Tokiossa sijaitseva Shibuyan alue on tunnustamassa samaa sukupuolta olevien parisuhteet ensimmäisenä Japanissa.

Shibuyan kaupunginosavaltuusto päätti tiistaina, että pariskunnat voivat tiettyjen ehtojen täyttyessä saada suhteestaan todistuksen, jonka pitäisi helpottaa heidän arkeaan.

Todistukset ovat lähinnä symbolisia, mutta niiden avulla esimerkiksi asunnon vuokraamisen pitäisi helpottua. Todistuksen toivotaan myös varmistavan vierailuoikeudet, jos toinen pariskunnasta joutuu sairaalaan.

Uudistus tulee voimaan huhtikuun alusta. Vastaavia uudistuksia harkitaan myös kahdessa muussa Tokion kaupunginosassa ja Yokohamassa.

Shibuya on trendikäs ostosalue, jossa on vilkas yöelämä ja paljon kansainvälisiä yrityksiä ja suurlähetystöjä. Alueella asuu runsaat 200 000 ihmistä, joista lähes 10 000 on ulkomaalaisia.

Parisuhdetodistus sai kaupunginosavaltuustossa taakseen enemmistön, mutta ei konservatiivisen pääministeripuolueen liberaalidemokraattien edustajia.

Pääministeri Shinzo Abe on kommentoinut aihetta aiemmin parlamentissa sanomalla, että lakimuutoksia vaativia samaa sukupuolta olevien liittoja pohdittaessa on oltava hyvin varovainen.

Rekisteröidyt parisuhteet tai samaa sukupuolta olevien avioliitot ovatkin Japanissa vielä kaukana.

Shibuyan päätös sytytti heti sosiaalisessa mediassa kiivaan väittelyn, jossa suurin osa nuoremmista keskustelijoista vaikutti kannattavan uudistusta, kertoo uutistoimisto Reuters.

yle.fi