Tänään kilpaillaan Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa kuka voittaa vuoden 2017 Euroviisut ja kaupunki on täynnä faneja eri puolilta maailmaa. Suuri osa faneista on homomiehiä. Mutta miltä paikallisten elämä näyttää? HBTQ-ihmisten asema Venäjällä on heikentynyt vuosien kuluessa, mutta mikä on tilanne naapurissa?

Ukraina oli ensimmäinen Neuvostoliitosta irtautunut maa, joka laillisti homoseksuaaliset suhteet. Käytännössä tämä ei kuitenkaan muuttanut Ukrainan HBTQ-ihmisten tilannetta parempaan. Ensimmäiset askeleet parempaan on otettu vasta vuoden 2014 jälkeen kun nykyinen presidentti Petro Poroshenko nousi valtaan. Lainsäädäntöä on muutettu vähemmistöille suotuisampaan suuntaan. Maa on kuitenkin kaukana läntisen Euroopan tilanteesta ja konservatiivisilla kirkoilla on vahva asema.

Jamalan voitettua Euroviisut viime vuonna otti maa pienen, mutta tärkeän, askeleen eteenpäin. Laulaja tukee HBTQ-oikeuksia ja homofobian vastaista taistelua ja suositun laulajan tuki vähemmistöille on saanut monet muuttamaan mielipiteitään.

Kiova on avoin kaupunki

QX:n toimittaja Ronny Larsson on tavannut Kiovassa 27-vuotiaan Ivanin, joka kertoo elämästään homomiehenä Ukrainan pääkaupungissa. Ivan työskentelee gaysivu Hornetille, on sinkku, asuu Kiovan keskustassa ja hänen mielestään kaupunki on muuttunut suvaitsevampaan suuntaan.

– Kiova on avoin ja kehittyvä kaupunki, mutta muutos tapahtuu hitaasti, Ivan kertoo. Eniten minua häiritsee se, että monet häpeävät homouttaan. Perinteinen machomiehen malli on yhä edelleen vahvasti ihmisten käsitys siitä, kuinka oikean miehen tulee olla.Tilanne on kuitenkin ihan hyvä juuri nyt. Nuorempi sukupolvi elää avoimesti ja monet uskaltavat näyttää rakkautensa kaupungilla. He ovat kyllästyneet häpeämään ja ovat ymmrtäneet, että pusu siellä tai täällä ei johda muuhun kuin siihen, että ihmiset ympärillä ehkä katsovat hieman pidempään. Kaupungin kaksi suurta klubia ja Pride ovat myös saaneet ihmiset lähtemään ulos.

Ivan tuli ulos kaapista 17-vuotiaana ja se meni hyvin. Äiti tosin itki pari päivää, koska hän oli huolissaan, että Ivan ei löytäisi elämänkumppania eikä hän itse saisi lapsenlapsia.
– Nyt vanhempani ovat avoimia asiasta ja me nauramme yhdessä tapahtuneelle. He ovat iloisia, kun he näkevät minun voivan hyvin ja nauttivan elämästäni, Ivan nauraa.

Kiovassa on kaksi suurta gayklubia. Liftin asiakaskunta koostuu enimmäkseen homomiehistä ja sieltä löytyy kaksi tanssilattiaa ja darkroom. Pomadan asiakkaina on sekä lesboja että homomiehiä. Lift on suosittu viikon kaikkina päivinä ja toisinaan klubi järjestää tapahtumia ja dragshoweja.

”Valitettavasti myös muut kuin homomiehet ovat löytäneet sinne”

Ivan kertoo myös cruising-paikoista, joita löytyy Kiovasta samaan tapaan kuin muistakin suurkaupungeista. Suosituin paikka on Hydrapark-puistosta löytyvän ulkoilmakuntosalin takana. Siellä tapahtuu päivisin paljon, mutta Ivan ei suosittele menemään sinne pimeällä. Valitettavasti myös muut kuin homomiehet ovat löytäneet sinne. Suurin vaara on joutua ryöstetyksi.

– Kiova ei ole sen vaarallisempi kuin muutkaan eurooppalaiset suurkaupungit. On kuitenkin tyhmää ottaa turhia riskejä ja harhailla kaupungilla yöaikaan. Uber ei maksa kuin noin 3 euroa 15 minuutin matkasta.
Ivan kertoo käyvänsä usein kaupungin yöelämässä ja tuntevansa paljon ihmisiä Kiovan gay-yhteisöstä. Hän on kuullut viime vuosilta vain yhdestä tapauksesta, missä nuori homomies oli houkuteltu tapaamiseen deittisivun kautta ja hänet oli ryöstetty.

Mikä on Euroviisujen merkitys kaupungille?

– Suuri. Ihmiset, jotka eivät ehkä muuten olisi tulleet tänne, näkevät, että Kiova on avoin ja eurooppalainen suurkaupunki. Toivon mukaan Euroviisuissa myös näytetään kuinka kaunis kaupunki Kiova on.

Sateenkaaririita

Euroviisuvalmistelut ovat sujuneet suhteellisen kivuttomasti, mutta kaupungin yhden tunnetuimman symbolin ympärillä on kuohunut. Kreshatyj-puistossa sijaitsevan metallikaari oli tarkoitus maalata sateenkaaren väreillä symboloimaan avoimuutta. Kaari rakennettiin alunperin symboloimaan Venäjän ja Ukrainan ystävyyttä. Sateenkaari symboloi kuitenkin myös HBTQ-liikettä ja tämä sai Ukrainan oikeistolaiset näkemään punaista. Maalaus oli jo pitkällä kun ryhmä kansallismielisiä uhkaamalla pakottivat keskeyttämään työt. Siitä lähtien on projekti ollut jäissä, koska äärioikeistolaisten on pelätty muuten häiritsevän Euroviisuja.

– Se on kurjaa, että projekti keskeytettiin, koska sateenkaaresta olisi tullut hieno, Ivan kertoo. Kaikki ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että tilanne olisi voinut kärjistyä, mikäli projektia olisi jatkettu. Toivon mukaan sateenkaari maalataan valmiiksi Euroviisujen jälkeen.

Uskotko asuvasi koko elämäsi Ukrainassa?

– Rakastan Kiovaa ja etenkin ukrainalaisia miehiä. Matkustelen toisinaan Euroopassa, mutta aina palatessani Kiovaan muistan kuinka komeita ukrainalaiset miehet ovat, Ivan nauraa. Toivon ja uskon, että olemme matkalla suvaitsevampaan yhteiskuntaan ja haluan olla osa sitä.