Tällä viikolla deittapeista ainakin Tinderissä ja Grindrissä on ollut runsaasti feikkiprofiileja. Kyseessä ei ole mikään satunnainen kiusa, vaan organisoitu maailmanlaajuinen rikollisuus.
Etenki Tinderissä huijariprofiileja on ollut kymmeniä. Yhden istunnon aikana esimerkiksi ei ole muita tullutkaan kuin reilu tusina komeita miehiä.
Näillä feikkprofiileilla on muutamia yhdistäviä tekijöitä, joista ne oppii nopeasti tunnistamaan; kaikki ovat iältään hiukan yli kolmekymppisiä ja kuvat liian ammattimaisia. Nopeasti tarkastettuna miesten kuvat eivät kuitenkaan löytyneet Googlen kuvauhaulla. Hupaisana yksityiskohtana Tinderissä tästä feikkimiesten pataljoonasta ilmoitti kaikki olevansa heteromiehiä, tietenkin etsimässä ”pitkää juttua”. Samat nimet ja kuvat toistuivat useammassa profiilissa ja menivät välillä ristiin, etäisyys vaihteli 1-159 kilometrin välillä samassa istunnossa, Samalle kuvasetille oli siis tehty profiili useampaan sijaintiin, ehkä Helsinki, Turku, Tampere. Grindrissä nämä tekaistut komistukset ovat olleet ”top”.
Feikkikampanja on selvästi suunnattu viisikymppisille homomiehille.
Ilmiö on tuttu ja yleinen ja siitä on niin sanotusti maailmalla kerrottu jo aiemmin.
Jos näiden ”herrojen” kanssa aloittaa keskustelun, se etenee ensin hyvin normaalin oloisesti, ikään kuin he olisivat kiinnostuneita sinusta. Mitään erityisempiä tietoja ei yritetä onkia. Pian kuitenkin tulee ilmi todellinen tarkoitus ja ”herrat” alkavat kertoa kryptovaluutoilla ansaitsemisesta. Juuri tähän loukkoon nämä feikkprofiilit pyrkivät saamaan.
Feikkprofiileihin liittyy tekaistu henkilöllisyys, niillä voi olla esimerkiksi Instagram-profiili. Ne voivat myös kertoa työstään ja miksi ja miten ovat juuri nyt sinun kotikaupungissasi.
Työkaluna on emotionaalinen manipulointi, ensin lämmitellään ja lihotetaan ”possua” eli sinua ja sitten vasta koittaa lihaksi pistämisen aika, eli rahojen huijaaminen. Tulee viestejä, joiden lasketaan vetoavan yksinäisiin seuraa etsiviin ihmisiin, ollaan kohteliaita, toivotetaan hyvää yötä ja niin edelleen. Aivan muuta kuin deittiappien lihalliset miehet, jotka ovat enemmän kiinnostuneita lyhyestä seksitapaamisesta, luodaan kuvaa unelmamiehestä.
On epäselvää, miten valeprofiileja pystyy luomaan tässä mittakaavassa, kun kaikilla deittisovelluksilla kuitenkin on joitakin menetelmiä kirjautumisten kontrolliin. Selkeästi ainakaan saman kuvan käyttämiselle lukuisissa profiileissa ei ole mitään estettä.
Rahallista hyötyä tavoittelevat feikkiprofiilit eivät ole ainoa rikoksen muoto, joka deittisovelluksissa on yleistynyt. Paljon vakavampi asia ovat uhreja etsivät väkivallan tekijät. Useissa maissa sarjamurhaajat ovat hankkineet uhrinsa Grindrin kautta.
Tinder ei vastannut QX:n kommenttipyyntöön.