Finanssioikeuden guru, professori Kari S. Tikka, 61, lähti viimeisille jatkoilleen komeiden nuorukaisten kanssa DTM:stä helatorstain vastaisena yönä 2006.
Tikan tiedettiin käyvän usein asuntonsa lähistöllä tuolloin Iso Roobertin kadulla sijainneessa DTM:ssä. Hänellä oli tapana saapua ravintolaan vasta pikkutunneilla ja tarjoilla avokätisesti juomia nuorille miehille joita sitten vei jatkoille kotiinsa. Niin kävi nytkin. Hän oli lähtenyt DTM:stä kahden nuorukaisen, 19- ja 23-vuotiaan, seurassa kohti kotiaan. Tällä kertaa hän oli ehkä tietämättään ottanut mukaansa pieniä omaisuusrikoksia jo aiemmin tehneet miehet. Nuorukaiset olivat jo lyheyllä kävelymatkalla Tikan asunnolle sopineet keskenään venäjäksi, että ryöstävät varakkaaksi tiedetyn Tikan tämän sammuttua. Suunnitelma ei kuitenkaan toiminut. Asunnolla alettiin pelata korttia, jossa hävinneen piti vähentää vaatteitta. Tikka ei itse juonut alkoholia, mutta nuorukaiset humaltuivat itse voimakkaasti. Jossain vaiheessa toinen miehistä kiivastui, hän kertoi poliisille hermostuneensa tilanteessa, josta ei pitänyt. Poliisin kertoman arvion mukaan tilanteeseen liittyi jotain seksuaalista. Nuorukaiset päätyivät pahoinpitelemään Tikkaa erittäin raasti ja pitkään niin, että tämä kuoli paikalla.
Lääketieteellisen tutkimuksen mukaan kuolinsyynä olivat kallon murtuma, aivojen repeämiset ja kuristaminen. Päähän hakkaaminen kesti pitkään ja jatkui vielä Tikan jo ollessa lattialla, niin valtava oli tekijöiden viha. Sitä voidaan pitää kiduttamisena.
Arvokasta omaisuutta kuten taidetta alemman sosiaaliluokan nuorukaiset eivät ymmärtäneet varastaa, ryöstösaalis oli alkoholia ja savukkeita, käteistä, videokamera, kiikarit ja retkiveitsi.
Tikan yöelämä oli virallinen salaisuus. Hänen kuolemansa oli iso uutinen, sillä hänen laisensa eliitin edustaja ei Suomessa useinkaan joudu henkirikoksen uhriksi. Hänen väkivaltainen kuolemansa oli paitsi järkytys, myös valtava menetys koko Suomelle. Hän oli mukana valtiovarainministeriön apuna kaikissa verouudistuksissa 1980-luvulta lähtien.
Suomalainen Lakimiesyhdistys julkaisi vuosi Tikan kuoleman jälkeen hänestä muistokirjan, jossa 42 oikeustieteilijää Suomesta ja ympäri Euroopaa kunnioittaa Helsingin yliopiston finanssioikeuden professorin muistoa teksteillään. Tikalla vain oli myös kaksi muuta elämää, hän oli suuri taiteiden ystävä ja suosittu seuramies. Hänen merkittävä taidekokoelmansa myytiin huutokaupassa, joka sekin noteeraatiin mediassa.
Vielä useita vuosia kuoleman jälkeen Helsingin Sanomissa kaivattiin hänen osaamistaan. 2010 verotuksen täysremonttia koskevassa artikkelissa kaivataan Tikan kaltaista osaajaa. Veroremonttia tarvittaisiin yhä. Mieletön surma vaikutti koko Suomen valtioon tälläkin tavalla.
Tikan surmaajat tuomittiin taposta ja törkeästä ryöstöstä 11 vuoden ehdottomaan vankeuteen. Oikeuden mukaan teko ei ollut suunniteltu. Toinen tappajista karkasi vankilasta 2009, hänet saatiin kiinni 10 tunnin takaa-ajon jälkeen. 19 -vuotias syyllinen istui tuomiostaan vain kolmanneksen, ja 23-vuotias istui tuomiostaan puolet.
Kari S. Tikan kuolema on karmiva, mutta klassinen esimerkki vanhemman varakkaamman homomiehen kohtalosta, jossa nuoremmat laitapuolen miehet tai mies seksinsävyisissä merkeissä surmaavat tämän. Tikan ystävät olivat häntä varoittaneet tuntemattomien seurassa viihtymisestä.
Päivitetty 2023-07-25