Ensimmäisissä kuvissa näemme muuta perhettä nokkelamman nuorukaisen illastamassa perheensä kanssa. Ritchie (Olly Alexander) on piakkoin lähdössä opiskelemaan suurkaupunkiin. Lontoo kutsuu. Sitten kuva leikaakkin jo Ritchien runsaaseen gay-pornolehtivalikoimaan ja snäp vilkas velikultamme on tien päällä kohti unelmien Lontoota.

Englannissa kansallisaarteksi tituleerattu Russel T. Davies on tehnyt sen jälleen. Queer as a Folk ravisutti televisiossa vuosituhannen vaihteessa ja sen laajakestoisemmalla amerikkalaisella versiolla oli merkittävämpi vaikutus gay-kulttuurin yhdenmukaistumiseen kuin ehkä olemme vieläkään valmiita hyväksymään. Viimeisen parin vuoden aikana Davies on tehnyt arvostettua televisiota sarjoilla Perienglantilainen skandaali ja Years and Years -toisen sijoittuessa kauemmaksi menneisyyteen 1960-luvulle ja toisen tulevaisuuteen.

Lue lisää: Kutkuttava homoskandaali minisarjana nyt Yle Areenassa

Lue lisää: Arvio: Years and Years on parhainta tv-draamaa juuri nyt

Hiv-viruksen tunnistamiseen meni vuosia

It’s a sin kertoo ajasta, jolloin uusi vaarallinen virus löydettiin, vuosia kestävästä tutkimustyöstä ja elämästä näiden varjossa. Sarjan tarina alkaa vuodesta 1981, jolloin selittämättömiä kuolemia jo alkoi ilmaantua. Vuosien edetessä uusi tauti yhdistettiin miestenväliseen seksiin ja lopulta virus tunnistettiin. 1982 tautia kutsuttiin ensimmäistä kertaa AIDS-nimellä, mutta hiv-virus nimettiin virallisesti vasta 1986. Hiv-opittiin löytämään verinäytteestä vasta 1985 aikana. Tämä on erityisetn huomionarvoista – sitä ennen en voinut tietää, kuka oli tartunnan saanut. Omaa mahdollista alistumistaan sai vain pelätä, jos seksikumppani oli kuollut – tai vain selittämättömästi kadonnut, mikä oli silloin monen nuoren miehen kohtalo. Yhtenä hetkenä näit heidät ulkona kaikkina iltoina, sitten heitä ei näkynyt missään, eikä kukaan oikein tiennyt, mitä oli tapahtunut. Vanhemmat olivat hakeneet poikansa kotiin kuolemaan tai tämä oli kuollut yksin sairaalan suljetulla osastolla. Näitä tarinoita kerrotaan myös tässä sarjassa.  It’s a Sin päättyy ennen 1990-lukua. Hiv-tartunta oli vielä pitkään kuolemantuomio, toimivan hoidon löytyessä vasta 1997.

AIDS-ajasta on kerrottu ennenkin, aika paljonkin. Merkittävimmät tv-sarjat ovat amerikkalainen Angels in America (2003) – myös katsottavissa HBO:lla ja ruotsalainen Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin (2012). Tales of the City, josta Netflixille tuli viimeisin kausi pari vuotta sitten on kolmen vuosikymmenen aikana kuvattu sarja, jonka 2001 kaudella Further Tales of the City AIDS on myös osa.

Lue lisää: Tv-sarja kuvittaa lhbt-historian tavalla, jota ei ole ennen nähty

Mutta se ikävistä kuivista faktoista. Se ei ole tämän sarjan henki.

It’s a Sin näyttää että AIDS-kaudellakin elettiin

Sarjan näyttelijät eivät ole kuluneet muissa tuotannoissa, mikä on aina virkistävää. Etenkin kun he kantavat hahmonsa sujuvasti. Musiikki ja kaikki kulkee niin tarinan ajassa kiinni, että nostalgian ja omien muistojen – jos  niitä tuolta ajalta on – voi antaa vain viedä ja siten päästää sarjan lähelle.

On ihanaa nähdä, miten ensin biletetään kerhohuoneiston kaltaisessa tilassa ja sitten Heavenissa – Lontoon legendaarisessa vastineessa New Yorkin Studio 54 -diskolle. Tai ehkä ennemmin The Saintille.

Vastakkain asetetaan nuorten miesten elämänhalu ja yhteiskunnan ahdasmielisyys – sekä lopulta vääjäämätön kuolema. Daviesille tyypillisessä reippaassa kerronnassa pannaan menemään peppuun  oikein kunnolla cancanin soidessa ja partnereiden vain vaihtuessa. Seksi näytetään iloisena asiana – ja se ei ole ihan vähän se. Vastapainona näytetään työpaikan tunkeileva perverssi ja homofobian ongelmat. Ja kerronnan edetessä yhä enemmän vääjäämättä päälle laskeutuva kuoleman vaara – AIDS.

Lopulta tarina ei ole kovinkaan kummoinen: uusi virus ilmaantuu, luo pelkoa ja vaatii uhrinsa, ihmiset yrittävät selviytyä, kaikki eivät selviä, mutta elämä jatkuu. Tämä kaikki tietenkin resonoi pandemian jyllätessä. Kaikki kuitenkin esitetään ensiluokkaisella kerronnalla.

He kaikki kuolivat sinun takiasi

Aivan viimeisillä metreillä päästään kiinni oleelliseen: häpeään. Hiv-virus levisi homomiesten keskuudessa osin siksi, että me kompensoimme häpeää riskinotolla ja haemme hyväksyntää seksin kautta, riskilläkin. Homot on ajettu yhteiskunnissa marginaaliin ja yhteiskunnan ulkopuolelle, se on tilanne joka on omiaan luomaan ”mitä millään on väliä” ajattelua, mikä voi johtaa riskiseksiin, jossa sitten hiv voi levitä.

Kuten sarjan lopussa erään AIDS:iin kuolleen nuoren miehen äiti saa kuulla:

”He kuolivat sinun takiasi. He kaikki kuolivat sinun takiasi”.

He kaikki kuolivat sinun homofobiasi takia.

Sarjassa nähdään myös ensimmäiset AIDS-aktivistien mielenosoitukset.

Lue lisää: It’s A Sin -sarjan tähti sai todellisuudessakin hiv-tartunnan

Lue lisää: 100 vuotta sitten drag oli suosittua viihdettä ja sen tähti maailman kovapalkkaisin esiintyjä – sitten laskeutui pimeys

Lue lisää: Tämä elokuva on kuin olisi kotibileissä

 

It’s a Sin kaikki viisi osaa katsottavissa HBO Nordicilla.