Helsingin Pride-viikko alkoi maanantaina. Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen piti avajaisten yhteydessä puheen avoimuuden puolesta. Priden suojelija Tarja Filatov (sd) puhui vuorollaan siitä, että lainsäädännön ei tulisi edistää syrjintää.
Ensimmäistä kertaa Yleisradio on isosti mukana pääkaupungin pridetohinoissa. Ylen kanavilla esitetään Helsingin prideviikon aikana päivittäin hlbti-aiheeseen liittyviä ohjelmia, dokumentteja, lyhytelokuvia, elokuvia, haastatteluja.
R-kioski on ensimmäistä kertaa mukana pridetunnelmissa ja lanseerasi sateenkaarimukin.
Sitten tulikin päälle polttavaa tervaa ja höyheniä koko koneiston voimalla.
Tänään aamulla eduskunnan lakivaliokunta torppasi selkeällä enemmistöllä tasa-arvoisen avioliittolain. Tyrmäys tuli numeroilla 10-6.
Miten tässä näin kävi? Ensimmäisen kerran lakivalikokunta hylkäsi avioliittolain muutoksen helmikuussa 2012 äänin 9-8. Tämän aloitteen takana oli 76 kansanedustajaa. Sen jälkeen Tahdon2013-kampanjalla kerättiin ennätykselliset 166 851 allekirjoitusta kansalaisaloitteen taakse. Mielipidemittausten mukaan kansalaisista 65 % kannattaa avioliittolain muutosta.
Miten on mahdollista, että lakivaliokunnan kanta muuttui kielteisemmäksi? Kaksi lakia kannattavaa Sdp:n kansanedustajaa ei ollut läsnä äänestyksessä. Mikael Junger myöhästyi ja Suna Kymäläinen oli poissa sairauden vuoksi. Joidenkin arvioiden mukaan äänestys olisi voinut olla kansalaisaloitteelle myönteinen, jos puuttuvat jäsenet olisivat olleet paikalla.
Helsinki Priden suojelijanakin aikaisemmin toiminut Junger kirjotti Twitteriin, että ”V*tuttaa. Isosti.”
Niin meitäkin.
Moni poliitikko on jo ennättänyt kommentoimaan tämänpäivästä äänestystä. Tuore pääministeri ja Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb kertoi Twitterissä olevansa tasa-arvoisen avioliittolain kannalla ja äänestävänsä sen puolesta. Helsingin Sanomille Stubb totesi kuitenkin, että kokoomuksen kansanedustajat äänestävät asiasta itsenäisesti. Tänään lakivaliokunnan kokoomusjäsenistä vain yksi oli lain puolella. Tilanne ei varsinaisesti siis näytä kovinkaan hyvältä.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini oli tyytyväinen tulokseen. ”Kansan syvät rivit ovat juuri tätä mieltä”, kommentoi Soini Helsingin Sanomille. Tällä perussuomalaisella logiikalla kansan syvät rivit tarkoittaa korkeintaan 35 % kansalaisista.
Viimeksi kansanedustajien tekemä aloite odotti lakivaliokunnassa käsittelyä kohtuuttoman pitkään ja käsiteltiin vasta mediamylläkän jälkeen. Toivottavaa on, että asiassa ei tällä kertaa viivytellä.
Mikäli eduskunnan enemmistö täysistunnossa kannattaa kansalaisaloitetta, asia menee suureen valiokuntaan, joka tekee asiasta oman mietitönsä. Tämän jälkeen aloite palaa eduskunnan täysistunnon hyväksyttäväksi. Mutta riittääkö aika?
Uudet eduskuntavaalit ovat jo ensi vuoden huhtikuussa. Miten avioliittolain käsittely eduskunnassa sitten meneekään, se on vaalien aikaan äänestäjillä vielä tuoreessa muistissa.
Jos eduskunta hylkää tasa-arvoisen avioliittolain, voidaan asiasta tehdä uusi kansalaisaloite. Voi myös olla, että uusi eduskunta ottaa tasa-arvoisen avioliittolain hallitusohjelmaansa. Ainakaan Päivi Räsänen ei liene silloin enää esteenä, sillä hänen päivänsä kristillisdemokraattien puheenjohtajana taitavat olla luetut.
Tämän päiväinen murskaäänestys on väärä signaali. Vaarana on homofobisten äänenpainojen koventuminen.
Kaikilla kansalaisilla tulisi olla samat oikeudet. Tänään lakivaliokunta oli toistamiseen eri mieltä.
Lue myös: Mene pois vänkyrä
Päivitetty 2023-06-21