseen.
Valvova viranomainen määräsi DTM:n poistamaan meluhaitan tammikuun loppuun mennessä uhkasakon uhalla, kun asia ei ollut kehotuksista huolimatta korjaantunut. Silloin DTM oli avoinna enää kaksi yötä viikottain, perjantaisin ja lauantaisin.
Lue lisää: DTM:n melu häiritsee naapuria
DTM suljettiin koronaepidemian takia, jo ennen hallituksen määräystä maaliskuun alussa. DTM:stä striimattiin kaksi lähetystä koronaviihdettä ja sitten hiljeni.
Lue lisää: DTM:n virtuaaliklubi alkaa
Vielä toukokuussa DTM:ssä harkittiin ovien avaamista koronarajoitusten hellittäessä, mutta sitä ei katsottu kannattavaksi.
Vieläkö DTM avataan uudessa paikassa?
DTM:stä on kerrottu, että yökerholle etsitään uusia tiloja ja että ehdotuksia on tullut paljonkin. Yökerhotoiminta kaupungissa on kuitenkin vaikeaa meluhaittojen takia. Vieressä eikä lähellä ei saa olla asuintaloja tai hotelleja. Myös tavanomaista toimistotyyppistä liiketoimintaa harjoittava uusi naapuri voi pistää yökerhotoiminnalle stopin, kuten kävi The Circukselle. Helsingissä ei oikein ole liikekortteleita, joissa yökerho voisi toimia ilman vaaraa meluongelmista, sellainen alue olisi ihanteellinen.
DTM on valittanut Helsingin kaupungin menettelystä hallinto-oikeuteen. Se lienee turhaa, sillä melun aiheuttaja vastaa meluhaitan poistamisesta. Se, että melu ei ole aikaisemmin aiheuttanut ongelmia ei muuta asiaa. Aikaisempia vastaavia tapauksia on.
DTM:n ravintolapäälliköllä on jo uusi paikka mielessä.
– Toivottavasti löydämme sellaisen alueen, jossa kunnioitetaan ja arvostetaan sitä, että sinne tuodaan elämää. Ajatuksia tällaisesta paikasta on, mutta en viitsi niitä vielä paljastaa… Ettei Sedu Koskinen mene heti niitä tiloja hankkimaan, toteaa DTM:n ravintolapäällikkö Tomi Häkkinen KL:lle.
Lue lisää: DTM sulki ovensa
Koski: Tulossa on kolmas tappiollinen vuosi
Herucleksen tiloissa tapahtuneen vesivahingon takia se oli suljettuna kaksi kuukautta keväällä 2019, mikä merkitsee uutta tappiollista tilikautta.
Koronan takia menetystä tulee lisää. Koski toteaa KL:lle, että tulossa on kolmas tappiollinen vuosi.
Vielä 2018 päättyneellä tilikaudella tulos oli 45.000 €. Sekin oli vähemmän kuin kolmannes edeltävien vuosien tuloksesta.
Tänä kesänä terassiakaan ei voitu avata mittavien katutöiden vuoksi, kertoo Koski QX:lle.
”Piti avata Herculeksen terassi ja alabaari kesäkuun alussa, mutta Helen tekee siinä kaukolämpötöitä 16 viikkoa. Jäi terassi laittamatta.”
Hercules ja DTM ovat vähentäneet aukiolopäiviään koko ajan
Pitkään homobaarit olivat ainoat, jotka olivat auki joka ikinen päivä. Joulut ja juhannukset. Sitten jäivät pois alkuviikon liiaksi hiljentyneet illat maanantaista keskiviikkoon.
Ennen kuin koronaepidemia sulki yökerhot DTM oli avoinna enää perjantaisin ja lauantaisin.
Herculeskin oli suljettuna maanantait ja tiistait. Nyt se kuitenkin on tarkoitus avata koronarajoitusten hellitettyä joka päivä, kertoo Koski QX:lle.
”Ehkä ollaan jatkossa auki joka päivä. Nyt on tosin vähän työvoimapulaa, kun osa ehti mennä töihin aikaisemmin avanneisiin ravintoloihin.”
LHBTQIA+ ihmisille omat baarit ja yökerhot ovat aina olleet tärkeitä. Mutta sosiaalisen median myötä niiden merkitys on hiipunut. Samanmielisiä tavatakseen ei enää tarvitse mennä baariin.
Voiko uuden yökerhon perustaminen tältä pohjalta olla mitenkään kannattavaa liiketoimintaa? Ainakaan siinä kokoluokassa, missä DTM on totuttu näkemään.
Lue lisää:
Tinder, Grindr, miten käy homoklubien?
Osa 2: Miten käy homopaikkojen?
Päivitetty 2020-07-12