Hivpointista kerrotaan, että tieto PrEPistä on selkeästi saavuttanut käyttäjät.
– Hivpoint on tehnyt jo kymmeniä PrEP-alkuhaastatteluja ja lähetteitä. Tiedämme, että HUSin alueella PrEP-käyttäjiä on jonoksi asti, mutta samaa ei vielä ole nähtävissä muissa sairaanhoitopiireistä, sanoo Hivpointin sairaanhoitaja Sanna Salo Hivpointin tiedotteessa.
Hivpointin selvityksen mukaan sukupuolitautien tai infektiosairauksien poliklinikoilla ympäri Suomea on pääsääntöisesti valmiudet tehdä PrEP-arvioita ja aloittaa PrEP-hoidot. Hoitohenkilökunnan tietämys PrEPistä ei kuitenkaan ole läpi Suomen hyvällä tolalla
– Kuulimme hiljattain tapauksesta, jossa asiakkaalle ei tarjottu PrEP-arviointia tai lähetettä, vaikka PrEP-indikaatiot täyttyivät. Syynä oli huoli riskikäyttäytymisen lisääntymisestä ja siten muiden seksitautien riskistä, Salo kertoo.
Viimeisin tutkimustieto osoittaa, että PrEP ei lisää riskikäyttäytymistä, vaan riskikäytös on PrEPiä haluavilla jo olemassa.
– PrEP tarjoaa tuhannen taalan paikan lääkäreille vaikuttaa neuvonnalla riskikäytökseen, sillä PrEpin käyttöön kuuluu lääkärikäynti ja seksitautitestit kolmen kuukauden välein, muistuttaa Salo.
Lääkkeen hinta laski kolmanneksella
PrEPin edulliset rinnakkaislääkkeet tulivat saataville Suomalaisiin apteekkeihin toukokuussa. Nyt niiden hinta on laskenut tuntuvasti. Tähän asti edullisin lääke on maksanut 75 euroa (30 tablettia) ja nyt 15.1. muutoksen jälkeen edullisin valmiste maksaa 48 euroa (30 tablettia), kerrotaan Hivpointin sivulla.
Hivpointin ja Positiiviset ry:n 2017 teettämän kyselyn mukaan vastaajat olivat valmiita maksamaan PrEP-lääkityksestä enintään 50 euroa kuukaudessa.
PrEP-lääkkeistä ei saa Kelan korvauksia, vaan ne on kustannettava kokonaan itse. PrEP-konsultaation ja -hoidon voi saada julkisen terveydenhuollon kautta, tällöin sen vaatimat säännölliset lääkärikäynnit ja laboratoriokokeet ovat maksuttomia. Toinen vaihtoehto on hankkia PrEP-hoito yksityisen terveydenhuollon kautta.
QX kirjoitti aikaisemmin kenelle PrEP-hoito soveltuu. QX:lle vastasi yksityisen Ihosairaalan lääkäri Ville Kiiski.
Oikein käytettynä PrEP ehkäisee tehokkaasti hiviä, mutta se ei suojaa muilta seksitaudeilta. Jos kondomi jää sinulta usein pois peppuseksissä satunnaisten seksikumppanien kanssa, PrEPistä voisi olla sinulle hyötyä.
Voit ottaa yhteyttä oman paikkakuntasi infektiosairauksien tai sukupuolitautien poliklinikalle. HUS:in alueella PrEP-hoito selvitetään Sukupuolitautien poliklinikalla Helsingissä, missä asian voi ottaa esiin käynnin yhteyssä. Tämä on maksuton julkisen terveydenhuollon palvelu. Yksityisellä puolella vastaavaa palvelua tarjoavat jotkut yksityiset terveysasemat. Hoidon tarvetta voi kartoittaa myös Hivpointissa.
Päivitetty 2022-09-21