Niko Hallikainen, (s. 1989), saattaa olla joillekin tuttu myös dj-nimellään Niko Likainen. Hän on tehnyt aiemmin myös runollisia sooloesityksiä ja hän opettaa luovaa kirjoittamista Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen koulutusohjelmissa.
Ylen haastattelussa Hallikainen sanallistaa sinällään yleisen havainnon, kun homokirjailija kirjoittaa homoseksistä, sitä helposti ylistetään, vaikka aina aihetta ei olisikaan. ”Romaani on niin heteroseksistinen taidemuoto, että kun Pajtim Statovci tuotannossaan edes mainitsee kahden miehen välisen panemisen, on reaktio se, että onpa nyt hirveästi roisia homoseksiä tässä. Antti Holman ensimmäisestä romaanista sanottiin niin, Janne Saarakkalan romaanista sanottiin niin”.
Hallikainen halusi tästä inotuneena vetää överiksi. Hänen esikoisromaaninsa Kanjoni sisältääkin runsaasti seksikuvauksia, kertovat kirja-arviot.
Hallikainen puhuu myös luokkaeroista, huomiotaloudesta, joka välittyy myös deittailuun ja seksikumppaninhakuun – sekä toksisesta maskuliinisuudesta, joka gaykulttuurissa on vahvasti läsnä.
Kanjoni käsittelee myös alistamisesta ja nöyryttäämistä seksissä, joista on tullut valtavirtaa.
Miehille tarvitaan myös #metoo
Ylen haastattelussa Hallikainen nostaa esiin myös gay-yhteisön vaietun mörön: seksuaalisen väkivallan normin. Häpeästä, tautiluokituksista ja rikollisen statuksesta juontuva historiallinen taakka on tehnyt sen, että kaikki homomiehet eivät pyydä lupaa seksuaaliseen kanssakäymiseen. Hallikainen kertoo esimerkkinä oman kokemuksensa uimahallin saunasta: ”Siellä saunassa joku laittaa käden reidelleni ilman lupaa. Siitä tulee samaan aikaan likainen olo ja sääli toista osapuolta kohtaan. Se toinen on kasvanut olosuhteissa, joissa ei ole voinut artikuloida omaa seksuaalisuutta mitenkään”. Hallikainen kaipaakin myös miehille #metoo -liikettä.
Hallikainen ei pidä seksiä hauskanpitona, kuten deittiappsien vallitseva jargon sitä yleisesti kutsuu. ”En diggaa sitä uusliberaalia onnellisuuden hegemoniaa, jossa hyvä seksi tekee meistä onnellisempia, tasapainoisempia ja terveempiä.”
”Nuori mies on epätoivoisen rakastunut kouluaikaiseen kiusaajaansa. Kun epävakaa suhde päättyy, kertoja pakenee webcam-seksin pakkomielteiseen pyörteeseen”, kuuluu kirjan kuvailu kustantajan sivuilla.
Niko Hallikainen: Kanjoni (Otava) 2021. Saatavilla myös kirjailijan itse lukemana äänikirjana.
Päivitetty 2021-01-19