Tänään kuntavaalien varsinainen äänestyspäivä ja äänestyspaikat ovat auki kello 9 – 20. Jos olet hukannut postissa saamasi äänestyslipun se ei haittaa, äänestää voit silti esittämällä henkilöllisyystodistuksesi tai passisi. Äänestää kannattaa ehdottomasti, sillä valtuutetut valitaan vain annettujen äänien perusteella. Tänään valitaan edustajat kunnnanvaltuustoihin, joita kaupungeissa yleisimmin kutsutaan kaupunginvaltuustoiksi.

Kannattaa uhrata heti ja miettiä ketä äänestää. Vaalikampanjoissa ja puheenvuoroissa puolueiden johtajat ja ehdokkaat ovat korostaneen asioita, jotka voivat viedä äänestäjiä harhaan.

Tasa-arvoinen avioliittolaki on voimassa eikä näissä vaaleissa valittavat kaupungin- ja kunnanvaltuustot päätä sellaisista asioista kuin translaki. On kuitenkin syytä pitää mielessä, että hallituspuolueet kokoomus ja keskusta eivät ole suostuneet hyväksymään translakia perussuomalaisten valtavan vastustuksen vuoksi. Onkin aiheellista kysyä, millainen on tällaisten puolueiden arvomaailma ja haluatko sinä sitä äänelläsi tukea.

Kaupungin- ja kunnanvaltuustot eivät myöskään tulevaisuudessa käytä päätösvaltaa sote-uudistukseen liittyvissä sosiaali- ja terveysalan asioissa, vaan se on siirtymässä maakuntavaltuustoille, ensimmäiset maakuntavaalit on määrä järjestää ensi vuonna.

Kuntavaalit eivät myöskään ole suoraan pormestarinvaalit, kuten helposti voi erehtyä luulemaan siitä media rummutuksesta, mitä esimerkiksi Helsingissä käydään tulevan pormestarin henkilöllisyydestä. Helsingissä tilanne on uusi ja hämmennys on siksi ymmärrettävää. Pormestaria ei kuitenkaan valita kuntavaaleissa. Pormestarin valitsee vaalien jälkeen Helsingin kaupungivaltuusto keskuudestaan.

Seta on luonut #sateenkaarikunta tunnisteen, jota kuntavaaliehdokkaat voivat käyttää, jos ovat sitoutuneet Setan tavoittelemiin tärkeisiin asioihin. Näitä ovat turvallisempi koulu sateenkaarinuorille, sateenkarikompetenssin vaatimus kunnallisiin palveluihin ja nollatoleranssi vihapuheeseen.

Syrjimätön Suomi -sivulla on 976 ehdokasta allekirjoittanut sitoomuksen, jolla he lupaavat edistää syrjimättömyyttä – siis parempaa yhteiskuntaa meille jokaiselle. Ehdokkaita pystyy selaamaan kunnan mukaan.

Hyvää äänestypäivää, illalla jännitetään tulosta!