Meneillään on takaisku hbt-ihmisille

Tuijotan silmät pullistuneina televisiota. En Babelia tai dokumenttia sufragettien äänioikeustaistelusta. Katson Melodifestivalenin finaalia enkä voi syyttää edes lapsia, sillä meillä on lapsivapaa viikonloppu.

En muista olleeni näin innostunut sitten Abban valloitettua Brightonin 1974, syynä on tietenkin Loreen. Hän voittaa, vispaamme käsiämme ilmassa, minä ja I iloitsemme niin, että sipsikulho kaatuu sohvalle.

En kuitenkaan tiedä kumpi saa minut iloitsemaan enemmän se, että Ruotsi taisi juuri lähettää Bakuun voittajalaulun vai se, että kukaan ei tunnu välittävän siitä, että valokeilassa useita viikkoja ollut nuori naislaulaja kieltäytyy määrittelemästä itseään heteroksi.

Jotain on tapahtunut ja se on mielestäni hyvä. Todella hyvä.

 

 

Venäjällä on hyväksytty laki homoseksuaalisen propagandan kieltämisestä. Kiellettyä on pitää kumppaniaan kädestä tai sanoa jotain myönteistä ei-heteroista. Espanja haluaa perua oikeuden homoavioliittoon, Ugandassa tuomitaan kuolemaan ne jotka harrastavat seksiä samaa sukupuolta olevan kanssa ja rauhanpalkinnon voittaja Ellen Johnson Sirleaf, jota ihailin koska hänestä tuli Liberian presidentti, ei aio poistaa homoseksuaalisuuden kriminalisointia maansa laista.

Meneillään on takaisku hbt-ihmisiä kohtaan, kuten RFSLn Ulrika Westerlund uskoo, syynä ovat edistysaskeleet, jotka hbt-liike on viime vuosina saavuttanut mm. Itä-Euroopassa.

Tukholmalaisessa pubissa on erikoinen kokous, jossa feministit ja antifeministit kohtaavat keskustellakseen tasa-arvosta. Ensi näkemältä tilaisuus vaikuttaa heteroseksuaaliselta speed-deitiltä. Miehiä ja naisia toisiaan vastatusten pöydän ympärillä tiiviisti keskustellen. Mielestäni siinä on jotain liikuttavaa, että emme lyö toisiamme turpaan, vaan keskustelemme, mutta tajuan heti vaikeudet yrittää ymmärtää häntä, joka yhä pitää kiinni siitä, että Maa on litteä.

 

Kuva: Peter Knutson

 

Takaisku feministejä kohtaan  on tyhjentävä ja se johtuu mielestäni feministiliikkeen saavutuksista.

Alusta asti ovat nais- ja homotaistelu kulkeneet käsikädessä. On hyvä syy pysyä valppaana siitä mitä tapahtuu ja feministien ja hbt-ihmisten on hyvä pohtia olisiko jälleen aika lyöttäytyä yhteen.

 

Mia Lodalen on ruotsalainen kirjailija, lesbo ja feministi, oheinen kirjoitus julkaistiin eilen ilmestyneessä QX:n huhtikuun numerossa.