Senni Moilanen(oik.) Tahdon 2013 -mediapäällikkö Saija Viitalan kanssa QX Gaalassa. Kuva Karo Holmberg.

 

QX Gay Gaalassa tammikuussa palkittu Tahdon 2013 sai alkunsa kesällä 2012, kun pienehkö kaveriporukka halusi edistää tasa-arvoista avioliittolakia kansalaisaloitteen voimin. Samaisen vuoden syksynä ryhmittymä kävi kertomassa hankkeestaan muun muassa eräässä Amnestyn vapaaehtoisten tapaamisessa, missä Senni Moilanen oli paikalla. Kyseistä tapaamisesta ei kulunut montaakaan viikkoa, kun Moilanen oli Tahdon 2013 -kampanjan tuore puheenjohtaja.

 

Ennen Tahdon 2013 -kampanjaa järjestö- ja vapaaehtoismaailma olivat Senni Moilaselle vanhoja tuttuja. Kun urakan suurin osuus on nyt takanapäin, sanoo Moilanen olevansa erittäin tyytyväinen asioiden kulkuun tähän asti näkyvimmässä projektissaan. Taloudellisten resurssien vähäisyys oli haaste, jonka kampanjan tekijät pystyivät lopulta selättämään mainioin tuloksin.

– Kaikkeni annoin. Tietysti joitakin asioita olisi aina voinut tehdä toisin, mutta huomioon ottaen lyhyen ajan ja rahoituksen puutteen olen erittäin tyytyväinen, Moilanen toteaa.

Onnistuneen kampanjoinnin myötä kansalaisaloite keräsi 166 851 allekirjoitusta ja se luovutettiin eduskunnan käsiteltäväksi viime joulukuussa. Niin ennen kuin jälkeen luovutuksen kampanjan vaikuttamistiimi on tavannut kansanedustajia poliittisen kentän kaikilta laidoilta ja pyrkinyt selventämään tasa-arvoisen avioliittolain näkökohtia.

– Olemme tavanneet mahdollisimman laajasti kansanedustajia ja kertoneet aloitteen sisällöstä ja sen vaikutuksista. Tapaamiset on kaiken kaikkiaan otettu hyvin vastaan. Meidän näkemyksen mukaan ilmapiiri eduskunnassa on positiivinen lakialoitteen suhteen.

Onko kansalaisaloitteen mahdollinen vaikutus tullut esiin näissä tapaamisissa?

– Monet kansanedustajat ovat kyllä sanoneet, että aloitteen kannatus on vahvistanut heidän kantaansa. Heihin on tehnyt vaikutuksen se, että niin moni suomalainen on aloitteen takana.

Vuoden alussa Moilanen otti vastaan uuden haasteen – tammikuusta lähtien hänen tittelinsä on ollut Pride 2014:n tapahtumatuottaja. Parhaillaan tapahtumaa on toteuttamassa yli 40 vapaaehtoista ja itse Pride-viikolla vapaaehtoisten määrä kasvaa huomattavasti. Moilasen mukaan tapahtuma tulee olemaan luonnollisesti hieman erilainen kuin aiempina vuosina – eri asioihin on panostettu, koska tekijätkin ovat toisia.

– Tietyt elementit halutaan säilyttää ennallaan. Suuria muutoksia ei voi myöskään tehdä koska rahaa ei ole.

Tulevaisuudessa Moilanen aikoo jatkaa työskentelyä ihmisoikeuskysymysten puolesta. Trasekin aktiivina hän on seurannut intensiivisesti sivusta translain uudistamista.

– Valmistelevan työryhmän työskentely jatkuu vasta syksyllä sosiaali- ja terveysministeriön laitettua toiminnan jäihin kevääksi. Monien ihmisten elämään oleellisesti vaikuttavan lakimuutoksen myöhästyminen on valitettavaa, Moilanen toteaa.

Myös intersukupuolisten ihmisoikeudet ovat jotain, joiden osalta Senni Moilanen haluaa rakentaa jatkossa parempaa yhteiskuntaa.

Tahdon 2013 -kampanjan kiitospuhe QX Gay Gaalassa.