Tänä päivänä kun drag-viihde on kaikkialla televisiosta firmojen pikkujouluihin ja isojen areenojen spektaakkeleihin on melko vaikeaa ymmärtää, että kyseessä on drag-viihteen toinen tuleminen.
Drag queen-viihteen uusi nousu alkoi hiljalleen sodan jälkeen
Drag-viihde on ennenkin ollut suuressa suosiossa ympäri maailmaa ja sen suurimmat tähdet tunnettuja julkisuuden henkilöitä. Etenkin amerikkalainen Julian Eltinge, joka ohitti ansioissa jopa oman aikansa megatähden Charles Chaplinin.
Lue lisää: QX Gay-koulu jakso 6: Maailman ensimmäinen drag queen supertähti debytoi yli sata vuotta sitten
Mutta se oli sata vuotta sitten. Sitten tuli suuri lama, kieltolaki ja puritanismi pakottivat drag queenit parrasvaloista undergroundiin. On tärkeää muistaa, että Euroopassa kehityskulku oli osin toisenlainen, puritanismi on Amerikkaa. Tuli toinen maailmansota. Kaikki muuttui.
Drag-viihteen uusi nousu alkoi hiljalleen sodan jälkeen. Nykyisen meneillään olevan toisen aallon yhtenä varhaisena merkkipaaluna voidaan mainita ensimmäiset drag-kilpailut.
Drag queen Flawless Sabrina, oikealta nimeltään Jack Doroshow ((1939-2017), järjesti ensimmäiset drag-kilpailut vuonna 1959, perinteisten kauneuskilpailuiden tyyliin.
Flawless Sabrina esiintyi jopa television talk show -ohjelmissa dragissa, mikä oli mullistavaa. Hän joutui myös useita kertoja pidätetyksi “ristiinpukeutumisensa” takia. Osassa Yhdysvaltojen osavaltioissa ristiinpukeutuminen ei ollut laillista. Hän oli myös lhbt-aktivisti.
1967 Drag queen -kilpailusta tehtiin elokuva – ja se esitettiin Cannesissa
Flawless Sabrinan 1967 järjestämä drag-kilpailu New Yorkin Town Hallissa nähdään elokuvassa The Queen. Elokuva oli jo uutena merkittävä ja valittiin Cannesin filmifestivaaleille 1968. Sitä pidetäänkin homo-, bi- ja transkulttuurin yhtenä merkkipaaluna. Elokuvan esitys Cannesissa päättyi kuitenkin kesken mielenosoitusten takia. Elokuva sai kuitenkin pienoisen teatterievityksen.
– Drag queenit tekevät parodiaa, mutta eivät naisista, vaan itsestään tekemässä parodiaa naisista ja ovat osa amerikkalaista unelmaa sellaisena kun Hollywoodin narsistiset seksin jumalattaret ovat sen määritelleet, kirjoitti The Timesin kriitikko Renata Adler Queenin arviossaan.
The Queen elokuvassa nähdään myös sittemmin legendaarinen drag queen Crystal LaBeija.
The Queen -elokuvassa, kesken 1967 drag-kilpailun LaBeija menettää itsehillintänsä saavuttaessaan vain kolmannen sijan ja syyttää juontaja Flawless Sabrinaa rotusyrjinnästä. 1972 hän järjesti mustille oman drag-kilpailun. Juuri tätä filmille tallentunutta rotuperusteista kiistaa pidetään yhtenä kimmokkeena mustien omalle kilpailulle ja sittemin vogue-ilmiölle, josta kertoo menestyssarja Pose. LaBeija oli yksi ”taloista”, joissa vogue-tanssi syntyi. LaBeija perusti House of LaBeijan 1977.
Kaikki tämä kasvatti osaltaan painetta yhteiskunnalliseen muutokseen, joka Yhdysvalloissa räjähti kesällä 1969 Stonewallin mellakoissa.
Päivitetty 2023-07-25