Vakiintunut parisuhde on perusoletuksena tuttu ja turvallinen. Monikaan ei osaa odottaa, että kumppanin seksuaalinen identiteetti muuttuisi, eikä tästä asiasta juuri puhutakaan.
Vallalla on odotus, että heterosuhteessa oleva ei voisi jotain muuta, lhbtq, koska hehän ovat sitoutuneet suhteeseen vastakkaisen sukupuolen edustajan kanssa. Henkilön biseksuaalisuus ei kuitenkaan poistu sillä, että hän on suhteessa vain toista sukupuolta olevan kanssa.
Terapeutti Tamala Poljak toteaa Vicelle, että hän uskoo seksuaalisen identiteetin olevan joustava ja siten se voi muuttua elämän aikana. Hän epäilee, että viimeaikaiset muutokset kulttuurissamme ovat voineet herättää monet, jotka aiemmin eivät ole tunnistaneet biseksuaalisuutta itsessään. Tai ovat kieltäneet sen.
Voi olla biseksuaali, vaikka ei koskaan olisi ollut ollut seksiä samaa sukupuolta olevan kanssa
Oleellista onkin se, että seksuaalisuus ei tarvitse toteuttamista ollakseen totta. Henkilö voi olla biseksuaali, vaikka hänellä ei koskaan olisi ollut ollut seksiä samaa sukupuolta olevan – tai vastakkaisen sukupuolen kanssa. Sillä myös itseään täytenä homona tai lesbona pitänyt voi herätä omaan biseksuaalisuuteensa.
Etenkin biseksuaalisuuteen liittyy vahvoja ennakkoluuloja. Etenkin miehillä, naisten biseksuaalista puolta pidetään yleisesti hyväksyttävämpänä. Miehen biseksuaalisuutta taas yleisesti pidetään vain välivaiheena ennen täyttä homoseksuaalisuuteen siirtymistä. Tämähän on täysin virheellinen luulo. Mies voi silti olla bi, vaikka ei koskaan enää toteuttaisikaan seksuaalisuuttaan vastakkaisen, tai saman, sukupuolen kanssa.
Poljak muistuttaakin, että kun ihmistä ”kehotetaan valitsemaan puolensa” kyse on heteronormatiivisista odotuksistamme. Moni voi löytää itsensä miettimästä, olenko tarpeeksi bi. Mutta sitä ei oikein voi millään mitata. Lopulta asia on hyvin yksinkertainen kun tiedät, että sinua kiinnostaa muukin kuin vastakkainen sukupuoli, mitä muuta tarvitset?
Ja juuri tämä oma havainto omasta kiinnostuksesta samaan sukupuoleen myös riittää. Vakituisessa heterosuhteessa olevan ei tarvitse alkaa etsiä seksiä suhteen ulkopuolelta. Seksin ei tarvitse liittyä havaintoon millään lailla, vain asian tiedostaminen riittää. Voit vain todeta itsellesi olevasi bi.
Omaa biseksuualisuuttaan voi vahvistaa tutustumalla kirjallisuuteen ja elokuviin, joissa sitä käsitellään ja osallistumalla lhbtq-yhteisön toimintaan ja tapahtumiin, missä voi kohdata muita samanhenkisiä ja sitä kautta vahvistaa omaa identiteettiään. Seksuaaliseen puoleen voi tutustua myös eettisen pornon ja eroottisten teosten kautta.
Mutta, jos olet vakituisessa suhteessa olisi kuitenkin hyvä lopulta kertoa biseksuaalisuudesta myös kumppanille. Salaisuus on myrkkyä parisuhteelle. Ennen kumppanille kertomista voi olla hyvä kertoa asiasta luottoystävälle tai muulle, jolta saa tukea.
Tutkimusten mukaan biseksuaaleilla on korkeampi riski sairastua masennukseen, ahdistukseen tai joutua väkivallan kohteeksi, kuin heteroilla tai homoilla ja lesboilla. Ja näitä riskejä kaapissa pysyminen toki lisää.
Esimerkiksi näin voit ottaa biseksuaalisuutesi puheeksi vakituisessa suhteessa:
- Ota aihe esiin, kun olette molemmat rentoja ja virkeitä, vaikka lauantaina aamukahvilla.
- Sinun ei tarvitse miettiä kaikkea valmiiksi ennen kuin otat asian puheeksi. Voit aivan hyvin kertoa, että vasta tutustut ajatukseen.
- Kerro kumppanillesi miltä sinusta on tuntunut, miten haluat asiassa edetä ja miten se sinusta vaikuttaisi suhteeseenne.
- Kun olet sanonut sanottavasi, on tärkeää antaa kumppanisi vapaasti kertoa, miltä heistä tuntuu ja oikeasti kuunnella.
- Keskustelu ei välttämättä mene niin hyvin kuin kuvittelit, mutta älä anna sen lamaannuttaa. Keskusteluja tulee varmasti monta vielä lisää.
- Jos keskustelu menee kiivaaksi ja ylitunteelliseksi, voi olla hyvä pitää tauko ja jatkaa kun molemmat olette rauhoittuneet.
Koskaan ei voi tietää miten suhteelle kaapista tulemisen jälkeen käy. Mutta rehellisyys itsellesi ja kumppanillesi on tie aidompaan elämään, joka kannattaa valita, vaikka eronkin uhalla.
Päivitetty 2022-09-21