Valentino, oikealta nimeltään Charles Harris, levytti 1975 USA:ssa I Was Born This Way kappaleensa, jonka nosti vielä suuremmaksi hitiksi pari vuotta myöhemmin Carl Bean -disco musiikkigenrenä oli homojen, mutta homojen vapautuslaulua ei otettu vastaan helposti.
Bunny Jones kirjoitti sanat jo 1971, mutta musiikin siihen loi Chris Spierer vasta neljä vuotta myöhemmin ja esittäjäksi tuli tuolloin 22-vuotias Valentino. Jones ja Spierer olivat molemmat heteroita. Miksi he tekivät gay anthemin?
Jones, ennen musiikkibisnekseen ryhtymistään, pyöritti kauneushoitoloita Harlemissa, suurin osa hänen työntekijöistään oli homomiehiä, hän kertoi. Hän ystävystyi työntekijöidensä kanssa ja koko näiden kohtaaman syrjinnän asiakseen. ”Aloin tuntea, että homomiehet ovat ovat alistetumpia kuin mustat, latinot tai muut vähemmistöt”. Hyvän bisnesvaiston omaava Jones paketoi vapautuksen sanoman helposti omaksuttavaan discopakettiin.
”Minusta tuntuu, että se on levy, josta voi tulla kansainvälinen anthemi homomiehille ympäri maailman”, Jones sanoi, Valentinon kappale oli discolistan ykkönen Briteissä.
Valentinon levyn julkaisi ensin Jonesin oma levymerkki Gaiee, mutta pian Motown kiinnostui siitä ja osti jakeluoikeudet. Siinä tehtiin historiaa. Yksikään suuri levy-yhtiö ei ollut aiemmin levittänyt homovapauslaulua. Motown ei kuitenkaan satsannut tarpeeksi ja kansainvälistä gayanthemia ei syntynyt. Vielä.
Kaksi vuotta myöhemmin Motown julkaisi I Was Born This Wayn itse uudelleen, tuotantoon pantiin rahaa ja siitä tehtiin muodikkaan ”Philly” soundin mukainen discolevy, soundin, joka oli tahkonnutMotownille miljoonia. Vielä 2000-luvun taitteessa phillydisco oli suosittu soundi ja sen vaikutteet ja samplit kuuluivat monissa klubihiteissä, sittemmin painotus uudelleenkierrätyksissä on muuttunut ja moni voikin kokea nyt soundin jo pahasti vanhentuneeksi ja se tuo mieleen lähinnä viihdeorkesterin.
Bean, kuten Valentino, ovat molemmat homomiehiä. Harris kertoi pari vuotta sitten miten 17-vuotiaana oli ollut tanssimassa kaverinsa kanssa, kun he kuulivat huhua, että ”drag queenit mellakoivat Stonewalilla”. Oli kesäkuu 1969. Nuorukaiset riensivät katsomaan mitä tapahtuu ja paikalla ilma oli sakeana marihuonan hajusta, pullot lensivät ja poliisi pidätti väkeä.
Bean totesi oman versionsa ilmestyttyä innostuneena, että tämä on vasta alkua. ”Levyteollisuus menee rahan perässä. Jos tämä sinkku on menestys, odotan että muut levymerkit seuraavat perässä. He tulevat etsimään gayartisteja kaikkialta”.
Vince Alettin discokronikassa The Disco Files 1973-78 (1998) on yksissä kansissa hänen tuolloin viikoittain kirjoittamansa discokolumnit deejeille. Helmikuun 25. 1978 Aletti totesi uudesta julkaisusta näin.
”Carl Bean on tehnyt uusiksi I Was Born This Wayn, ”gayvapauslaulun”. Sen viesti on disco-yhteisölle ajankohtainen, tosin monet meistä ovat valmiita jo johonkin huomattavasti sotaisampaan ja agressiivisempaan.” Tarkkaan discomusiikkia ja DJ-alaa seuraava Aletti tiesi kertoa, että vaikka Beanin laulu on energistä, vaikkakin epätasaista, useimmat DJ:t valitsevat soittoon maksisinglen B-puolella olevan instrumentaaliversion – ilman gayvapautuksen sanomaa siis. Osa deejiestä ilmoiti suoraan, että kappale on liian gay heille soitettavaksi ja pistivät promootiojakelusta saamansa sinkut eteenpäin gay-klubeilla soittaville tutuilleen, toki Motown oli sen sinne jo alunperinkin suunnannut. Homofobia oli discoissakin totta 1970-luvulla. Sotaisampia gay anthemeita jäätiin odottamaan. Valentino kertoi oman versionsa jo villinneen ihmisiä tanssilattialle New Yorkissa, mutta kun sana gay saavutti kaiuttimista tanssijoiden korvat nämä lopettivat tanssimisen ja poistuivat lattialta.
- 1975 Valentino levyttää I Was Born This Wayn Gaieelle
- 1978 Carl Bean levyttää oman versionsa Motownille
- 1999 Pour Homme: Born this Way
- 2005 Remixit Carl Beanin versiosta julkaisee West End Records
- 2011 Lady Gaga: Born This Way sai inspiraationsa Carl Beanilta
- 2021 Carl Bean kuoli 77-vuotiaana
Koverin I Was Born This Waysta ovat tehneet myös islantilainen Paul Oskar, joka ehkä muistetaan parhaiten euroviisukappaleestaan Minn hintsi dans (1997) ja ruotsalaisen Alcazarin jäsen Magnus Carlsson.
Huolimatta siitä, että Beanin versio I Was Born This Waysta oli koveri, siitä tuli se oikea versio. Se oli juuri kappaleen menetys, joka inspiroi Beania hänen tiellään uskoon, hän valmistui papiksi 1982 ja perusti oman seurakuntansa, Unity Fellowship of Christ Church, mustalle lhbtq+ väestölle. Hän teki elämäntyönsä yhteisönsä eteen. Siitä kasvoi vähintään 17 kirkon laajuinen Yhdysvaltojen ja Karibian alueella. Mission on sorrettujen ja häpeään pakotettujen voimaannuttaminen. 1985 Bean perusti myös projektin auttamaan vähätuloisia mustia ja latinoita hivin ja aidsin kanssa eläviä kotikaupungissaan Los Angelesissa.
Carl Beanin mukaan on nimetty aukio Los Angelesissa. Hänen muistelmansa ilmestyivät 2010, nimeltään I Was Born This Way, kuinkas muuten.
I’m walking through life in nature’s disguise
You laugh at me and you criticize’cause I’m happy, carefree and gay – Yes, I’m gay
It ain’t a fault it’s a fact
I was born this way Now I won’t judge you
Don’t you judge me
We’re all the way nature meant us to be Chorus
I’m happy – I’m carefree – I’m gay
I was born this way
I’m happy – I’m carefree and I’m gay
I was born this way
I’m happy – I’m carefree – I’m gay
I was born this way
I’m happy – I’m carefree and I’m gay You’re Calling Me Strange’cause You Don’t Understand
God’s Role For Me In Life’s Overall Plan
I’ve Learned To Hold My Head Up High
Not In Scorn Nor Disgrace
Doin’ My Thing So Individually
Entwined With This Human Race Now I Won’t Judge You
Don’t You Judge Me
We’re All The Way Nature Meant Us To Be Chorus
I’m happy – I’m carefree – I’m gay
I was born this way
I’m happy – I’m carefree and I’m gay
I was born this way
I’m happy – I’m carefree – I’m gay
I was born this way
I’m happy – I’m carefree and I’m gay You Laugh at me
And you got the nerve to criticize
If I were you – I’d sit down
And consider what you’re doing
Love me like I love you
I was born this way
Päivitetty 2023-07-25