– Unohtakaa puheet miesten aivoista ja naisten aivoista. Se on harhautusta ja epätarkka väite ja mahollisesti myös haitalinen, toteaa kokgnitiivinen neurotieteilijä Gina Rippon Guardianin haastattelussa.
Rippon pitää puhumista miesten ja naisten aivoista haitallisena, koska se huijaa meidät ajattelamaan, että tyttöjen ei kannata pyrkiä tieteiden pariin, koska heillä ei ole tiedeaivoja. Tai, että poikien ei pitäisi olla tunteellisia tai heidän pitäisi haluta olla johtajia.
Jos sukupuolten väliset erot eivät sitten selitykään sukupuolten erilaisilla aivoilla, mikä sitten ajaa miesten ja naisten erilaista käyttäytymistä?
– Sukupuolitettu maailmamme. Se muokkaa kaiken koulutuspolitiikasta ja sosiaalisista hierarkioista ihmissuhteisiin, omaan identiteettiin, hyvinvointiin ja mielenterveyteen, vastaa Rippon.
Mihin tämä radikaali näkemys sitten pohjautuu. Rippon selvittää, että perusteena on aivojen plastisuus, modernin aivotutkimuksen keskeisiä havaintoja, joka on selvitetty vasta viimeisen 30 vuoden aikana.
Aivot muovautuvat koko ajan
– On tieteellinen fakta, että aivot jatkavat muovautumistaan syntymästä lähtien aina vanhuusikään sakka.
Aivojen plastisuus tarkoittaa sitä, että ne muovautuvat koko ajan. Aina uutta opittaessa aivot muutuvat.
– Tämä tarkoittaa sitä, että jos sinulla ei ole tiettyjä oppimiskokemuksia – jos et tyttönä ole saanut leikkiä Legoilla, et ole saanut samanlaista harjoitusta tilan hahmottamiseen kuin mitä muut ovat saaneet.
Rippon muistuttaa, että oppiminen on avain.
– Jos sinulle annettiin tilan hahmotukseen liittyviä tehtäviä uudelleen ja uudelleen, kehityit niissä paremmaksi. Aivoihin muodostui automaattisia väyliä. Tehtävä todellakin helpottui.
Sukupuoliroolien vaikutus on päivänselvä
Rippon on huolissaan siitä, miten nyt sukupuoli on yhä tärkeämpi. Sosiaaliset aivot haluavat mukautua kulttuurin oletuksiin sukupuolesta. Aivojen kyky muuttua voi ratkaista tämän.
Koska aivot ovat mukautuvaiset, stereotyyppisten sukupuoliroolien voima on päivänselvä.
Jos voisimme nähdä aivojen kehityksen tyttö- tai poikavauvan elämän alusta asti, näkisimme, että jo syntymästä lähtien, tai ehkä jo aikaisemmin, aivot suuntautuvat eri poluille. Lelut, vaatteet, kirjat, vanhemmat, perheet, opettajat, koulut, yliopistot, työpaikat, sosiaaliset ja kulttuuriset normit ja tietenkin sukupuoli stereotypiat kaikki vievät eri aivot eri suuntiin.
Väärin perustellut uskomukset pitävät yllä ahtaita ja historiallisesti ummehtuneita stereotyyppisiä sukupuolirooleja. Niistä vapautuminen on tärkeää jokaiselle, jolla on aivot ja jolla on jokin sukupuoli.
Päivitetty 2023-03-31