Tänään maanantaina on Aleksis Kiven päivä ja suomalaisen kirjallisuuden päivä. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura jakoi Aleksis Kiven Rahaston palkinnon tänä vuonna Pirkko Saisiolle.

Kuva: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura / Instagram

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura halusi tällä kertaa jaetulla palkinnolla korostaa palkittavan monipuoleista ja omaleimaista elämäntyötä.

– Saision tuotanto ja toiminta suomalaisen kirjallisuuden, teatterin ja kulttuurin kentällä on kaikin perustein erittäin merkittävää ja samalla hän on vaikuttanut ratkaisevasti siihen kulttuuriseen ilmapiiriin, jossa elämme”, perusteluissa todetaan Helsingin Sanomien mukaan.

Palkinnon jakajat nostivat Saision teoksista esiin esikoisteos Elämänmenon (1975), salanimillä Jukka Larsson ja Eva Wein kirjoitetun tuotannon ja omaelämänkerrallisen trilogian Pienin yhteinen jaettava, Vastavalo ja Punainen erokirja.

Tunnustuksen antajat toteavat myös Saision näytelmä-, elokuva- ja televisiokäsikirjoitusten kantaneen sanomaa esittävän taiteen puolelle. Saision kynästä on syntynyt myös liberettoja, laulujen sanoituksia ja musikaaleja.

Perusteluissa kiitetäänkin, että ”kaiken kaikkiaan Saisio on luonut laajan, omaäänisen ja ansiosta arvostetun tuotannon ja tehnyt poikkeuksellisen mittavan elämäntyön suomalaisen kulttuurin saralla”.

Aleksis Kiven Rahaston palkinto on suuruudeltaan 15 000 euroa. Palkinto on jaettu viimeksi 2013 kirjalija Leena Krohnille. Aikaisemmin palkinnon ovat voittaneet kutakuinkin kaikki suomalaisen kirjallisuuden suuret nimet Mika Waltarista ja Väinö Linnasta Helvi Hämäläiseen ja Pentti Saarikoskeen.

Lähteet: HS, SKS