”En saa päästäni pois ajatusta läheisestä ystävästäni, haluaisin seksiä hänen kanssa”, näin kirjoitti ystävänsä läheisyyden lisäksi hyvien neuvojen tarpeessa oleva heteromies Vice-lehden palstalle.
Kirjoittaja, 23-vuotias mies, nimimerrki R., jatkoi tilanteensa taustoittamisella. Hän ei ole koskaan aiemmin ollut seksuaalisesti kiinnostunut miehistä, vaikka hyvännäköiset miehet ovatkin aina kiinnittäneet hänen huomionsa, hän on ollut seksuaalisesti kiinnostunut vain naisista. Nyt kuitenkin tuhmat ajatukset kaverista pyörivät päässä kaiken aikaa. Hän kertoo kaverinsa olevan bi, joka hiljattain tyttöystävästään erottuaan on alkanut tapailla myös miehiä. ”Ajattelenkin, miksi en minä”.
R. kertoo katsoneensa gaypornoa, mutta ei pidä siitä. Kaverinsa lähelläkin hänestä sen sijaan tuntuu ”liian hyvältä”. Tilanteen kuumottavuutta lisää se, että R:n kaveri on herännyt kiusoittelamaan tätä. Vähän aikaa sitten tämä humalatilaansa vedoten suuteli R:n kanssa.
R. ihmettelee, mitä hänelle on tapahtumassa ja kysyy, onko hänen mahdollista olla hetero ja silti haluta seksiä vain yhden miehen kanssa. Hän toteaa vielä, että hänen ystävänsä on aivan tavallisen näköinen, mutta silti hänestä mahdottoman viehättävä. Hän pelkää, että ei kuitekaan pitäisi seksistä ystävänsä kanssa, tai että pitäisi siitä liikaa.
Palstan vastauksessa, josta toivottavasti oli apua R:n ja muiden vastaavassa tilanteessa kamppailevien miesten hätään, todetaan yksikantaan, että jos koet olevasi hetero, sinä olet hetero. Hetero on vain leima, siinä missä homokin. Sitä ei voi kukaan muu määritellä, vaan se perustuu yksilön omaan kokemukseen. Kun sitten alkaa toteuttaa R:n haaveilemia tekoja, omaa seksuaalisuuttaan voi pidemmän aikavälin kuluessa haluta määritellä uudelleen.
Voit olla bi, tai gay, ilman yhtään seksikokemusta saman sukupuolen edustajaan.
Yhteiskunnan paineissa heterous on helpompi ”leima” valittavaksi itsemäärittelyn perustaksi, kuin gay/bi. Tilaisuuksien puuttuessa ja ympäristön paineista johtuen osa voi herätä seksuaalisuutensa moninaisuuteen vasta verratenkin myöhäisellä iällä.
Miesten biseksuaalisuus on yhä suuri tabu. Sisäistetty homofobia, so. heteroseksismi, voi estää heteroksi itsensä kokevia miehiä kokeilemasta, vaikka mieli tekisi. Homon leima on liian pelottava.
Miehiltä siedetään yhteiskunnassa vähemmän seksuaalisia kokeiluja kuin naisilta, kirjoitti Jane Ward teoksessaan Not Gay – Sex between Straight White Men (2019). ”Yleisen uskomuksen mukaan mies on joko hetero tai gay ja jo kerta miehen kanssa tekee miehestä gayn”.
”Heterot kieltävät laajalti heteromiesten seksuaalisuuden monimuotoisuuden”, Ward kertoi tuolloin Attitudelle.
”Nuoria miehiä tulee valistaa siitä, että heidän seksuaalisuutensa on aivan yhtä joustavaa ja heidän omassa kontrollissaan kuin tyttöjen ja naistenkin”.
Ennen kuin nykyiset yleisessä käytössä olevat kategoriat hetero-homo-bi yleistyivät miehen seksuaalisuus saattoi olla avoimempaa.
Tiukat luokat eivät siis olisikaan tuoneet vapautta, vaan vieneet sen. Näin voi päätellä esimerkiksi George Chaunceyn teoksesta Gay New York (1995/2019). Siinä kuvataan gaykulttuurin kehitystä Yhdysvalloissa viime vuosisadan vaihteessa 1890-1940, siis suurten mullistusten aikakaudella, maaltamuuton ja teollistuminen dynaamisessa maailmassa. Nykyinen terminologia ei ollut käytössä, miesten väliset suhteet olivat yleisesti totta erilaisissa toverillisissa kehyksissä. Mies, jolla silloin tällöin, ”tarvittaessa”, oli seksiä miesten kanssa oli ”trade”.
Kaksi vuotta sitten julkaistun tutkimuksen perusteella ”ei yksinomaan heteroseksuaalit” – siis henkilö, joka on identiteetiltään enimmäkseen hetero, mutta joskus viehättyy oman sukupuolensa edustajista – ovat suurin samaan sukupuoleen viehättynyt ryhmä – heitä on siis jopa enemmän kuin biseksuaaleja ja homoja ja lesboja yhteensä. Tämä ryhmä ei vain ole mitenkään hyvin tunnustettu.
Päivitetty 2023-08-19