Kesän aikana kirjapino pöydälläni kasvoi. Yhteistä teoksille oli, että ne kaikki kertoivat miehistä. Muutaman julkaisu oli ollut jo viime vuoden puolella, osan vasta tulossa kesän päättyessä. Tässä nopea katsaus kesän kirjapinooni.

Kaj Korkea-aho: Punainen huone

Korkea-ahon romaani kertoo alistamisesta, manipuloinnista, paikkaansa etsivistä nuorista ja seksuaalisista tabuista, bdsm:stä. Keskiössä on nuorukaisen ja vanhemman miehen välinen kanssakäyminen melkoisen mielikuvituksellisessa asetelmassa, jossa nuorelle miehelle tarjotaan palkkioksi kirjan kirjoittamisesta puolen miljoonan euron asunto – mutta hei protagonistin mukaan suomenruotsalaisilla nuorilla on ihan yleisesti sugar daddy hehkeimpinä vuosinaan. Kirjoittamiseen liittyvistä haastatteluista kehkeytyy kieroutunut valtapeli miesten välille, sen loppuhuipennus on kirjan parasta antia.

QX QX QX +

Otava, julkaistu 8/2021, 250 sivua.

Kaj Korkea-aho

Hopeapisaroita

Tässä on historiallinen teos, Suomen ensimmäinen eroottisten novellien antologia, jossa kuvataan yksinomaan miesten välistä intohimoa. Sen kaksitoista tarinaa ovat eri kirjoittajilta: Tero Aalto, Kristian Kivi, John Pinewood, Mimosa TokkaJuha Jyrkäs, Kaarlo Turjanmaa, Timo Hellman, Salvadon GrundströmS. Kola ja Juri Nummelin, sekä teoksen toimittaneet Rimma Erkko ja Artemis Kelosaari. Tarinoiden taso on kuten seksi itsekin, se ei aina ole hyvää, joskus se on jopa piinallisen huonoa, niin huonoa, että haluaa lopettaa kesken ja pyyhkiä sen pois iholtaa ja mielestään. Mielenkiintoisin on kuvaus transmiehestä.

QX QX

Kustantamo Helmivyö 8/2021, 392 sivua.

Lue lisää: Artemis Kelosaari QX:n pikaahaastattelussa

Janne Toivoniemi: Sateenkaarimurhat

Toivoniemen dekkari sijoittuu Helsingin Kallioon ja siinä mainitaan Karhupuiston gaykahvila ja suosittu Sivukirjasto. Lyhykäisyydessään juoni on se, että gay tapetaan vessaan ja sitä sitten selvitetään. Päähenkilö ei kuitenkaan ole gay, mutta gayhahmoja ja elämäänsä kyllä kuvataan. Rikoksen koukerot yltävät merkittäviin ulottuvuuksiin ja sitä selvittää hauskasti kirjan kuvaamana aikana perustettava uusi filosofinen etsivätoimisto. Dekkaria luonnehditaan psykedeelis-filosofiseksi ja siinä nautitaankin huumeita. Martontaiga-tasoinen kepeä dekkari, joka sortuu hetkittäin toisteluun, säilyttää kuitenkin viihdyttävyytensä joten kuten.

QX QX

CrimeTime, julkaistu 8/2021,  288 sivua.

Janne Toivoniemi

Antti Rönkka: Nocturno No 21:07

Rönkka kertoo nuoresta miehestä, joka kamppailee heräävän seksuaalisuuden aiheuttaman häpeän kanssa. Penishän se niitä ongelmia aiheuttelee omine outoine vaatimuksineen. Päähenkilö ei kuitenkaan ole homoseksuaali, vaan ihan umpihetero – tai hyvin lähelle sitä, sillä vain yhdessä lauseessa hän pohtii kiinnostusta mieheen. Teksti on mielenkiintoinen näkymä nuoren heteromiehen elämään ja tervetullut muistutus, että myös heterot voivat kokea seksuaalista häpeää, vaikka se sitten johtuisi uskonnollisesta yhteisöstä. Sen käsittely ja siitä ylitsepääseminen voi olla yhtä vaikeaa kuin meidän homomiesten kokema häpeä yksilön tasolla. Teos on omakohtainen romaani.

QX QX QX

Gummerrus, julkaistu 8/2021, 192 sivua.

Antti Rönkka

Akseli Koskela: Miehen kuolema

Koskela, 41, käsittelee runoissaan miehuutta ja seksuaalisuutta. Mielenkiintoisena metatasona runot ovat suomea ja espanjaa, vaikka teos onkin suomenkielinen sillä Koskela työstään tekstejään kahdella kielellä samanaikaisesti. Allekirjoituksenaan sähköpostissa hän käyttää ”runoilija kaikkien sisäänpäin lämpiävien runopiirien ulkopuolelta”. Koskela itse puhuu kvanttirunoudesta.

QX QX +

Enostone, julkaistu 8/2020, 76 sivua.

Akseli Koskela

Joakim Juvelén: Rumat Möröt- Siellä missä persikat kasvaa

Raflaavat piirroshomot saivat jatko-osan. Nimenmukaisesti keskiössä on persikka eli perse, josta revitään huumoria. Tällä kertaa ei vain irtoa yhtä iloisesti kuin viimeksi. Leppoisaa ja hetkittäin ihan viihdyttävää selailtavaa silti. Teos on saatavilla myös englanninkielisenä versiona.

QX QX +

BOD, julkaistu 11/2020, 96 sivua.

Joakim Juvelén

Andrè Aciman: Etsi minut

Kutsu minua nimelläsi, joka ihastutti maailmaa etenkin elokuvana Call me By Your Name sai tämän jatko-osan, jossa tutut hahmot tavataan useita vuosia myöhemmin. Kerronta on hyvin eteeristä ja antaa mielikuvan avarissa saleissa ja omassa rajatussa ja raffinoituneessa seurapiirissään elävästä kertojasta, joka yrittää kurottaa mielikuvituksensa rajojen yli – siinä kuitenkaan onnistumatta. Tämä sopii kiireettömälle, sillä teksti ei anna oikeastaan mitään eikä se erityisemmin vie mennessään. Teksti on soljuvaa kuin kaupungin halki rakennettu ihan nätti pieni matala kanava.

QX QX QX

Tammi, julkaistu 5/2020, pokkari 6/2021, 294 sivua.

André Aciman

 

Toimittaja on viisikymppinen gaymies, monta miestä ja eroa läpikäynyt, jo monenlaisissa liemissä marinoitu city-ihminen. Joku muu voi kokea nämä teokset aivan eri tavalla.