Yksi tämän vuoden merkittävimmistä gay-aiheisista elokuvista tulee Virosta.
Peeter Rebanen ohjaama Firebird sai maailman ensi-iltansa viime viikolla Tallinnassa. Pääsimme ensimmäisten joukossa katsomaan elokuvan ja haastattelemaan sen ohjaajaa.
Neuvostoaikaiseen lentotukikohtaan sijoittuva rakkaustarina Firebird sai ensi-iltansa Tallinnan Alexala konserttihallissa viime viikolla. Paikallisesta mediasta ja kulttuuriväestä koostuva yleisö osoitti suosiotaan seisten. Samaan aikaan brittiläinen Attitude-lehti rankkasi elokuvan yhdeksi vuoden parhaista gay-teemaisista elokuvista.
Tavoitimme Peeter Rebanen Tallinnasta juuri ennen ensi-iltaa.
Firebird on tositapahtumiin perustuva rakkaustarina, jonka näyttämönä toimii lentotukikohta Neuvostoliiton aikaisessa Virossa. Eletään kylmän sodan aikaa 70-luvun lopulla. Nuori taiteellinen Sergey (Tom Prior) laskee päiviä palvelusaikansa loppuun, kun kasarmin portista saapuu komea hävittäjälentäjä Roman (Oleg Zagorodnii). Tukikohdan komentajan sihteeri Luisa (Diana Pozharskaya) liittyy mukaan kolmiodraamaan jonka jäljet kantavat vuosien päähän.
Tuntui uskomattomalta että tällainen tarina oli kertomatta
Firebird perustuu tositapahtumiin näyttelijä Sergey Fetisovin elämästä. Kysyimme ohjaajalta miten koskettava tarina löytyi?
– Olin etsimässä aihetta ensimmäiseen pitkään elokuvaani, kun Pimeiden öiden elokuvafestivaalin perustaja Tiina Lokk kertoi minulle Berliinin elokuvajuhlilla Fetisovin tarinasta, jonka oli kuullut venäläiseltä journalistilta. Luin hänen elämänkerran kehnolla venäjän kielen taidollani yhden viikonlopun aikana. Se liikutti minua syvästi ja tiesin sen olevan etsimäni tarina. Tuntui uskomattomalta, että tällainen tarina oli ylipäätään olemassa ja vielä kertomatta suurelle yleisölle. Aihetta lisää tutkittuani, löysin lisää uskomattomalta kuulostavia rakkaustarinoita neuvostokasarmeilta.
Rebane matkusti Moskovaan tapaamaan Sergey Fetisovia vuonna 2016. Mukana oli pääosaa esittävä Tom Prior, joka osallistui elokuvantekoon apulaiskäsikirjoittajana ja -tuottajana. Useita päiviä jatkuneista haastatteluista materiaalia kertyi kymmeniä tunteja. Se antoi tekijöille mahdollisuuden toteuttaa elokuva niin totuudenmukaisesti kuin mahdollista. Vuotta myöhemmin suru-uutinen Fetisovista tavoitti elokuvantekijät ja he palasivat Moskovaan näyttelijän hautajaisiin.
– Erityisesti Tomille hautajaiset tuntuivat merkillisiltä, tulisihan hän astumaan Fetisovin saappaisiin elokuvassa, jota olimme juuri aloittamassa kuvata. Sillä hetkellä teimme lupauksen kertoa Sergeyn tarina maailmalla juuri sellaisena kun se oli tapahtunut.
Firebird valloitti viime viikolla Viron elokuvateatterit laajimmalla mahdollisella levityksellä ja se pyörii parhaillaan maan kaikissa elokuvateattereissa.
On tärkeää muistaa että monet Venäjän ikoneista olivat homoseksuaaleja
– En kategorisoi elokuvaa pelkästään gay-teemaiseksi, se on pikimmiten universaali rakkaustarina ja kolmiodraama. En suunnitellut ohjaavani gay-elokuvaa, vaan kertoa Sergeyn ja Romanin rakkaustarinan, summaa Rebane.
Elokuvan teemat ovat tänäkin päivänä hätkähdyttävän ajankohtaisia ja ohjaajan äänensävy vakavoituu, kun puhumme Tsetsenian LGBTQ-väestön tilanteesta.
– On käsittämätöntä ja surullista olla todistamassa LGBTQ-yhteisöön kohdistavaa systemaattista vainoa, kidutusta ja murhia. En edes löydä sanoja kuvaamaan miten on mahdollista että tämä voi tapahtua näinä päivinä, ilman että kukaan puuttuisi asiaan. Surullisinta on että poliisivoimat ja Venäjä sulkevat silmänsä. Siksi on hyvin tärkeää tuoda päivänvaloon tämän kaltaisia tarinoita lähihistoriastamme. On tärkeää muistaa että monet Venäjän ikoneista, kuten Tšaikovski, olivat homoseksuaaleja. Meidän kaikkien tulisi olla ymmärtäväisempiä ja avoimempia.
Viro puolestaan on ohjaajan mukaan ottanut suuria harppauksia ja suurin osa väestöstä kannattaakin tasa-arvoista avioliittolakia.
– On ainoastaan ajan kysymys, milloin poliitikkomme päättävät puoltaa asiaa. Jos näin ei kuitenkaan kävisi, on aika äänestää heidän tilalleen uudet.
Rebane on syntynyt neuvostoaikaisessa Virossa. Miten henkilökohtainen kokemus elokuvan tekeminen oli?
– Vietin nuoruuteni kylmän sodan aikaisessa Virossa, jossa MiG hävittäjät lensivät taivaalla. En vielä tiennyt että yhtenä päivänä tekisin aiheesta elokuvan. Tavallaan tunsin velvollisuutta tämän tarinan kertomiseen. Onhan se osa omaa historiaani ja ennen kaikkea tämän maailmankolkan menneisyyttä. Itse olin elänyt kaapissa tuon aikakauden Virossa. Samalla halusin romuttaa läntisen elokuvan luomaa mielikuvaa harmaasta ja keskitysleiriä muistuttavasti ympäristöstä. Se ei ollut kuitenkaan totuus. Lapset leikkivät leikkejään ja juhlia järjestettiin. Ihmiset rakastuivat, pukeutuivat värikkäästi ja elivät täällä jokapäiväistä elämäänsä.
Toivon elokuvan tuovan empatiaa ja ymmärrystä maailmaan jossa elämme
Elokuvan casting on kansainvälinen. Brittiläisen Tom Priorin seuraksi liittyivät ukrainalainen Oleg Zagorodnii ja venäläinen Diana Pozharskaya. Kansainvälinen näyttelijäkaarti oli yksi syistä, miksi elokuvan kieleksi valikoitui englanti.
Elokuvan myös toivottiin päätyvän laajaan kansainväliseen levitykseen. Päätökseen vaikutti myös fakta että Englannissa ja Yhdysvalloissa vieraskieliset elokuvat tavoittavat ainoastaan yhden sadasta katsojasta.
– Halusimme löytää rooleihin parhaat mahdolliset näyttelijät. Casting-prosessi jatkui kuukausia. Venäjällä nousevaa uraa tekevä Diana löytyi Luisan rooliin, mutta oikein näyttelijän löytäminen Romanin rooliin antoi odottaa, kunnes eräänä päivänä Oleg saapui koekuvaukseen Moskovassa. Tarinan Roman oli löytynyt. Tosin meillä oli edessämme uusi ongelma, Oleg ei puhunut englantia. Zagorodnii teki päättäväisesti työtä oppiakseen kielen ja lopulta näytteli roolinsa englanniksi.
”Teimme lupauksen kertoa Sergeyn tarina”
Näyttelijä Stephen Fry ja Pet Shop Boysin Neil Tennant nostattivat elokuvaa sosiaalisessa mediassa ja kriitikot ovat olleet pääosin suopeita. British Independent Film Awards nimesi Priorin ehdolle Vuoden läpimurto -kategoriaan. Palkinto jaetaan joulukuussa. Mihin sitten asettaa tavoitteet, kun vastaanotto on ollut varauksettoman ihastunutta?
– Viron maailman ensi-illan jälkeen, Firebird saa marraskuussa ensi-iltansa Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä. Muualla Euroopassa se nähdään vuodenvaihteen jälkeen ja Yhdysvalloissa keväällä 2022. Toivon filmin tavoittavan miljoonayleisön ja heidän sydämensä. Ohjaajana luonnollisesti haluan jakaa tämän tarinan yleisön kanssa. Toivon sen luovan empatiaa ja ymmärrystä maailmassa jossa elämme. Ehdottoman tärkeää on myös ihmiset Venäjällä näkevät elokuvan.
Rakkaudesta elokuvaan
Georgialainen Levan Akin ohjasi filmin And Then We Danced 2019. Se nousi pienimuotoiseksi tapaukseksi ja debytoi Cannesin elokuvajuhlilla. Voimmeko odottaa lisää LGBTQ-teemaisia elokuvia entisen Neuvostosliiton alueelta?
– Rakastin And Then We Danced elokuvaa. Se on kaunis ja hyvin tärkeä elokuva tämän päivän Georgiasta. Toivon että saamme nähdä lisää elokuvia, jotka kuvaavat valtavirrasta poikkeavia hahmoja. Elokuvia jotka avaavat katsojan ymmärrystä ja ovat mukana luomassa keskustelua.
Yhdeksi suosikkiohjaajakseen Rebane mainitsee Stanley Kubrickin, jolla on taito kertoa ainutlaatuisia tarinoita niin, että jokainen katsoja onnistuu sisäistämään niiden ajatusmaailman. Elokuvia, jotka eivät jää pienen joukon taidefilmeiksi. Hyvä ohjaaja omaa kyvyn tehdä elokuvasta tavoitettava, ymmärrettävä ja kiinnostava laajalle yleisölle.
Tekijät ovat onnistuneet kertomaan Fetisovin tarinan ilman turhaa kiihkoa ja elokuvasta välittyy suuri rakkaus, joka myös toistuu ohjaajan puheessa tuon tuosta.
– Toivon että elokuva herättää empatiaa ja rakkautta. Se oli päällimmäinen tavoitteeni. Sillä ei ole väliä kuka rakastaa ja ketä. Me kaikki voimme paremmin jos olemme onnellisia keskenämme tällä pienellä planeetalla.
Miten pitkälle tulilinnun siivet kantavat?
Tekijätiimi on onnistunut luomaan koskettavan ja visuaalisesti onnistuneen elokuvan. Vaikka kuvakieli on hyvin klassista, se ei tunnu hetkeäkään tunkkaiselta. Firebird onnistuu välttämään monet lajityypille ominaiset kliseet. Kun kyseessä ei ole valtavalla budjetilla toteutettu Hollywood-tuotanto, ajoittain kömpelöt tekniset ratkaisut tuntuvat pikemminkin kuuluvan asiaan ja alleviivaavat vilpittömyyden tunnetta, joka elokuvaa ympäröi.
Pääkolmikon ympärille kietoutuva draama on maustettu tukikohdan sisäisten valta- asemien aiheuttamalla pelon ilmapiirillä. Sivutarina puolestaan viittaa Sergeyn lapsuuden tragediaan. Vaikka olisi helppo verrata filmiä vuoden 2005 Brokeback Mountain elokuvaan, tuntuisi se väärältä ratkaisulta. Tom Prior on tekee oivallisen roolin Sergeynä ja on kiistatta ehdokkuutensa ansainnut. Ääniraidalla kuljetaan Stravinskyn Tulilinnusta, Boney M:n Rasputiniin. Miten pitkälle Rebanen tulilintu sitten tulee lentämään? On helppo yhtyä varauksettomaan ihasteluun, vaikka yhden tähden tiputtaisin päätöksestä toteuttaa elokuva englanniksi.
QX QX QX QX
Firebird nähdään tämän vuoden Vinokino festivaalin ohjelmistossa Festhome TV -palvelussa 22.-28.11. QX on Vinokinon yhteistyökumppani.
Päivitetty 2022-11-15