Imeisesti Storkyrkobadetin uimahallin saunassa tapahtuu. Täällä alkoi Jonaksen ja Markin 35 vuoden kestoinen rakkaustarina – ja täällä sai alkunsa myös joulun suuri tv-draama.
Käsikirjoittaja ja näyttelijä Bengt Braskered oli 30, kun hän kävi hallissa 1997 ja kuuli kahden vanhemman miehen saunapuheet kuningas Kaarele XVI Kustaan isoisoisän edesottamuksista.
– Miehet kertoivat nuorina osallistuneensa Kustaa V:n eroottisiin juhliin ja että yli 70 vuoden iästään huolimatta kuningas oli mitä suurimmassa määrin nuorten miesten tavoittelema. Mutta aina kun nuorukaiset näkivät Kurt Haijbyn kuninkaan seurassa illalla he totesivat, että ”Tänä iltana ei onnistu, hänellä on rouva mukanaan”.
Braskered kuunteli miesten kertomusta innokkaana, se loppui aina jonkun tullessa saunaan. Siinä ja silloin syntyi idea suuresta tv-sarjasta.
Neljäosainen sarja alkaa vuodesta 1933, jolloin Kurt Haijby ja vaimonsa Anna pitävät ravintola Lidoa Tukholmassa. Kurtin rikosrekisterin vuoksi (varkaus, väärentäminen, kuoleman tuottamus) Lidolta on evätty anniskelulupa. Kurt ottaa yhteyttä kuninkaaseen saadakseen luvan. Kuninkaan ja ravintoloitsijan välillä on selkeästi kemiaa ja miehet alkavat suhteeseen. Homoseksuaalisuus on vielä rikos, Kurt on naimissa ja kun suhde selviää Annalle, hän haluaa avioeron. Perusteena avioerolle Anna kertoo miehensä suhteesta kuninkaaseen. Tästä alkaa hovin virkamiesten kamppailu suhteen päättämiseksi ja peittämiseksi, jotta monarkia pelastuisi. Kun hovin Haijbylle maksamat korvaukset tulevat päivänvaloon, saa Haijby syytteen kiristämisestä.
Braskered kirjoitti ”Haijby-suhteen” useamman vuoden aikana. Asiaa selvittäessään hän ei löytänyt mitään kirjoitettua historiaa. Kaikki on enimmäkseen sanottu suljettujen ovien takana, todisteita suhteesta ei löytynyt ja sarjan perustana onkin oikeudenkäyti, jossa Haijby oli tuomittu jo etukäteen. Mutta eräänä päivänä Braskeredillä välähti: Ehkä kuningas ja Kurt olivat rakastuneet?
– Kun aloin käydä aineistoa läpi uudella otteella, näin kaiken eri valossa. Kuningasta varoitettiin Haijbystä kaikin mahdollisin tavoin, mutta hän halusi kuitenkin olla tämän kanssa tekemisissä. Kuningas oli rakastunut ja Kurt tunsi jotain myös kuningasta kohtaan. Tämä on minusta loogisin vaihtoehto, kun näin rakkauden ymmärsin suhteen kuviot. Mutta samanaikaisesti se on kamarinäytelmä, jossa puheet jäävät makuuhuoneesseen ja ravintolan keittiöön. Minulla ei ole mitään aavistusta siitä, mistä siellä on puhuttu. Tämä on kaikki tulkintaa.
Hotellihuoneessaan Sitgesissä Braskered kirjoitti tarinan kahdesta ihmisestä, jotka eivät voi elää elämäänsä siten kuin haluaisivat. Kun käsikirjoitus oli valmis SVT näytti sille vihreää ja Lisa James Larson sai tehtäväkseen ohjata tv-sarjan. Käsikirjoittajan työ päättyy kuvauksiin, mutta Braskeredillä oli vielä viimeinen, tärkeä tavoite.
– Luotin tuotantoon tuhatprosenttisesti. Mutta heidän piti luvata, että he eivät leikkaa pois kohtauksia alastomasta kuninkaasta. Sillä olen todella väsynyt siihen, että emme saa nähdä vanhojen ihmisten erotiikkaa, rakkautta, kiimaa ja intohimoa. Ja jos näemme alastomuutta, se on aina 25-vuotiata, joiden paffat ovat marmorista veistettyjä. Suurimmalla osalla meistä ei sellaista ole, vaikka olemme ihan yhtä kiimaisia. Oli upeaa nähdä Staffan Göthe vanhan kuninkaan roolissa, joka on intohimoinen ja käyttäytyy sen mukaisesti.
Sekä Kustaa V että Kurt Haijby ovat molemmat jo kypsässä iässä, kun he alkavat suhteeseen keskenään, kuningas 74 ja Kurt 38 ja he ihastuvat siitä huolimatta, että ilmassa on viitteitä siitä, että kumpikin yleensä pitää selvästi nuoremmista miehistä.
– Kuningas ihastuu Kurtiin heti ensi tapaamisella, hän panee asioihin vauhtia, vaikka Kurt ei olekaan villi aatelinen nuorukainen. Yhdessä miehet sitten luovat tilan, jossa he voivat olla omina itsenään, mikä jo itsessään on eroottista, selventää Braskered ja jatkaa:
– Kurtin kohdalla ajattelen, että kaikki alkoi hänen pyytäesään kuninkaalta apua ja tämä auttoi. Sitten kuningas antaa Kurtille lahjoja, jotka tämä ottaa vastaan. Mutta vaikka saa lahjoja, voi silti olla rakastunut. Uskon, että Kurt kertoi kuninkaalle asioita, joita ei ollut muille kertonut ja heidän välilleen syntyi syvempi yhteys.
Kurt Haijbyn ja Kustaa V:n rooleissa nähdään Sverrir Gudnason ja Staffan Göthe. Valinta on unelma, sillä kun Braskered näki näyttelijät koeakuvauksissa kaikki kolahti paikoilleen: Tässä ovat Kurt Haijby ja Kustaa V.
Gudnasson ei ollit koskaan kuullut puhuttavan Haijby-suhteesta, mutta tarina kiehtoo häntä.
– Käsikirjoituksen lukeminen ei yleensä ole kovinkaan kivaa, mutta minä pidin siitä ja ihmettelen, miksi tästä ei ole kerrottu aikaisemmin.
Göthe taas sanoo:
– Minua kiehtoo, että itse tarina tuo esiin ruotsalaisen monarkian ja oikeuslaitoksen häpeällisen historian. Olin lapsuudessani kuullut Haijbyn nimen ja sillä oli melkein pelottava kaiku.
Gudnason ja Göthe näyttelevät nyt yhdessä jo kolmatta kertaa, aiemmin heidät on nähty elokuvissa Gentlemen ja Den allvarsamma leken, missä he esittivät isää ja poikaa.
– Tämä ei ole mikään yksinkertainen tarina, sanoo Gudnason. Kurt on naimisissa, eli kyseessä on uskottomuus, plus Kurt saa asioita ja etuja kuninkaan avulla. Mutta minulle oli tärkeää, että yleisö saa muodostaa oman käsityksensä heidän suhteestaan. Onko se rakkautta? Käytetäänkö kuningasta hyväksi? Vai sekä että?
– Toki kuningas ja Kurt viihtyvät keskenään sängyssä, mutta he tapaavat toisiaan myös muuten, Göthe jatkaa. Hänen päivittäinen elämänsä on tietyllä tapaa yksinäistä ja hän tietää tämä loppuu, mutta hän haluaa yhdessä olon olevan parasta mahdollista aikaa.
Sarja on kuvattu Tukholmassa ja Göteborgissa, suunnitelmana oli kuitenkin kuvata Budapestissa. Pandemia tuli väliin, mutta tuottaja Lena Rehnberg kääri hihat ja hoiti asiat niin, että kuvaukset voitiin tehdä Ruotissa, vaikka se maksoi paljon enemmän.
– Pandemia vaikeutti kaikkea, Gudnason kertoon. Tein testejä koko ajan ja otin maskia pois ja laitoin taas päälle. Kuvasimme kuplassamme yksitoista viikkoa ja minulla oli se kampaus myös, joten minulla ei juurikaan ollut sosiaalista elämää …
Se kampaus. Osittain kaljun Haijbyn rooli vaati tietynlaista muutosta.
– Aluksi meidän piti selvitä peruukilla ja hatulla. Mutta ajattelin, että siitä tulisi liian työlästä, joten ajoin tukan pois niin, että jätin sitä sivuille, mistä sen sai kammattua päälaelle. Jos se olisi sarjalle eduksi, voisin elää kesän lakki päässä, kertoo Gudnason hymyillen.
Mitä muuta haasteellista rooleissa oli?
– Että ei tee liian ilmeistä siitä, kuka Haijby oli. Haluan, että hänessä säilyy tietty salaperäisyys, mikä pitää mysteerin yllä, sanoo Gudnason ja Göthe jatkaa:
– Minulle haaste oli tavoittaa kuningasta taustalla piinava kamala yksinäisyys ja suru. Se, että kokee suuren rakkauden ja samanaikaisesti ymmärtää, että se on tuhoon tuomittu. Että tietää sen loputtua olevansa yksin kunnes kuolee pois.
Kurt Haijby ei koskaan tunnustanut olevansa homo- tai biseksuaali, mikä ei ehkä ole outoa, koska kyseessä oli tuolloin vielä rikos. Miten te näette hänen suuntautumisensa?
– Minä ajattelen, että hän elää Annan kanssa ja on biseksuaali. Heillä on ollut toimiva ja hyvä seksielämä. Siinä sivussa hänellä on nuoria herroja, mutta se on hyvin tukahdutettua. Hänelle kyseessä on vietti, jota hän tyydyttää puistoissa eikä ajattele sitä sen enempää Braskered selvittää ja jatkaa:
– Mielenkiintoista on, että gayliike sittemmin piti tämän salaisuuden. Tuolloin niin oli pakko tehdä, koska se oli kiellettyä, nykyään se ei enää sitä ole, mutta me kuitenkin jatkamme samalla tavalla. Puistoissa käyminen on yhä yleistä tavalla tai toisella kuten cruising uimahalleissa ja niin edelleen. Se on osa perinnettä. Sille ei Grindrin aikana ole enää mitään tarvetta, mutta se on kuitenkin yhä olemassa jostain syystä. Ikäänkuin olisimme pitäneet siitä kiinni kunnianosoituksena menneille ajoille.
Sarjan arkaluontoinen osa koskee syytteitä ”alaikäiseen kohdistuvasta haureudesta”, kun Haijbyä syytetään intiimistä kanssakäymisestä kahden nuoren pojan, 11 ja 13 vuotiaden, kanssa. Mutta näyttö ei ollut riittävää ja tutkinta päätettiin. Braskeredille asia oli kuitenkin tärkeätä saada mukaan sarjaan.
– En halunnut millään tavalla leipoa Haijbysta sankaria. Hän on kiireinen pirulainen, jolla on aiempia rikoksia ja syytteet ovat olemassa, sen halusin yleisölle kertoa. Mutta koska häntä ei näistä koskaan tuomittu, on vaikeaa mennä niihin tätä syvemmälle.
– Samanaikaisesti olen ollut varovainen ja välttänyt olevasta tuomitseva toisia hahmoja kohtaan, Braskered jatkaa. Tietyille näyttelijöille oli vaikeaa esittää homofobosia hahmoja. Mutta he eivät olleet sitä. Se oli 30-lukua, toista aikaa. Lain mukaan oli kiellettyä olla homoseksuaali ja se ei ole niin ihmeellistä, että he pitävät homoseksuaalisuutta ”haureutena” ja ”perverssinä”, ihmiset luottivat heihin, jotka laativat lait. Reine Brynolfsson ylikäskynhaltija Thorsten Nothinin roolissa vaikuttaa ehkä ”pahalta”, mutta on hänen tehtävänsä suojella Ruotsin valtakuntaa ja kuningashuonetta.
Kurt Haijbyn tarina sisältää syytteitä pedofiliasta, kirstyksestä ja homoseksuaalista kuninkaasta. Onko se ristiriitainen tarina tuoda esiin tänä nyt?
– Osittain se on, ehdottomasti. Mutta se on vasta kun siihen paneutuu. Kurt on henkilö, josta on äärimmäisen vaikea saada otetta, tai tavoittaa totuutta. Hänen itsensä kirjoittamat kirjat ovat lievästi sanottuna sekavia. Minusta annamme ennen kaikea inhimillisen kuvan Kustaa V:stä, hienosta sedästä, jonka pitää istua linnassa eikä saa elää kuten hän itse haluasi. Tämän toivon yleisön näkevän. Minusta ei ole kiistanalaista sanoa, että Kustaa V harrasti miessuhteita, Braskered sanoo.
Braskeredilla on myös itsellään rooli sarjassa, hän esittää kuninkaan hovimarsalkkaa Eric Lidneriä. Sarjaa katsoessa minulle tuli tunne, että hänen ja kuninkaan välillä oli työasioiden lisäksi muutakin.
– Kiva, jos joku saa siitä kiinni, mutta jätämme sen avoimeksi. Ehdottomasti voi olla niin, että Lidnerillä on ollut jotain kuninkaan kanssa nuorempana, mutta sitten hänestä tuli liian vanha. Ja nyt hänellä on vaikeuksia sulattaa se, että Kurt, joka ei ole nuori ja on vielä kaljukin, on valloittanut kuninkaan sydämen (nauraa).
Young Royals tuli aiemmin, siinäkin kuvattiin homoseksuaalia kuninkaallista. Millaisett olisivat reaktiot tänä päivänä, jos kuningas kertoisi olevansa gay?
– Minusta kuningashuoneen suurin ongelma on se, että heidän pitää hankkia lapsia varmistaakseen kruununperiytyminen, toteaa Göthe ja Braskered jatkaa:
– Jos kaksi miestä voisi saada biologisia lapsia, se ei olisi mikään ongelma tänä päivänä.
Vaikka he käyttäisivät sijaisäitiä, tulevan kuninkaan geenit voisivat jatkaa?
– Totta. Ja haluan ajatella positiiivisesti, joten uskon, että ratkaisu löytyy. Monarkia on selvinnyt paljosta, sanoo Braskered.
Hän toivoo, että Ruotsin kuningasperhe istuu ruudun ääreen ja katsoo sarjan.
– Toivon, että he pitävät siitä. Se kuitenkin käsittelee kuninkaan isosisoisää, jonka hän on tavannut ollessaan pieni. Olisin todella surullinen, jos he ajattelisivat, että olen häpäissyt hänet. Toivonkin, että he näkevät tämän hienona kuvauksena vanhasta sukulaisestaan.
Kuninkaallinen salaisuus on katsottavissa Yle Areenassa.
Päivitetty 2022-09-02