Brittiläinen menestyskirjailija Juno Dawson on kirjojen Say Her Name ja Cruel Summer tekijä. Hän on erityisesti nuorten aikuisten suosima kirjailija, lempinimeltään Queen of Teen. Dawson kertoi julkisesti 2015 olevansa transsukupuolinen.
Dawson antoi Attitudelle haastatteluun uuden kirjansa The Gender Games: The Problem with Men and Women by Someone Who Has Been Both tiimoilta.
Ennen transsukupuolisuutensa selviämistä Dawson piti itseään homomiehenä.
– Kun tajusin pitäväni miehistä, ajattelin ”Ah, tiedän mitä se on, sille on oma sananssa, kun poika tykkää toisista pojista. Minun täytyy siis olla homo”, hän sanoo.
Nyttemmin Dawson näkee elämänsä homomiehenä ”virheellisenä itsediagnoosina” ja sanoo, ”Luulen, että maailmassa on paljon homomiehiä, jotka ovat tehneet saman virheellisen diagnoosin itselleen, koska meillä ei ollut sitä tietoa, mikä meillä tänä päivänä on”.
”Uskon, että on paljon homomiehiä, jotka ovat homoja lohduspalkintona, koska eivät voineet olla naisia. Minun kohdallani ainakin se todella oli niin”.
Raflaava lause nostettiin Attitudessa jutun pääotsikoksi ja se toimikin huomionvetäjänä – ja herätti rankkaa kritiikkiä.
Transaktivisti, laulaja ja näyttelijä Mzz Kimberley kertoi Gay Star Newsille kokeneensa haastattelun ongelmallisena, mutta kunnioittavansa sitä kuvauksena Dawsonin omista kokemuksista. Kimberley toteaa, että hänessä ei ole mitään homoa. ”Syntyessäni minulla oli miehen sukupuolielimet, mutta en koskaan tuntenut olevani homomies”. Kimberley pitääkin Dawsonin väitettä, että homot olisivat homoja, koska eivät voineet olla naisia, täysin naurettavana.
Sosiaalisen median kommenttien ryöpytessä Dawson ja Attitude esittivät selvennyksen haastattelun tarkoituksesta. Dawson kertoi haastattelun koskeneen hänen omia kokemuksiaan, mutta hän pitää yleistä keskustelua todella tärkeänä.
– Kokemuksemme sukupuolesta ja seksuaalisuudesta ovat ainutkertaisia ja yhtä päteviä. En mitenkään väittänyt, enkä koskaan väittäisikään, että kaikki homomiehet ovat transukupuolisia. Se olisi hullua.
Dawson toteaa artikkelin kommentoinnin olleen osaksi transfobista ja misogyynistä, ”Uskon LGBTQ+ -yhteisömme olevan vahvempi yhtenäisenä, artikkelin ei ollut tarkoitus aiheuttaa eripuraa”.
Attituden päätoimittaja Matt Cain perusteli artikkelia lehtensä puolesta. ”Naismaisena lapsena olin koulukiusaajien uhri, minua haukuttiin tytöksi vuosia ennen kuin minua haukuttiin homoksi. Koko aikuisikäni olen pitänyt itseäni homomiehenä, mutta minua ovat kiehtoneet transnaisten kuten Juno Dawsonin tarinat, siitä miten he aikoinaan uskoivat olevansa homoja”.
Dawsonin kommentteja puolusti toinen transkirjoittaja ja aktivisti Shon Faye: ”Ei ole homofobiaa sanoa, että jotkut homomiehet tosiasiassa ovat trans – minun pitäisi tietää, olin yksi heistä”.
Vielä 2014 Fay kirjoitti the Guardianiin artikkelin ylpeästä naismaisesta homomiehestä. Kirjoitus sai Facebookissa satoja tykkäyksiä ja Fay sai homomiehiltä kiitosviestejä rohkeasta sukupuolien stereotyyppejä rikkoneesta kirjoituksestaan. Mutta Faye voi itse jo huonosti, ”sisäisesti tein jo kuolemaa”.
– Kaksikymppisenä kuilu itseni ja kehoni välillä laajeni koko ajan, se järkytti minua enemmän ja enemmän, että näytin ja kuulostin mieheltä ja liikuin maailmassa miehenä ja niin minun oli määrä jatkaa koko loppuelämäni ajan. Sain hermoromahduksen. Ja sitten viimeinkin myönsin olevani trans.”