Reilu vuosi sitten haettiin joukkorahoitusta Kvääristölle, uudelle baarille, joka vastaa queerien, naisten, transsukupuolisten, muunsukupuolisten, lesbojen, pan- ja bi-naisten kaipaaman oman tilan tarpeisiin.

Nyt avajaiset lähestyvät. Pitkän etsinnän jälkeen Kvääristö on löytänyt tilat Helsingin Kalliosta. Kvääristön osoitteessa on aiemmin toiminut suosittu ja trendikäs ruokaravintola Sandron kulma. Osoite on siis Kolmas Linja 17, kerrotaan Kvääristön Facebook-sivulla. Ovet avataan lauantaina 4. kesäkuuta.*

Kahvila-baarissa on 84 asiakaspaikkaa ja sen on tarkoitus olla esteetön. Ennakkomarkkinointi lupaa myös ohjelmaa; stand uppia, komediaa, drag showta unohtamatta. Aukioloajoiksi on ilmoitettu klo 11-23.

Kvääristö ei ole koko sateenkaariväen oma paikka, vaan se on suunnattu naisille ja sukupuolivähemmistöille: ”sateenkaareville naisille, sukupuolivähemmistöille ja heidän ystävilleen”. Pikanttina yksityiskohtana Kvääristön viinilistakin koostuu pelkästään naisten vetämien viinitilojen tuotteista. Näin tarkkaa kohderyhmän rajausta ravintolan liikeideassa ei olekaan Helsingissä nähty tällä vuosituhannella. Se on oikeastaan virkistävää, vaikka kulkeekin vastavirtaan kolmatta vuosikymmentä vallinneen mixed crowd suuntauksen kanssa. Ehkä pian näemme male only tarjontaakin?

Toisaalta vasta hiljattain tamperelaisen Mixein uudet omistajat ilmoittivat, että eivät enää halua käyttää termiä gay-yökerho. Uudessa Citycenteriin avatussa Herculeksessa on unisex-wc, joka on ollut joillekin entisille kanta-asiakkaille liikaa, on QX:n tietoon tullut.

Kvääristön taustavoimat ovat järjestäneet myös klubitapahtumia, viimeksi Ääniwallissa huhtikuun alussa.

Kohderyhmä mukana konseptin suunnittelussa

Kvääristön tiedotteessa todetaan, että konsepti on herättänyt ennakkoluuloja.

– Kenenkään sukupuolta tai seksuaalisuutta ei ovella kysellä, joten kaikki ovat tervetulleita. Kysymys on ennemminkin siitä, keiden tarpeet määräävät paikan suunnittelua ja kulttuuria, sillä se vaikuttaa siihen, ketkä siellä todennäköisimmin viihtyvät,kertoo Heli Yli-Räisänen, yksi hankkeen perustajista Kvääristön tiedotteessa.

– Viestinnällisesti on ollut haastavaa tiivistää ydinajatusta, että paikka toteutetaan sellaisten ryhmien ehdoilla, joilla on eniten turvattomuuden kokemuksia ravintolaelämästä – kuten naiset ja sukupuolivähemmistöt, ja näiden ryhmien sisällä vielä erityisesti vammaiset ja rodullistetut – mutta paikkaan ovat tervetulleita kaikki, jotka kaipaavat vaihtoehtoa niin sanotulle yleiselle ravintolakulttuurille.

– Tähän mennessä ”sateenkaarevat naiset, sukupuolivähemmistöt ja heidän ystävänsä” on ollut kattavin napakka määritelmä sanoittamaan baari-kahvilan kohderyhmää, Yli-Räisänen jatkaa.

– Halusimme alusta asti saada laajan kirjon näkökulmia tekemisemme tueksi, ettemme vahingossa tee paikkaa vain itsemme kaltaisia varten, täsmentää tiedotteessa Ellen Kantola, Kvääristö-hankkeen vetäjä.

Kvääristön konseptin suunnittelussa on käytetty hyväksi sen joukkorahoitukseen osallistuneita. Tiedotteen mukaan heiltä kartoitettiin odotuksia ja tarpeita baari- ja kahvilakulttuurille.

Ravintolaelämässä on myös huonoja kokemuksia asiakaskyselyiden perusteella tehdyistä konsepteista, ihmiset kun vastaavat yhtä, mutta todellisuus osoittaakin sitten toista. Mutta mitään yritystoimintaahan ei ole ilman riskiä.

 

*Lisätty tieto avajaisajankohdasta ja toinen kappale 18.5.2022 tiedotteen pohjalta.