Suomalainen dragskene olisi hyvin todennäköisesti erilainen, elinvoimaisempi, jos Timo Jyrkänpään ura ei olisi katkennut kesken huikean nousun.
Nuori mies Hämeenlinnasta oli innostunut tanssista. Jazztanssia tuli Helsingistä Hämeenlinnaan 80-luvun alussa opettamaan Ulla Pihl. Hän ja Timo ystävystyivät ja pian heillä oli oma kolmen hengen tanssiryhmä High Kicks. Näyttävä kolmikko teki paljon esiintymisiä ympäri maata yökerhoissa ja muotinäytöksissä. ”Vateva, Aulanko, Tapiola Garden, Silver Night, KY-Exit”, Ulla luettelee 80-luvun merkittävimpiä paikkoja. Ja tietenkin Erkki-Juhanin Gay Club Cabaret ravintola Kaisaniemessä, joka oli 80-luvun alkupuolen the place to be.
”Se on ”High Kick”, kun tanssitaan jytää, ryhmän jäsenet totesivat 1983, kun Iltalehden toimittaja oli todistamassa heidän esitystään helsinkiläisessä Rocktails discossa. Ohjelmiston kerrotaan saaneen vahvasti vaikutteita hittelokuvasta ja tv-sarjasta Fame. Esityksen kerrottiin tihkuneen seksiä. ”Toinen tanssii seksikkäästi toinen ei, miten sitä voisi erotella, sehän on osa ihmistä”, balettitaustan omaava Meria Rauhala kommentoi lehdelle.
Ulla muistelee QX:lle Timon olleen hyvin eloisa ja energinen ja omanneen valloittavan lavakarisman. Vaikka Ulla ja Maria olivat molemmat kokeneita ja tanssin ammattilaisia he jäivät lavalla Timon varjoon, niin säteilevä Timo oli.
– Hän alkoi todella elää lavalla. Meistä tuli ikäänkuin hänen taustatanssijoitaan, kun hän vangitsi huomion, vaikka se ei ollut mitenkään tarkoituksellista.
– Ensimmäinen tutustuminen Cabaretissa oli tyrmäävän upea. Timppa oli eloisa, innokas ja selitti tulevaisuuden suunnitelmiaam täysin avoimesti, kertoo QX:lle Erkki-Juhani, joka muistaa Timon kysyneen myös joitakin neuvoja Tukholmaan liittyen, olihan Erkki-Juhani asunut siellä 70-luvun loppupuolella.
80-luvulla drag queenit olivat kuuma juttu. Euroopassa. Sukupuolten sotkeminen kiinnosti ja hauskuutti. Ruotsalainen After Dark oli noussut maailman sensaatioksi ja oli 80-luvulla suosionsa huipulla. Divine villitsi ronskin miehen drag queen -hahmollaan discohiteillään You Think You’re a Man ja I’m So Beautifull. Koomikko Kenny Everettin roisi hahmo Cupid Stunt villitsi televisiossa. After Dark vieraili Suomessa ensimmäisen kerran 1981. Esiintymininen Kaivohuoneella oli sensaatio ja massiivinen riski ravintoloitsijalle, kiinnitys maksoi ”parin kivitalon verran”, kirjoitti Iltalehti tuolloin. Menestys oli myös massiivista ja AD vieraili Kaivolla useammankin kerran. Tänä päivänä on vaikea ymmärtää, miten yökerhoesitys voi olla niin merkityksellinen, mutta ajat olivat toiset. Kaivohuoneen ravintoloitsijana toimi tuolloin Tiivolan dynastia, Veikko Vuoristo ja äitinsä Satu Tiivola. Ensi-illassa olikin läsnä Yhdyspankin (sittemmin osa Nordeaa) pääjohtaja Mika Tiivola ja Ehnrooth jos toinenkin. Vielä joulukuusa Vuoristo totesi tammikuun AD:n showsta, että se mullisti koko Suomen ravintolaviihteen.
Timo oli myös kiinnostunut drag queen -esiintymisistä. High Kicksin showssa Timo teki yhden numeron dragina. Ulla muistaa Timon olleen yhtenä tytöistä CanCan-henkisen discohitin aikana täydessä tällingissä. Kappaleen vaihtuessa Ulla ja Maria auttoivat lavalla asun vaihdossa ja ottivat peruukin pois, kappale vaihtui Frank Sinatran New York, New Yorkiin, minkä Timo esitti miehenä.
Keväällä 1984 After Dark vieraili Helsingissä ja esiintyi Helsingin Kaivohuoneella. Siellä olivat jälleen ”kaikki”, kuten tavataan sanoa. Show oli harvinaista herkkua vielä hyvin konservatiivisessa ja ankeassa Kekkosslovakiassa. Shown jälkeen oli nytkin jatkot, tietenkin Cabaretissa. Klubin vetäjä Erkki-Juhani kertoo, että kuhina Kaisaniemessä oli valtava. After Darkin päätähdet Christer ja Lars saivat pöydän parhaalta paikalta läheltä tanssilattiaa, muut jäsenet pääsivät verhoilla eristettyyn vip-tilaan, joka sijaitsi ravintola Kaisaniemen pyöreässä salissa, se on parhaillaan viimeistelyvaiheessa olevan remontin myötä purettu pois. Kyseessä oli 60-luvulla tehty laajennus. Tähtien ympärillä kävi silläkin kertaa kuhina, kun moni kotimainen tekijä tai sellaiseksi haluava halusi osansa loistosta.
Sinä iltana Timolle aukesi tie unelmien uralle.
Toukokuussa 1984 Iltalehti julkaisi pikku uutisen, Suomalaispoika After Darkiin. Siinä kerrotaan Timon päässeen osaksi maailmanvalloitustaan tekevää ruotsalaista After Dark drag show -ryhmää, ensin kolmen kuukauden pätkän. Timon matka tähtiin oli siirtynyt valtatielle. Hän oli 22-vuotias.
After Darkin tähti oli tietenkin ja on edelleen Christer Lindarw, mutta Timo sai näkyviä osia. Ulla muistaa soolonumeroista etenkin Timon tekemän Tina Turnerin. Pian ryhmä sai kiinnityksen Yhdysvaltoihin, missä se esiintyi monta kuukautta.
After Darkin Tukholman esiintymisestä tehty tallenne, missä myös Timo nähdään esitettiin Suomen televisiossa lauantai-iltana 27. huhtikuuta 1985. After Dark oli silloin jo ”the thing” Yhdysvalloissa. Ja Timo oli mukana.
– Olimme Friscossa kaikkiaan kuusi kuukautta. Sopimusta olisi jatkettu vielä kuudella viikolla, mutta saimme Los Angelesista kiinnityksen ainakin kuudeksi kuukaudeksi, kertoi Timo haastattelussa huhtikuussa 1985. Ensi-ilta oli tulossa toukokuussa.
Timo jakoi After Darkin shown avauksen soolonumerot Christerin kanssa. Hän kertoi esittäneensä Friscossa Flashdancea ja tähdistä Michael Jacksonia ja Marilyn Monroeta. Tulossa olisi Princen imitaatio. Iltalehti toteaa Christerin korottaneen Timpan vertaisekseen sooloesiintyjäksi. Asema oli merkittävä, Christer Lindarwin voi rinnastaa RuPaulin veroiseksi drag queen -valtiattareksi.
Lähes 40 vuotta sitten ajat olivat kuitenkin kovin erilaiset. After Darkia ei markkinoitu Yhdysvalloissa suinkaan drag-ryhmänä, vaan sitä arvostettiin showryhmänä. ”Varsinainen drag-show on jenkeissä auttamttatta out”, kirjoitti Iltalehti.
Yhdysvalloissa Timo pääsi After Darkin menestyksen ja karismansa myötä lähelle suuria tähtiä. Diana Ross, Betty LaBelle, Shirley MacLaine, Joan Collins, Linda Evans, Boy George, Lana Turner … Timo tallensi kaiken leikekirjaansa.
Haastattelun lopuksi Timo huokaisi haaveen päästä jonain päivänä asumaan Beverly Hillsiin.
Pian tuli kuitenkin harmittava takaisku. Los Angelesin keikat peruuntuivat sponsorin ongelmiin. After Dark päätti pitää vuoden tauon. Timo alkoi suunnitella muuta.
– Olen suunnitellut Suomeen vuoden kuluttua syksyllä ravintolashowta. Siinä olisi mukana 8-9 ihmistä ja sisältäisi vähän A.D:ta, tanssishowta ja komiikkaa sekä live-laulua, Timo kertoi heinäkuussa 1985 Iltalehdelle.
– Olen, jo etsinyt sille sponsoria, sillä show ei tule olemaan halpa.
Syksyllä 1985 oli jo selvää, että Club Cabaret ei voisi jatkaa Kaisaniemessä, sinne oli tulossa iso remontti. Erkki-Juhani oli saanut jo lupauksen uusista tiloista ja suunnitteli suuri avajaisia alkuvuodelle 1986, shown olisi tehnyt Timo. Kiinteistön omistajan taholta kuitenkin viime metreillä estettiin Cabaretin avaaminen Ravintola Royalin eli nykyisen Teatteri Klubin tilassa. Suositun ja edellä aikaansa olleen Club Cabaretin taru päättyi Erkki-Juhanin päättäessä keskittyä uraansa, hän oli juuri saanut opintonsa päätökseen.
Sillä välin Timo oli palannut Yhdysvaltoihin, missä hän esiintyi yhdessä sen pintapaikoissa La Cage aux Follissa. Hän esiintyi jenkkitanssijoiden kanssa kuutena iltana viikossa. Hän teki sekä naisen, että miehen rooleja.
Yhdysvalloissa Timo sai myös sivuosan elokuvasta Me and Milton Berle. Hän kertoi kuvausten olleen Los Angelesissa ja elokuvan tulevan ulos seuraavana syksynä. Elokuvan koregrafiat oli tehnyt Famen Debbie Allen.
– Kilpailu on täällä tosi kovaa, mutta olen päässyt suurimman kynnyksen yli”, Timo kertoi tuolloin Iltalehdelle toukokuussa 1986.
Hän oli jo sairas.
Ulla kertoo hämmästyneensä ystävänsä laihuutta tämän tullessa Suomeen keväällä. Ihmetystä herätti myös Timon koko ajan pitämät valkoiset kangaskäsineet. Tavan hän oli oletettavasti omaksunut Yhdysvalloissa, missä aids-paniikki ja -tilanne oli paljon pahempi kuin Suomessa. Edellisenä kesänä oli maailmanlaajuinen kohu filmitähti Rock Hudsonin kuoltua aidsiin, hiv-tartunnan ja aidsin lisäksi, myös hänen homoutensa oli ollut salaisuus. Hudsonin kauhisteltiin tartuttaneen silloin huippusuositun tv-sarja Dynastian tähden Linda Evansin suutelukohtauksen kuvauksissa. Aidsin pelättiin leviävän hengitysilmassa. Timo ei kuitenkaan kertonut tilastaan mitään Ullalle.
Kesällä 1986 Timo antoi suuren haastattelun Iltalehdelle. Hollywoodin suomalainen drag show -tähti TIMO pääsi jenkkileffaan. Puolentoista sivun jutussa loistaa valtavan kaunis drag queen ja hymyilee seksikäs nuori mies. Timo oli 24 vuotias. ”Vaalea tukka ja siniset silmät, kaunis hymy ja vaatimaton käytös”, kuvailee toimittaja arkiasussaan tapaamaansa Timoa. Hän hymähtää ennakkoluuloille, Hämeenlinnan kaverit ovat pysyneet kavereina, omat vanhemmat ovat nähneet hänet lavalla Tukholmassa ja San Franciscossa.
– Kun tajusin, miten hyvän näköinen olen muijana, miten sellaisena pystyn viihdyttämään yleisöäni, tulin sinuiksi työni kanssa, Timo kertoi.
– Kun laittaudun naiseksi, samaistun naiseen: naisen tyyliin, hänen tunteisiinsa. Niinhän kaikki näyttelijät tekevät roolinsa.
Tästä ajasta yllättävä on Timon toteamus, että Yhdysvalloissa ei 80-luvun alkupuolella arvostettu dragartisteja, toisin kuin Euroopassa. Jenkit ajattelivat, että kuka tahansa kundi meikissä ja peruukissa ja mekossa voi vetää drag shown.
Kesäkuussa 1986 julkaistussa haastattelussa Timo kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan, hän aikoi pysyä Yhdysvalloissa, hänelle oli tarjottu päätähden paikkaa Drag show- ravintolassa Floridassa. Hän kertoo, ettei kiireisen elämäntilanteensa vuoksi ehdi vakiintua parisuhteeseen, mutta haluaa kuitenkin lapsia jossain vaiheessa.
– Tahdon nähdä elämäni jatkuvan. Ja tahdon opettaa pienelle, miten asiat pitää tehdä. Vaikka eihän elämää voi opettaa. Sen oppii vain elämällä – jos oppii.
Se oli tiettävästi Timon viimeinen haastattelu.
Hän lähti Yhdysvaltoihin, mutta palasi sieltä jo syksyllä. Ulla oli silloin jo kuullut huhuja, että Timo olisi sairas ja kysyi sitä lopulta suoraan. Timo kertoi, että hammaslääkäri oli havainnut sairauden. Hänellä oli AIDS.
Pian Timo joutui Auroraan, missä AIDS-potilaat keskitetysti hoidettiin. Oikeammin saattohoidettiin. Uutterasta tutkimustyöstä huolimatta AIDS:iin ei ollut lääkitystä, se tuli vasta yli 10 vuotta myöhemmin.
Ulla kertoo, että vierailu usein sairaalassa katsomassa Timoa. Tilanteen lohduttomuudesta huolimatta, olihan kyseessä kuolemantuomio, Ulla muistaa Timon yrittäneen olla iloinen ja rakastettava viimeiseen asti.
– Timo muistutti joka käynnillä, että muistakaa kertoa tästä taudista muille ja että menette testiin.
Hiv-testit olivat vasta tulleet 1985. Pandemia jylläisi vielä vuosikymmeniä. Huippu AIDS-kuolemissa kohdatiin vasta 2004. Edelleen siihen kuolee puoli miljoonaa ihmistä vuosittain, pääosin muualla kuin länsimaissa.
Timon syntymäpäivät vietettiin 5. joulukuuta Auroran sairaalassa. Hän täytti 25 vuotta. Ulla kertoo, että silloin syötiin kakkua ja hän hieroi Timon jalkoja. Elettiin AIDS-hysterian synkimpiä vuosia ja Ulla tunnustaakin, että häntä hieman pelotti, että saako hän nyt tartunnan, tieto oli vielä rajallista. Hän kuitenkin päätti ylittää pelkonsa ystävänsä hyvän olon takia.
Ulla kävi Timon luona vielä ennen joulua. Se jäi viimeiseksi kerraksi. 27. joulukuuta Timo kuoli.
Hautajaisiin osallistui suuri joukko väkeä. Timon toiveesta kaikilla oli punaista yllään ja ruusut olivat punaiset. Timo ei ollut halunnut mitään synkistelyä.
Ulla on nähnyt sittemmin monta drag queenia ja hän toteaa alan kehittyneen valtavasti vaatetuksen ja meikkien osalta etenkin. Mutta se on vain osa.
– Sitä valovoimaa ja karismaa, mitä Timolla oli, sitä ei monellakaan ole.
– Timo oli aina jotain kehittelemässä, kaiken piti olla suurta. Jo High Kicksin aikana hän osasi hankkia sponsoreita ja toimittajia tekemään juttua takahuoneeseen, kun me olisimme halunneet rauhoittua ennen esiintymistä.
Päivitetty 2023-10-20