Voiko perhe koostua valitsemistamme ihmisistä?
“Meillä ei ole vain yhtä perhettä. Meillä on biologinen perhe ja valitsemamme perhe. Se, josta pakenemme ja se, johon palaamme löytääksemme itsemme.”
Onko perheen oltava syntymästä saatu vai voiko se koostua valitsemistamme ihmisistä, kysyy Ferzan Özpetek juuri Disney+ -palvelussa julkaistussa sarjassaan Le fate ignoranti, joka perustuu vuonna 2001 julkaistuun samannimiseen elokuvaan.
Turkkilais-italialaisen Özpetekin tuotantoa on nähty Suomessa lähinnä elokuvafestivaalien ohjelmistossa. Laajempaan levitykseen ovat päätyneet ainoastaan debyytti Hamam -turkkilainen kylpylä (Il bagno turco, 1997) ja Katseet ikkunassa (La finestra di fronte, 2003). Italialaistunut ohjaaja käsittelee elokuvissaan identiteetin, yhteisöllisyyden ja ihmisyyden moninaisuuteen liittyviä teemoja. Teemoja on tarkasteltu hengellisyyden löytämisen (Cuore sacro, 2005), vakavan sairauden ja kuoleman (Allaciate le cinture, 2014) ja ydinperheen tragedian (Un giorno perfetto, 2008) kautta.
Le fate ignorantissa yhteisön muodostaa samassa naapurustossa asuva ystäväpiiri, joka koostuu erilaisista vähemmistöistä. Voiko monimuotoinen, toisiaan rakastava ryhmä täyttää perheen määritelmän? Özptek on käsitellyt useissa elokuvissaan seksuaalivähemmistöjen teemoja, vaikka varoo luokittelemasta itseään hlbtq-ohjaajaksi. “En ole se, joka laittaa seksuaalivähemmistöjä elokuvaani, vaan muut ottavat ne pois”, totesi ohjaaja eräässä haastattelussa.
Parin tunnin elokuvasta kahdeksanosaiseksi sarjaksi
Keskiluokkaisen roomalaisen Antonian elämä järkkyy, kun aviomies Massimo menehtyy liikenneonnettomuudessa. Salaperäisen maalauksen omistuskirjoituksesta Antonialle alkaa selvitä edesmenneen aviomiehen salainen elämä. Le fate ignoranti vie katsojansa keskelle värikästä roomalaista naapurustoa. Antonia huomaa ajautuvansa yhä lähemmäksi värikästä ja moninaista yhteisöä ja samalla miehensä salaista rakastajaa.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen, maahanmuuttajien ja henkistä kotiaan etsivien maailma poikkeaa kuitenkin Antonian turvatusta elämästä, eikä törmäyskurssilta voida välttyä.
Özptek tiimeineen palaa elokuvasta tuttujen hahmojen elämään juuri julkaistussa samannimisessä sarjassaan. Le fate ignoranti -sarja on juonellisesti hyvin uskollinen elokuvalle, vaikka päivityksiä on jouduttu tekemään maailman muututtua kahdessa kymmenessä vuodessa. Sarjan tapahtumat sijoittuvat tämän päivän Roomaan. Vannoutuneena Özpekek -fanina myönnän kauhistuneeni kuullessani yhteistyöstä Disneyn kanssa. Saman luokan kauhistusta saattaisi aiheuttaa se, jos amerikkalainen hampurilaisketju alkaisi valmistaa perinteisen italialaisen trattorian annoksia.
Pelko osoittautui kuitenkin turhaksi. Kokonaisuus on onnistunut ja parhaimmillaan antaa tekijöilleen mahdollisuuden syventää mainioiden hahmojen tarinoita entisestään. Ikääntyvä fag hag Luisella (Paola Minaccioni) ja transtaustainen Mara (Lilith Primavera) saavat enemmän tilaa ja menneisyytensä kanssa tilintekoa tekevä Serra (Serra Yilmaz) nostetaan yhdeksi avainhahmoista. Yilmaz ja Minaccioni kuuluvat ohjaajan luottonäyttelijöihin ja roolittavat sivuosia useissa Özptekin elokuvissa. Kummankin tarinan parissa olisi voinut viettää enemmänkin aikaa. Jatkoa tuskin on kuitenkaan luvassa.
Tarkkasilmäinen Özpetek-fani löytää useita viittauksia ohjaajan aiempaan tuotantoon, eikä silmäniskua espanjalaiselle kollegalle Pedro Almodavarille sovi ohittaa. Päärooliin on valittu 29-vuotias napolilainen Eduardo Scarpetta. Hän on tuttu Elena Ferranten kirjoihin perustuvasta Loistava ystäväni -sarjasta. Scarpetta on onnistunut roolitus ilmeettömäksi jäävän Cristiana Capotondin vastanäyttelijäksi, joka ei yllä elokuvan tunneherkän Margherita Buyn tasolle. Sivurooleissa varmaa työtä tekevät Ambra Angiolini ja Paola Mincaccioni pääsevät loistamaan. Epätasainen roolitus nouseekin yhdeksi sarjan kipupisteistä. Aiemmasta tuotannosta tuttuun tapaan musiikki on suuressa roolissa myös tällä kertaa. Tarinaan kuljetetaan italialaisen ja turkkilaisen pop-musiikin tahtiin. Ääneen pääsevät molempien maiden suuret diivat, Sezen Aksu ja Mina. Molempien tuotantoa kuullaan useiden kappaleiden verran. 82-vuotias legendaarinen Mina levytti sarjaa varten kappaleen Buttare l’amore, joka julkaistiin viime viikolla.
Visuaalisesti sarja on varmaa työtä, vaikka irtonaisilta tuntuvat ruoanlaitto- tai miljöökuvaukset saivat allekirjoittaneen tarkistamaan mahdolliset kaupalliset yhteistyöt matkailutoimistojen ja pastatehtaiden kanssa. Özpetekin lisäksi ohjaajan paikalla vuorottelee pitkäaikainen yhteistyökumppani Gianluca Mazzella, jonka kädenjälki näkyy keskiosan jaksoissa. Ohjaajavastuun jakaminen ennakoi usein kuoppaista kyytiä, mutta tällä kertaa valinta on onnistunut ja tuo mukanaan uudenlaista näkökulmaa jo kerran kerrottuun tarinaan.
Kuinka päivittää kahden vuosikymmenen takainen tarina tähän päivään
Vuoden 2001 elokuvassa Ernesto (Gabriel Garko) sairastaa AIDSia, kun tämän päivän versiossa Luciano (Filippo Scicchitano) kärsii koliikin kivuista. Sarjan nimi on myös kääntynyt The Ignorant Angles -versioon. Keijuja vai enkeleitä, nimimuutoksen syytä voi vain arvailla. Disneyn Suomen pressitoimisto ei halunnut ottaa asiaan kantaa. Yhteistyössä kansainvälisen viihdejätin kanssa on varmasti myönnytyksiä jouduttu tekemään molempiin suuntiin. Ohjelmiston koostuessa pääasiassa koko perheen yltiökaupallisista sisällöistä, ei radikaaleille irtiotoille ole ainakaan toistaiseksi löytynyt tilaa.
Samaan aikaan tuntuu paradoksaalilta löytää American Horror Story Disneyn sisällöistä.
Ehkä tulevaisuuden Disney uskaltaa tehdä rohkeampi valintoja kuin piirretyn prinsessan värittäminen ruskeaksi. Suomenkielinen käännös tuntui ajoittain laittavan mutkia hieman turhan suoriksi, mutta se taitaa olla näinä päivinä enemmän sääntö kuin poikkeus.
Jutun kirjoittaja tunnustautuu pitkäaikaiseksi Ferzan Özpetek -faniksi, jonka vuoksi pidättäytyy arvostelemasta sarjaa tähdin. Elokuvan tasolle sarja ei pääse, mutta se tuskin on tarkoituskaan. Televisiotuotantona Le fate ignoranti on laadukasta työtä ja raikas tuulahdus tunkkaista hlbtq-kuvaa tarjoavien tuotantojen keskellä. Sarjana se on saanut yhtä paljon lisää kuin menettänyt.
Özpetekin tuotannosta on tällä hetkellä nähtävissä suoratoistopalveluissa Le fate igrorantin lisäksi muutaman vuoden takaisin elokuvat Verhottu Napoli (Napoli velata, 2017) YLE-Areenassa ja Punainen Istanbul (Istanbul Kisrmizisi, 2017) Netflixissä.
Päivitetty 2022-09-09