HPV-viruksen aiheuttamien syöpien määrä lisääntyy miesten kanssa seksiä harrastavien miesten ja transsukupuolisten, erityisesti HIV-positiivisten keskuudessa. Riskiä voi vähentää suojaamalla itsensä; harrastaa seksiä harvemman kumppanin kanssa ja käyttää kondomia. Tai hankkia rokote ennen seksielämän aloittamista. Rokote toimii parhaiten, kun ei ole vielä saanut tartuntaa. Ongelmana on vain, että ei ole mitään keinoa selvittää, onko näin.
– Tietysti olisi hienoa, jos HPV-virukselle olisi olemassa vastaava testi kuin esimerkiksi klamydialle tai tippurille. Valitettavasti tällä hetkellä ainoa asia, mitä voimme tehdä, on hoitaa virusta, kun se ilmiantaa itsensä syylien tai solumuutosten muodossa, sanoo ylilääkäri Finn Filén QX:lle.
Kuinka yleistä on, että on saanut mahdollisesti syöpää aiheuttavia HPV-tyyppejä?
– Se on hyvin yleistä seksuaalisesti aktiivisten ihmisten keskuudessa. Sekä vaarattoman HPV-viruksen aiheuttama kondylooma, että potentiaalisesti vaaralliset HPV-virukset ovat todennäköisesti yleisempiä miesten kanssa seksiä harrastavilla miehillä ja transsukupuolisilla kuin heteroseksuaaleilla. Tämä johtuu siitä, että suurin osa tähän mennessä HPV-rokotetuista ihmisistä on tyttöjä, eivätkä heteromiehetkään ole saaneet tartuntaa.
Mitkä ovat yleisimmät HPV-viruksen aiheuttamat syövät miesten kanssa seksiä harrastavilla miehillä ja transsukupuolisilla?
– Yleisin ja vaarallisin on peräaukon syöpä. Hiv-positiivisilla miehillä, jotka harrastavat seksiä miesten kanssa, sen ilmaantuvuus on noin 100 kertaa suurempi. Syynä on se, että immuunijärjestelmä on saattanut altistua, mikä lisää sekä peräaukon syövän että muiden syöpien riskiä. HPV-virus voi myös aiheuttaa peniksen syöpää sekä suuontelon ja nielun syöpää.
Milloin on syytä epäillä, onko saattanut saada HPV-viruksen aiheuttamia solumuutoksia?
– Jos näet jotain epänormaalia, kuten haavan peniksessä, joka ei parane tai tunnet jotain outoa peräaukossa, se on syytä tutkia.
Miten voi parhaiten suojautua HPV-virukselta?
– Helpoin keino on harrastaa seksiä harvemman kumppanin kanssa, mutta välillä tuntuu turhalta saarnata, varsinkin kyseiselle kohderyhmälle. Seuraavaksi tehokkain keino on käyttää kondomia, mutta monille tämäkään ei ole vaihtoehto. Voit myös ottaa HPV-rokotteen, mutta juuri nyt käydään kovaa keskustelua siitä, kuka siitä hyötyy.
Mikä on sinun suosituksesi HPV-rokotteesta?
– Hyödyt rokotteesta sitä enemmän, mitä nuorempi olet ja mitä vähemmän olet harrastanut seksiä. Joten äskettäin kaapista tulleille miehille saattaa olla hyvä idea ottaa rokote. Jos olet jo HPV-viruksen kantaja, kuten monet hieman vanhemmat seksuaalisesti aktiiviset ihmiset ovat, rokotteesta on vähemmän hyötyä, mutta se voi silti olla hyvä valinta. Valitettavasti sitä ei voi testata tätä, joten sinun on tehtävä oma arviosi. Suurin osahan ei sairastu, mutta muutama prosentti saa viruksesta erittäin surullisia seurauksia.
Ruotsissa Venhälsan tekee parhaillaan tutkimusta 300 hiv-positiiviselle miehelle yhteistyössä Ersta-sairaalan endoskopiayksikön kanssa selvittääkseen kuinka yleisiä ja vaarallisia HPV-viruksen aiheuttamat solumuutokset ovat ja miten nämä solumuutokset voidaan parhaiten peräaukosta löytää – riittääkö näytteenotto pienellä harjalla vai pitäisikö se tehdä rutiininomaisesti endoskopialla eli peräaukon limakalvon korkearesoluutioisella kameratutkimuksella.
– Tähän mennessä tehdyissä tutkimuksissa olemme löytäneet yhden epäillyn peräaukon syöpätapauksen ja yhden erittäin suuren osuuden solumuutoksia. Vaikka suurin osa ei ole todennäköisesti johtanut syöpään, kaikki nämä solumuutokset on käsitelty ja niitä seurataan. Tärkeä kysymys on nyt, kuinka kustannustehokas peräaukon terveyden seulonta kannattaa tehdä koko kohderyhmälle, Filén selvittää.
QX on tavoittanut 48-vuotiaan Larsin, jolla oli epäonnea saada HPV-viruksen aiheuttama syöpä suuonteloonsa. Hän havaitsi syöpänsä, kun hänen kaulaansa kehittyi turvotusta.
– Olin huomannut sen jo kauan sitten, mutta ei tehnyt mitään ennen kuin huomasin turvotuksen selvästi kasvavan. Otin sitten yhteyttä lääkäriin, joka otti näytteitä, ja sain tietää, että kyseessä oli HPV:n aiheuttama pahanlaatuinen syöpä. Mutta sain myös tietää, että tämäntyyppinen syöpä reagoi yleensä hyvin hoitoon. En vain tiennyt, että siitä tuli uskomattoman vaikea ja tuskallinen matka. Se on kuin sairastaisi kurkkutulehduksen tuhatkertaisesti.
Lars sai kemoterapiaa ja sädehoitoa kolmen kuukauden ajan. Jonkin aikaa hän ei kyennyt lainkaan syömään, vaan sai ravintonsa suoraan vatsaansa liitetyn putken kautta.
Tiesitkö HPV:stä ja siitä, että se voi aiheuttaa syöpää, ennen kuin sairastut?
– Tiesin, että HPV aiheuttaa kohdunkaulan syöpää tytöillä, mutta en, että se voi aiheuttaa syöpää myös miehillä, ja mitä seurauksia sillä voi olla. Silti tunnen oloni onnekkaaksi, koska matkani oli lievä verrattuna muihin, joita olen tavannut ja joilla on ollut samanlaisia syöpiä. He ovat kertoneet vakavista haavoista suussa ja kurkussa sekä uskomattomasta kivusta. Hirveää!
Olisitko toiminut toisin, jos olisit tiennyt HPV:n riskeistä aikaisemmin elämässäsi?
– Vaikea sanoa, mutta lääkärini sanoi minulle, että sain tartunnan luultavasti 25-30 vuotta sitten, ja silloin HPV ei ollut uutisissa samalla tavalla. Nykyään siitä tiedetään paljon enemmän, mutta jos minulla olisi ollut sama tieto kuin tänään, olisin ehdottomasti rokottanut itseni.
On erittäin epävarmaa, onko rokotteesta mitään hyötyä, jos olet ollut seksuaalisesti aktiivinen useiden vuosien ajan – suosittelisitko siitä huolimatta ihmisiä ottamaan sen?
– Ehdottomasti! Lääkärini ei osannut vastata, vaikuttaako rokote minuun enää vai ei, mutta hän ei myöskään osannut sanoa, etteikö sillä olisi mitään vaikutusta. Harkitsen siis vahvasti rokotusta. Sairastumisen välttäminen kannattaa hinnalla millä hyvänsä!
Juttu on alunperin julkaistu ruotsinkielisessä QX:ssä.
• HPV-virus, ihmisen papilloomavirus, on ryhmä virustyyppejä, jotka esiintyvät iholla ja limakalvoilla. Jotkut näistä tartuttavat sukuelinten ja peräaukon limakalvoja, jotkut jopa suun limakalvoja. Jotkut aiheuttavat vaarattomia syyliä, kondyloomia.
• Muutamat HPV-virukset voivat pidemmän ajan kuluessa aiheuttaa solumuutoksia, jotka ovat syövän esiasteita. Nämä eivät ole samoja viruksia, jotka aiheuttavat sukupuolielinten syyliä. On kuitenkin yleistä, että henkilöllä on useita eri tyyppejä HPV-virusta samanaikaisesti.
• HPV-virukset ovat hyvin yleisiä viruksia, joita saavat lähes kaikki seksuaalisesti aktiiviset ihmiset. Useimmat ovat täysin oireettomia. Valitettavasti tällä hetkellä ei ole olemassa testiä sen selvittämiseksi, mikä HPV-virus sinulla on.
• HPV-virus tarttuu limakalvojen ja ihon kosketuksessa, eli useimpien seksuaalisten toimien, mahdollisesti myös kielisuudelmien kautta.
• Rokote HPV-virusta vastaan toimii vain, jos et ole jo saanut tartuntaa. Sinun on otettava kolme injektiota, joista jokainen maksaa noin 1 500 kruunua. Rokote on 2020 syksystä alkaen ollut mukana myös poikien kansallisessa rokotusohjelmassa, se on vapaaehtoinen ja sitä tarjotaan kaikille 10-12-vuotiaille.
• HPV-virus aiheuttaa 90 % kaikista peräaukon syövistä, 70 % kaikista nielun syövistä ja 60 % kaikista peniksen syövistä.
• Euroopan Unionin keväällä 2021 julkaisemaan syöväntorjuntasuunnitelmaan sisältyy ihmisen papilloomaviruksen (HPV) aiheuttamien syöpien hävittäminen EU:n jäsenmaista vuoteen 2030 mennessä.
• HPV-rokote maksaa reilut 200 € annos, rokotuskertoja yli 21-vuotias tarvitsee kaksi.