Maanantai-iltana Ryan Jordan Santana tuli julkisesti kaapista television live-lähetyksessä. Hän kertoi totuuden seksuaalisesta suuntautumisestaan ensimmäistä kertaa äidilleen ja pelikavereilleen. Dramaattinen kohtaus oli osa TLC-kanavan This Is Life Live nimistä sarjaa.

Santana pelasi kouluaikoinaan Azusa Pasific Universityn ja St. Mary’s Catholic High Schoolin riveissä. Molemmilla kouluilla on vahvat siteet kirkkoon. Azusa Pasific, jopa kieltää homoseksin. Santana kertoo Outsports-sivustolle, että Azusa Pasificin aika oli hänelle todella haastavaa, sillä hän uskoo jumalaan. Nyt Santana pelaa Australiassa The Golden Grove Dodgers joukkueessa.

Santana kertoo ymmärtäneensä ensimmästä kertaa pitävänsä miehistä ollessaan 15, mutta hänestä tuntui, että ei voi kertoa siitä kenellekään.

”Olen elänyt valhetta koko elämäni. Pelkäsin aina niin paljon, että en uskaltanut kertoa edes joukkuetovereilleni. Mutta enää en tahdo valehdella tästä puolestani.”

Santana kertoo, että vielä 10 kuukautta sitten hän ei pystynyt sanomaan ”olen homo” ääneen.

Tunnustuksen jälkeen yksi läsnä olleista pelaajista oli todella hämmästynyt, koska oli luullut, että Santana on naisten mies ja alfa-uros, nopeasti hän kuitenkin halasi Santanaa ja sanoi, että he olisivat elinikäisiä ystäviä. Toinen joukkuetoveri ja huonetoveri puhkesi kyyneliin kaikesta tuskasta, mitä Santana oli varmasti kokenut. Santanan äiti sanoi hyväksyvänsä poikansa sellaisena kuin hän on.

Juontaja kysyi Santanalta, miksi tulla kaapista perheelleen kansallisella televisiokanavalla.

”Koska tunnen kamppailleeni tämän kanssa ja tiedän, että muutkin joutuvat kamppailemaan seksuaalisuutensa kanssa. Ja minusta kenenkään ei pidä tuntea olevansa yksinään. Haluan heidän tietävän, että he eivät ole yksin”, sanoo Santana ja kertoo haluavansa helpottaa muita omalla esimerkillään.