Janne Saarakkala oli juuri keväällä valmistunut Teatterikorkeakoulusta. Hänen kirjoittamansa näytelmä Cape Town sai ensi-iltansa Pieni Suomi -teatterissa Pasilassa. Teos kuultiin myös radiossa, Ylellä kuunnelmana samojen näyttelijöiden tekemänä. Cape Townia ei suositeltu lapsille, mikä on tärkeä pointti sillä teatteri Pieni Suomi, missä se kantaesityksensä sai, oli lasten ja nuortenteatteri. Cape Town taas kertoi vielä 1998 hyvin vähän puhutusta aiheesta, homoseksuaalisuudesta, mitä se myös käsitteli suorasukaisesti.
Kaksi heteroparia pelaa Afrikan tähteä kun pariskuntien miesten välinen seksisuhde tulee päivänvaloon
Cape Town on Afrikan tähti -pelin aloituspiste ja Afrikan tähti on Cape Town -näytelmän aloituspiste; Näennäisesti kaksi heteroparia pelaa Afrikan tähteä, kun pariskuntien miesten välinen seksisuhde tulee päivänvaloon.
Laajemmin kuvattuna Saarakkalan teos käsitteli homouden häpeää, homouden salailua ja yhteisön painetta, josta on vaikea päästä irti. Lavalla oli yhdessä roolissa seisova kaappi. Yksi roolihahmoista on seremoniamestarina nähtävän gaykaanonin ikoni – ja yleisestikin viime vuosisadan merkittävin – kirjoittaja Jean Genet, jonka nykyään tunnetuin teos on Querelle; Genetin teksteissä homosuhteiden ongelmat ovat keskiössä. Hänen ottamisensa mukaan näytelmään, näyttäytyy näin kahden kymmennen vuoden päästä postmodernina kikkailuna.
Helsingin Sanomat kirjoitti arvion teoksesta ja esittelyn ennen ensi-iltaa.
Saarakkala on tänä päivänä teatterialan ammattilainen; ohjaaja, käsikirjoittaja ja esiintyjä ja Todellisuuden tutkimuskeskus -kollektiivin perustajäseniä. Hänen esikoisromaaninsa Sen pituinen se sai huomiota roisilla miestenvälisellä seksikuvastollaan. Teos ilmestyi vuosi sitten, mutta Saarakkala on kertonut kirjoittamisen alkaneen jo vuosituhannen alussa, pian Cape Townin jälkeen siis.
Päivitetty 2022-09-21