Helsingin Sanomat kirjoitti keskiviikon lehdessä ravintoloitsija Jouni Lanamäestä, joka 1990-luvun alussa oli julkisuudessa rasistisista kommenteistaan. ”SUOMALAINENHAN ei mene ravintolaan, jossa on mustia. Sen verran rasistinen tässä on itse kukin”, lainaa HS Lanamäen kommentia Ajankohtaisen kakkosen haastattelusta vuonna 1992. Lanamäki oli tuolloin ehdoilla kuntavaaleissa ja hänestä tulikin Kokoomuksen ääniharava Oulussa.

”Jotta säilyisimme hengissä, meidän on taas taisteltava värillisiä vastaan”, totesi Lanamäki Helsingin Sanomissa kuntavaalimenestyksensä jälkeen 19.10. 1992 ja viittasi kommenteissaan jatkosodan henkeen ja puhui värisodasta.

Olussa Lanamäellä on Yöhuikka ravintola, jota pidetään oululaisena homopaikkana. Helsingissä hänen yrityksensä pyörittää useiden karaokeravintoiloiden ohella KGB-klubia, jota on markkinoitu homopaikkana, vaikka siitä ei sellaisena ole suosittua tullutkaan. Lanamäen tunnetuimpia paikkoja Helsingissä ovat suositut Pataässä ja Erottaja.

Lanamäki ei ole 1990-luvun alun jälkeen ollut julkisuudessa. Äänekkäästi oikeistolaista ideologiaansa mediassa julistanut mies keskittyi ravintolabisnekseen. Hän on pyörittänyt myös tissibaareja, jotka olivat varsin yleisinä 90-luvun lama-Suomessa.

Lanamäki nousi jälleen esiin vasta ilmestyneen kirjahaastattelun vuoksi. Aikoinaan rasismista tuomittu baarien suuromistaja avautuu aatteestaan ensi kertaa yli 20 vuoteen.

Professori Teivo Teivainen pohtii tällä viikolla julkaistussa kirjassaan Maailmanpoliittinen kansalliskävely vapauden ulottuvuuksia ja nationalismin varjopuolia. Teivainen pyrkii selvittämään, mikä mies Lanamäki on nykyisin. Kirjassa käydään myös moraalipohdintaa siitä, onko Lanamäen ravintoloita syytä välttää omistajan taustan vuoksi. Lanamäki ei kirjassa halua paljastaa onko hänen värisotansa edelleen käynnissä, rasistisuuden hän kieltää, mutta kertoo edelleen olevansa oikeistolainen ja ravintoloitsija, joka ottaa mielellään rahat pois kaikilta ketään syrjimättä. Jo 1990-luvulla Lanamäki perustikin Ouluun Laku-Pekka baarin, jonka kohderyhmänä kerrottiin olevan tummaihoiset, joita Lanamäki ei muihin ravintoloihinsa halunnut, todetaan HS:ssä.

Teivaisen irjan julkistamisjuhlat järjestetään 18.10. kello 16–23.30 Helsingin yliopiston uudessa Tiedekulmassa, tapahtumaan on vapaa pääsy. Teivaisen kanssa keskustelevat nationalismin ja Suomen itsenäisyyden eri ulottuvuuksista muiden muassa Tarja Halonen, Maryan Abdulkarim, Juhana Vartianen, Erkki Liikanen ja Karri ”Paleface” Miettinen.