Kesäkuun 4. päivä GLBT Historical Society paljasti jotain, mitä kukaan ei uskonut enää näkevänsä, osan Gilbert Bakerin 1978 tekemästä alkuperäisestä sateenkaarilipusta. Nyt 40 vuotta myöhemmin ensimmäinen sateenkaarilippu on palannut kotiin Castroon, San Franciscon gaykaupunginosaan.

Tarkemmin ottaen on siis kyse osasta alkuperäistä sateenkaarilippua, ei koko lippu. Ensimmäinen lippu oli kokonaisena kolme metriä leveä ja kuusi metriä pitkä. Baker teki, apunaan yli 30 muuta, jokaisen kangaskaisteleen erikseen, värjäsi ne ja ompeli ne sitten yhteen. Baker sai idean lippuun poliitikko ja gayaktivisti Harvey Milkiltä, joka sanoi, että yhteisö tarvitsee yhteisen symbolin jonka alle kokoontua.

Sateenkaarilipun suunnitellut Gilbert Baker Tukholman Pridella 2013, kun sateenkaarilippu täytti 25-vuotta.

Ensimmäistä kertaa lippu liehui San Franciscossa Gay Freedom Dayn aikana, minkä jälkeen se päätyi varastoon. Lippu kulki Bakerin tavaroissa hänen mukanaan loppuun asti. Hänen kuoltuaan lippu päätyi hänen siskolleen. Tarkoitus oli ottaa lippu esille New Yorkiin Stonewallin 50-vuotisjuhliin, mutta silloin ei ollut tiedossa, että kyseessä on alkuperäinen lippu.

Lue lisää: Sateenkaarilipun suunnittelija on kuollut

Vasta 2020 voitiin päätellä, että kyseessä on alkuperäinen lippu, kun lippuasiantuntija oli tutkinut sen (meidän on vain luotettava, että asiantuntija osaa hommansa). Silloin lippu tuotiin takaisin Castroon, missä se vedettiin salkoon.

Gilbert Baker Foundationin puheenjohtaja Charles Beal, joka on myös Bakerin ystävä, sanoi että olisi toivonut ystävänsä olevan paikalla.

– Lippu on tärkeä monille ihmisille ympäri maailman emmekä saa koskaan unohtaa sitä.

Faktoja sateenkaarilipusta

  • Ensimmäistä kertaa sateenkaariliput nähtiin  San Franciso Pridella 25. kesäkuuta 1978
  • Alkuperäisessä lipussa oli kahdeksan eri väriä
  • Jokaisella lipun värillä on oma symbolinen merkityksensä
  • Pinkki merkitsee seksuaalisuutta, punainen elämää, oranssi paranemista, keltainen auringonvaloa, vihreä luontoa, turkoosi taikaa ja taidetta, sininen tyyneyttä ja harmoniaa ja violetti sielua
  • Lipun valmistukseen liittyvistä käytännön syistä osa väreistä jäi pois
  • Nykyisin yleisimmin käytetyssä versiossa sateenkaarilipusta on kuusi raitaa
  • Sateenkaarilipun jokainen raita edustaa abstraktia käsitettä, ei tiettyä rodullista, etnistä, sukupuolista tai seksuaalista identiteettiä

 

Lue lisää: Pitääkö Pride-lipun muuttua – ”Uusi Pride-lippu on rasistinen, leimaava ja syrjivä”