Kommentti. TPS haluaa omalta osaltaan olla rakentamassa suvaitsevaa yhteiskuntaa ja toivoo voivansa vaikuttaa omalla esimerkillään, kirjoitettiin TPS:n jääkiekkoseuran virallisella Facebook-sivulla lauantaina iltapäivällä ja toivotettiin hyvää Turku Pridea. Sivustolla on reilut 42 000 seuraajaa, joista osa ei ollut urheiluseuran kädenojennuksesta seksuaalivähemmistöille lainkaan mielissään.
TPS:n toimitusjohtaja Mika Eskola kertoi tänään Helsingin Sanomille, että reaktiot yllättivät, mutta arvioi valtaosan palautteesta, noin 70 prosentin olleen myönteistä.
– Se hieman yllätti, että ollaan edelleen näin kapeakatseisia, Eskola totesi HS:lle. Halusimme antaa meitä seuraaville nuorille viestin, että olet millainen tahansa, se on täysin ok, Eskola jatkoi.
– Jonkun on otettava ensimmäinen askel, ja uskon, että muut seuraavat perässä. Mieluummin päivä leijonana kuin lopun elämää lampaana.
Suomessa on Veikkausliiga aikaisemmin liputtanut Pridea. Muuten suomalaiset urheiluseurat ovat olleet esillä lähinnä homofobian kautta, kun suhtautumista vähemmistöihin on selvitelty tutkimusten kautta tai muuten. Ulkomailla asia on jo toisin, ei nyt vielä aivan yleisesti, mutta useammin. Jääkiekkoilijoista Suomessa Harri Tikkanen puhui julkisesti seksuaalivähemmistöjen puolesta 2013 ja voittikin Vuoden hetero -palkinnon QX Gay Gaalassa. Espoon Unitedin pelaajilla oli kypärissään sateenkaarilippu yhden ottelun verran viime syksynä.
Onneksi meiltä ajoittain löytyy rohkeita yksilöitä ja yhteisöjä, jotka rohkeasti tunnustavat myös sateenkaaren väriä. Aikaisemmin on useita suuryrityksiä kannattanut tasa-arvoista avioliittolakia ja juhlistanut sen läpimenoa – nekin ovat sosiaalisessa mediassa saaneet homofobit raivoamaan, mutta mitä väliä sillä on? Se, että lapset ja nuoret pystyvät kasvamaan oman itsenään ja olemaan tulevaisuudessa parempia urheilijoita, elämään paremman elämän – vain sillä pitäisi olla merkitystä.
Päivitetty 2023-06-17