Huomenna joulukuun 1. päivänä vietetään Maailman aids-päivää. Maailman terveysjärjestön teemapäivää on vietetty jo vuodesta 1988 alkaen. Kynttilätapahtumilla muistetaan aidsiin sairastuneita ja siihen menehtyneitä.

Muistopäivään liittyy useita tapahtumia. Maailman aids-päivän konsertti on Helsingissä Lähetyskirkossa kello 18.30, esiintymässä ovat Olivia Amupala, Sakari Löytty ja Jakaranda, tapahtumaan on vapaa pääsy. Aikaisemmin aamulla Helsingin yliopistolla on Suomen Punaisen Ristin tempaus kello 10-12. Kristillinen muistohartaus on kello 17 ja Uskontoneutraali muistohetki kello 18 molemmat Kampin kappelissa, missä on mahdollisuus sytyttää kynttilä hiv-tartunnan saaneiden ja aidsiin menehtyneiden muistoksi.

Tapahtumia on myös Tampereella, Oulussa, Joensuussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Porissa, Rovaniemellä, Turussa, Vaasassa. Ohjelma näkyy kokonaisuudessaan Maailman aids-päivän sivulla.

Hiv leviää etenkin silloin kun ihmiset eivät tiedä, että heillä on hiv-tartunta. Mitä useammin harrastat suojaamatonta seksiä henkilön kanssa, jota et tunne, sitä suurempi todennäköisyys on saada tartunta. Hiv-testissä käyminen onkin seksuaalisesti aktiiviselle ihmiselle hyvä tapa huolehtia omasta ja myös muiden terveydestä. Homomiesten suosima Grindr deittisovellus otti äskettäisen päivityksen yhteydessä mahdollisuuden käyttäjien lisätä profiilinsa tieto hiv-statuksestaan ja viimeisestä testaustpäivästä.

Hiv-testiin voi hakeutua omalle terveysasemalle, sukupuolitautien poliklinikoille, opiskelijaterveydenhuoltoon, työterveyshuoltoon tai yksityiselle terveysasemalle. Hiv-tukikeskuksen sivuilla on kattavat tiedot hiv:stä ja muista seksitaudeista.

 

 

Kuva: Worlds AIDS Day 2016 Angry Aids.