Raimo Jääskeläinen (1932-1992) oli Suomen ensimmäinen avoimesti gay mies. Hän oli kapinallinen, joka ei peitellyt homouttaan aikana, jolloin se oli vielä rikos ja sairaus. Hän ei kuitenkaan ollut gayaktivisti siinä mielessä, kuin asia yleisemmin mielletään, hän oli Monsieur Mosse juorulehden syväkurkku, grandiöösi seurapiirieläin ja pikkukriminaali. Olemalla täysin häpeämättömästi sitä mitä oli, Mosse piti homouden tapetilla – tai oikeammin lehdissä – ja oli esikuva ainakin siitä, millainen homo ei halua olla. Näin ainakin muista itse ajatelleeni teininä 80-luvulla, kun luin juttuja Mossesta lehdistä.
”Minusta aids on huorien tauti. Minä en käy Gambrinissa ja muissa hinttipaikoissa. En pidä siitä sakista. Ne on niin läpikolottuja. Ne on enemmän naisia kuin naiset, hirveän tipuja. Uh, minua ällöttää.” Mosse itse sanoi 80-luvun loppupuolella.
C Moren viime viikolla alkaneessa uutuussarjassa Hymyä! Mossea näyttelee Suomi-viihteen ahkera mies Janne Kataja. Sarja kuvittaa Hymy-lehden tarinaa 1970-luvun alusta noin puoliväliin. Mossen rooli on keskeinen, koska hän välitti lehdelle tärkeitä juoruja. Mossen nähdäänkin kampaamossa ja Hymyn toimituksessa, mutta myös kuhertelemassa nuoremman miesystävän, kuvitteellisen Miskan, kanssa, jota näyttelee Elias Keränen.
Kataja kertoo QX:lle kiinnostuneensa Mossen tarinasta jo kauan ennen kuin sarjasta oli vielä ajatustakaan.
– Kohtasin työni puolesta paljon itseäni vanhempia ihmisiä, joita Mosse oli meikannut ja laittanut ja innostuin Mossen elämästä.
– Hänen elämänkertansakin luin jo vuosi sitten, samoin kaikki hänestä käsiini saamat lehtijutut. Minua viihteentekijänä ovat aina kiehtoneet rohkeat ja värikkäät ihmiset, jotka ovat uskaltaneet olla oma itsensä ja vastustaneet konventioita.– Mossessa oli juuri näitä piirteitä ja siksi tämä oli minulle helppo ja tärkeä rooli tehdä. Ja Mosse hahmona on täydellinen tarinaan, moniulotteinen, herttainen, pikkumainen ja kriminaalikin- kaikissa meissä on monta puolta.
Vuosien ajatustyö näkyy. Katajan roolityö on sarjan parasta antia, toki myös itselle tarinan kiinnostavimmasta henkilöstä.
Heterona homoroolissa
Nykyään keskustellaan paljon roolituksesta ja autenttisuudesta. Osan mielestä homoroolissa tulisi olla homomies, ei heteroa. Tämä näkemys on myös vahvasti kiistetty. Muiden muassa arvostetut pitkän linjan ammattilaiset Pedro Almodovar ja Sir Ian McKellen pitävät näyttelijän ammattitaitoa seksuaalista suuntautumista tärkeämpänä – molemmat ovat homomiehiä. Sen sijaan menestyssarjat Queer as Folk ja It’s a Sin luonut Russel T. Davies pitää tärkeänä, että homorooleissa nähdään homo. McKellen toteaa myös, että sitten homoa (miestä tai naista, tai edes bi) ei voitaisi ottaa heterorooliin, kestävää perustelua rälssijärjestelmälle ei ole.
Asia ei siis ole yksinkertainen. Ensinnäkään kaikki eivät ole tulleet kaapista – pitäisikö heidän siis tulla kaapista saadakseen rooli? Pakko-outtaamista on tähän asti pidetty tuomittavana. Kaikki eivät halua tulla kaapista. Lisäksi länsimaissa on voimassa syrjinnän kieltävä lainsäädäntö, kaikki syrjintä seksuaalisen suuntautumisen perusteella on rangaistavaa. Työpaikoilla eikä palkatessa ei siis voida kysyä seksuaalista suuntautumista eikä sitä voida pistää näyttelijähakuihin.
Kataja oli Mossesta kertovassa sarjassa vain näyttelijänä, mutta hän kommentoi roolituskysymystä yleisellä tasolla.– Ei siihen kenenkään siviilielämä kuulu. Valintaan vaikuttaa eniten se kuka monista potentiaalisista ja hyväksi todetuista vaihtoehdoista on saatavilla sillä hetkellä kun tuotanto aiotaan tehdä ja esimerkiksi se onko joku ehdokkaista juuri ollut saman ohjaajan edellisessä hankkeessa tai olisi seuraavassa ja siksi halutaan joku muu tai jos käsikirjoittalla on jokin vahva visio tietystä olemuksesta. Tämän jälkeen merkittävä vaikutus on henkilökemioilla sekä todellisilla, että hahmojen välisillä, miten valittavat henkilöt toteuttavat sen.
– Kyse on tarinasta ja useinkaan seksuaalisuus ei ole kerronnan kannalta oleellista.
– Ei me voida toimia niinkään, että nyt tiimissä kaikki homot nostakaa käsi ylös, ei se olisi asiallista. Vuosikausia on yhteiskunnassa tehty töitä sen eteen, ettei missään työssä kenenkään seksuaalinen suuntautuminen saa olla työsuhteeseen vaikuttava seikka.
Lue lisää: Kuka saa näytellä vähemmistöroolin?
Katajan Monsieur Mossesta näkee, että hän on tehnyt hahmon suurella rakkaudella.
Hymyä! on koreaa epookkia ja nostalgiset sävelmät virittävät katsojaa vielä syvemmälle tunnelmaan, etenkin jos on itse samalla ajalla elänyt.
Mutta Katajan Monsieur Mosse on juuri sellainen kuin olen aina kuvitellut oikean Mossenkin olleen, roolityö kantaa läpi kaikkien kahdeksan jakson. Täysi kymppi Katajalle, sarjalle selvästi vähemmän. Mutta suosittelen silti sen katsomista. Kataja kertoo vielä QX:lle, että kiittävää palautetta on tullut paljon, kaiken ikäisiltä katsojilta, myös aikalaisväen, jotka ovat olleet ilahtuneita Mossen hahmon tuomisesta ruutuihin.
Mossen ja myös Hymy-lehden ja Lahtisten perheen tarinassa riittää ainesta ainakin toiseen kauteen. 80-luvulla Mosse lähti Amerikkaan, josta palasi nousukauden Suomeen, Hymy vaihtoi omistajaa.
Hymyä! C More -suoratoistopalvelussa. Uusi jakso aina torstaisin.
Päivitetty 2023-07-25