Yhdysvalloissa valmistellaan massiivista mielenilmausta seksuaalivähemmistöjen puolesta, Keniassa lhbti-pakolaiset kärsivät pattitilanteessa, Libanon on yhden periaatteellisen askeleen lähempänä homoseksuaalisuuden dekriminalisointia.

Ruotsi on poistamassa transseksuaalisuutta sairausluokituksesta. Maailman terveysjärjestö päivitti sairausluokitustaan lokakuussa, nyt Ruotsin sosiaalihallinto seuraan mallia. Perjtantai-iltana Ruotsin viranomainen ilmoitti tiedotteessaan, että se päivittää ruotsalaisen version ICD-10 sairausluokituksesta. (Kuva yllä: Lizette Edfeldt/SVT)

USA:n presidentin virkaanastujaisten aikaan suuren suosion saanut Women’s March mielenilmaus on saamassa jatkoa. Suurta seksuaalivähemmistöjen mielenilmausta valmistellaan parhaillaan. Tämä National Pride -marssi olisi 8. kesäkuuta Washingtonissa.

Joukko epätoivoisia lhbti-pakolaisia on pitänyt yllä protestia YK:n pakolaistoimiston edessä Nairobissa. Protestoijat kertovat paenneensa Ugandasta Keniaan, koska he olisivat joutuneet syytteeseen seksuaalisuutensa tai sukupuoli-identiteettinsä vuoksi. Paperittomat pakolaiset joutuvat vain odottamaan ilman työtä, terveydenhoitoa tai asuinpaikkaa, että heille järjestyy sijoituspaikka. Arvion mukaan Keniassa on noin 300 seksuaalivähemmistöihin kuuluvaa pakolaista.

Libanon saattaa poistaa homoseksuaalisuuden rangaistavuuden. Merkittävässä oikeudenkäynnissä tuomari on julistanut homoseksuaalisuuden olevan henkilökohtainen valinta eikä rikos, josta pitäisi rangaista. Tällä hetkellä homoseksuaalisuudesta voidaan rangaista kahden vuoden vankeustuomiolla.

Virossa ei voimassa olevan lainsäädännön mukaan ole sukupuolineutraalia avioliittoa. Nyt kuitenkin Tallinnan piirituomioistuin on kumonnut alempien oikeusasteiden ratkaisut ja päättänyt, että virolaisen ja ruotsalaisen miehen Ruotsissa solmittu avioliitto on merkittävä väestörekisteriin avioliittona.