Tänään Helsingin Pride -viikko huipentuu paraatiin keskustan läpi. Viikko sitten vietetyn Lontoon Priden yhteydessä tehty tutkimus paljastaa karulla tavalla, miten ajankohtainen pride yhä on, huolimatta kaikesta edistymisestä, mitä länsimaissa on viime vuosikymmenien aikana tapahtunut.

Helsingin Pride -kulkue kesällä 2015 Kasarminkadulla. Kuva: Sami Montell

Lontoon Priden teki kyselytutkimuksen yli tuhannelle seksuaalivähemmistöön kuuluvalle henkilölle. Heiltä kysytiin, miten he suhtautuvat yksityiselämästään kertomiseen julkisesti.

Tulos oli järkyttävä. Suuri enemmistö, 74%, kertoi, että he kokevat tarpeelliseksi kätkeä sukupuolisen suuntautumisensa tietyissä tavallisissa tilanteissa.

Tutkimus myös todisti sen, että suuri osa vähemmistöihimme kuuluvista ihmisistä oli kokenut valtaväestön asenteet uhkaavina.

Vastanneista valtaosa, 77%, oli kertonut suuntautumisestaan ystävilleen, mutta työtovereilleen siitä oli kertonut vain puolet vastanneista.

Suurin osa, 77%, koki niin ikään epämukavaksi olla oma itsensä julkisilla paikoilla. Jopa 41% homomiehistä kertoi miettivänsä kahdesti ennen kuin pitää kumppaniaan kädestä kiinni julikisella paikalla.

Lontoon Priden puheenjohtaja Michael Saltner-Church totesikin tutkimuksen tuloksista osuvasti, että suuresta edistymisestä huolimatta Pride on edelleen yhtä tärkeä kuin aikaisemminkin.

Helsingin Pride -kulkue starttaa tänään lauantaina 2.7.2017 Senaatintorilta kello 13. Kulkue kulkee Pohjois Esplanadia ja Mannerheimintietä pitkin Kansalaistorille, jossa on runsaasti ohjelmaa iltaan asti. Lisätiedot kulkueen Facebook-sivulta.

Lähde: Attitude