”Grinder kannattaa monimuotoisuutta, inklusiivisuutta ja käyttäjiä, jotka kohtelevat muita kunnioittaen. Emme kannata rasismia, kiusaamista tai muuta haitallista käyttäytymistä”, näin lukee Grindrin uuden Kindr-kampanjan sivulla. Teksti otsikkona on ”Suosimme kiltteyttä”. Tämähän ei vastaa laisinkaan käyttäjien nykyistä käyttökokemusta. Parannus onkin tervetullut. Mutta auttaako se enää?
Jokainen Grindrin käyttäjä on varmaankin törmännyt profiileihin, joiden esittelytekstissä ladataan täysin pitelemättä tähän tyyliin ”ei aasialaisia, ei arabeja”. Itse vasta toissapäivänä blokkasin tällaisen profiilin lähistöltä. Näistä kannattaa myös raportoida ylläpidolle, joka nyt siihen kehottaa. Heitetäänkö nämä rasistiset profiiilit ja loukkaavien viestien kirjoittajat jatkossa ulos sovelluksesta, jää nähtäväksi.
Ongelma on kuitenkin jo lähtenyt käsistä ja levinnyt sovelluksen ulkopuolelle. Grindr on vuosikaudet sallinut tällaiset avoimen rasistiset ilmaukset ja niiden levittämisen sovelluksessa. Paitsi, että se on jättänyt jälkensä sitä kokeneisiin, tämä vastenmielinen puhetyyli on levinnyt myös puhuttuun kieleen ja ikään kuin normalisoitunut, koska, ”hei, näinhän voi Grinderissäkin puhua”.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että Grindr, kuten monet muutkin sosiaalisen median sovellukset, saavat käyttäjänsä voimaan huonosti. Tämän ilmiön seuraamukset ovat vasta nyt tulossa eteemme. Voisi olettaa, että lähiaikoina näemme muitakin yrityksiä kitkeä epaäasiallista käyttäytymistä, joka on etenkin Twitterissä jo valtava ongelma.
Grindr pohjaa Kindr-kampanjansa käyttäjien raportointiin. Jos satunnaiset rasistiset profiilit ja asiattomat viestit olisivatkin ainoa raportoitava asia, tätä voisi vielä toivoa ja ajatella, että se toimii. Mutta muutakin häiritsevää Grinderissä on maanvaivaksi asti. Viimeisen parin viikon aikan on palveluun ilmaantunut kymmeniä profiileja, jotka pyrkivät hankkimaan käyttäjiä toisille sivustoille. Grinderissä on myös yleinen maanvaiva toisena henkilönä esiintyvät, jotka räikeimmissä tapauksissa käyttävät kuvapankkikuvia, missä on vielä näkyvissä kuvapankin vesileima tai julkkisten kuvia. Hyvin yleisiä ovat myös netistä poimitut kuvat, joille sitten luodaan profiili. Kuka niitä kaikkia jaksaa raportoida? Eikä ylläpidon reagointi näihinkään väärinkäytöksiin ole ollut mitenkään nopeaa, jos on reagoitu ollenkaan. Ehkä Grindrin kannattaisi siirtyä tarkempaan kontrolliin tiliä luotaessa. Nythän mitään kontrollia ei todellisuudessa ole, sähköpostiosoitteen antamalla kuka tahansa voi luoda profiilin. Näin toki on muillakin palveluntarjoajilla.
Kindr, hyvä tarkoitus, mutta liian myöhään. Enemmän tarvitaan. Toivottavasti myös saadaan.
Päivitetty 2018-12-21