Tammuz Nordic Surrogacy on sijaissynnytyspaketteja välittävä ruotsalainen yritys. Se toimii yhteistyössä israelilaisen Tammuz-yrityksen kanssa. Ruotsalaisella välittäjällä on toimintaa on myös Suomessa. Yksi yrityksen työntekijöistä on Erkko Välimäki. Hän on myös yrityksen asiakas jonka oma sijaissynnytysprosessi on tällä hetkellä meneillään. Erkko kertoi QX:lle mitä prosessiin kuuluu ja miten hän päätti hankkia lapsen sen avulla.
– Kyse on siis perheellistymisestä sijaissynnytysprosessin avulla. Sijaissynnytysprosessit Tammuzilla on mahdollisuus käydä Ukrainan, Albanian tai USA:n kautta. Ukrainassa tämä onnistuu aviossa oleville heteropareille, Albaniassa yksinhuoltajamiehille ja USA:ssa kaikille, tarkentaa Erkko aluksi.
Prosessi etenisi Suomessa näin. Mahdollisuuksia on kolme riippuen siitä, missä maassa lapsi syntyy.
Ukrainasta palaava perhe: Lapsi syntyy Ukrainassa ilman kansalaisuutta, suomalaiset vanhemmat hakevat huoltajuutta Suomessa käräjäoikeudesta syntymätodistuksen avulla, jossa on tilaavien vanhempien nimet. Käräjäoikeuden päätöksen saatuaan he voivat hakea lapselle kansalaisuutta ja passia. Näillä asiakirjoilla lapsi pääsee Suomeen.
Albaniassa syntyvä lapsi saa automaattisesti Albanian kansalaisuuden ja Albanian passin. Syntymätodistuksen avulla isä, prosessi on tarkoitettu vain yksinhuoltaja isille, hakee huoltajuutta lapselle Suomen käräjäoikeuden tai maistraatin kautta. Myöhemmin lapselle haetaan Suomen kansalaisuus.
USA:ssa syntyvä lapsi saa automaattisesti USA:n kansalaisuuden ja passin joiden avulla kotiudutaan ja syntymätodistuksen avulla haetaan maistraatista tai käräjäoikeudesta huoltajuutta, myöhemmin kansalaisuutta.
– Minulla on ollut homosuhteita ja heterosuhteita. Heterosuhteisiin hakeuduin kun halusin perheellistyä 30-vuotiaana, kertoo Erkko Välimäki QX:lle.
Olin kiinnostunut kristillisestä eheytymisestä
– Se ei ollut helppoa mutta se onnistui ja olin hetken onnellinen. Minulla oli pidempiä suhteita neljän naisen kanssa 15 vuoden aikana. Suhteissa naiset tulivat raskaiksi minun kanssani kolme kertaa, ensimmäinen raskaus päättyi aborttiin. Olin muuttanut pois Ruotsista ja nainen teki abortin minun tietämättä. Toiset kaksi raskautta päätyivät alkuraskauden keskenmenoihin, muistelee Erkko
– Siihen aikaan olin kiinnostunut kristillisestä eheytymisestä ja luin aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Kävin myös psykoanalyysissä, yhteensä 5,5 vuotta.
Nykyään Erkko ei enää hae naissuhteita, vaan on homosuhteissa. Tällä hetkellä hän asuu nuoren gambialaisen miehen kanssa.
– Yhteiselämä ei ole helppoa liittyen isoon kulttuuri- ja koulutuseroon, mutta jonkinlainen kumppani hän on, Erkko kertoo.
Erkko haluaa oman lapsen ja kokea isyyden sen kaikissa ulottuvuuksissa.
– Toivon omaa lasta, uskon että kokemus on hieno ja tärkeä, haluan kokea kaikki lapsen kasvatukseen ja kasvuun liittyvät asiat vanhempana, uskon että lapsen kautta saan uudenlaisen elämän ja paljon uusia kontakteja. Minulla on vahva hoivavietti, olen omistanut koiran jota todella rakastin ja tykkäsin huolehtia siitä, sitä kesti 7 vuotta kunnes koira piti lopettaa vuosi sitten. Kaipaan koiraa edelleen ja varmasti hankin uuden koiran joskus.
Ennen sijaissynnytysprosessiin lähtemistä Nordic Surrogacyn kautta Erkolla oli muutamia naiskontakteja SurrogacyFinder-sivuston kautta. Se on sivusto, missä naiset ilmoittavat halukkuuttaan ryhtyä sijaissynnyttäjäksi. Sen kautta asia on kuitenkin juridisesti monimutkainen.
– Löysin SurrogacyFinderista irlantilaisen naisen, joka kerran kävikin Helsingissä minua ja Sheriffiä ja koiraa tapaamassa. Olimme WhatsAppin kautta yhteydessä noin puoli vuotta ja suunnitelma näytti lupaavalta. Emme kuitenkaan pystyneet tai osanneet järjestää laillisia dokumenttejä sijaissynnytysprosessia tukemaan, joten raskaus ja synnytys olisi tapahtunut vain luottamuksen ja lupausten turvin ja irlantilaisnainen vetäytyi hankkeesta. Hän kertoi synnyttäneensä kaksoset ranskalaispariskunnalle vuotta aikaisemmin Kreikan kautta, Kreikassa prosessi on laillinen heteropareille. Hänellä oli sektioarpi vatsalla, Erkko muistelee.
– Minulla oli myös kontakti 37-vuotiaan suomalaisnaisen kanssa. Tapasimme kerran ja juttelimme puhelimessa lukuisia kertoja. Hän päätti kuitenkin vetäytyä hankkeesta. Meillä oli hieman epäselvyyttä huoltajuusasioista ja hänestä ei lopulta tuntunut hyvältä lähteä ”tuntemattoman” miehen kanssa niin isoon ja pitkäaikaiseen projektiin kuin yhteinen lapsi on.
– Minulla on ollut myös oikeudet Setan ylläpitämään sateenkaariperheiden chat-sivustolle jossa miehet ja naiset voivat viestitellä ja kertoa toivomuksistaan kumppanin suhteen perheprojektissa.
Useat naisparit haluavat anonyymin luovuttajan
Useat naisparit haluavat anonyymin luovuttajan. Löysin kuitenkin helsinkiläislesbopariskunnan joka toivoi aktiivista isää. Tapasimme kerran. He olivat hiukan varautuneita mutta mukavia. Toinen heistä teki töitä raksalla. Mutta sitten tuli uutisissa uusi laki jonka mukaan aviossa olevan lesbopariskunnan toinen osapuoli voi laillisesti tulla lapsen huoltajaksi jo ennen lapsen syntymää ja he ilmoittivat että eivät enää olleet kiinnostuineita lapsen isästä.
Näiden kokemusten jälkeen päätin ryhtyä sijaissynnytysprosessiin. Tammuzin tiedot löysin jo viime syksynä, siihen aikaan kun irlantilaisnainen vetäytyi projektista. Kävin Tammuzin infotilaisuudessa Tukholmassa syyskuussa ja sen jälkeen Helsingissä joulukuussa. He myös etsivät Suomen edustajaa ja kiinnostuin myös siitä tehtävästä.
Erkon oma sijaissynnytysprosessi on nyt vireillä Albanian kautta. Hän on jo valinnut Tammuzin sivustolta vaalean, pitkän, hoikan ja nuoren munasolunluovuttajan, joka on ilmeisesti Ukrainalaista alkuperää. Hänen avullaan on tuotettu seitsemän alkiota jotka kehittyivät viisi päivää, jonka jälkeen alkioista otettiin yksi solu ja ne pakastettiin. Solut lähetettiin geenitestiin jonka tulokset ovat tulossa aivan lähiaikoina. Testien perusteella valitaan alkio, joka istutetaan sijaissynnyttäjään joka tulee Albaniaan Ukrainasta. Erkko odottaakin nyt uutisia Albaniasta.
Päivitetty 2018-07-06