Yksi Suomen parhaista pesäpalloilijoista, viisinkertainen naisten Suomen mestari lopettaa uransa, edessä on kauan kaivattu elämänmuutos sukupuolenkorjausprosessin kautta.
Alexander Saloranta kirjoitti sosiaaliseen mediaan viime keskiviikkona: ”Hei, olen Alexander. Aion elää elämääni tästä eteenpäin miehenä, siispä kutsukaa minua Alexanderiksi”.
QX tavoitti Salorannan viikonloppulomalla rakkaansa kanssa. Mediapyöritys alkoi maanantaina Ylen julkaistua haastattelun. Haastatteluja riitti. Tässä on mitä hän kertoi QX:lle.
Sinun lapsuutesi ajoituu 80-luvun lopulle ja 90-luvun alkuun. Milloin ymmärsit, että olet sisimmältäsi mies?
– Pienestä pitäen olen miettinyt, että mun pitäisi olla poika.
Millaisia tuntemuksia se herätti sinussa?
– Ei mitään erityistä, elin lapsuuteni lapsena enkä lokeroinut itseäni mihinkään.
Miten pian puhuit asiasta perheenjäsenillesi?
– Lapsesta eteenpäin olen aika ajoin sanonut että mun pitäisi olla poika ja nyt, kun tämän vuoden alusta kerroin lähteväni tähän prosessiin.
Olet harvinaisen rohkeasti ollut avoimesti homoseksuaali huippu-urheilija. Ilmeisesti olet siis hyvin sinut itsesi kanssa. Mistä saat itseluottamuksesi?
– Olen sinut itseni kanssa, koska itseni kanssa elän tämän elämäni. Miksi vaikeuttaisin omaa olotilaani sillä, että miettisin mitä muut minusta ajattelevat.
Koetko, että ammattiurheilijan tausta on auttanut sinua käsittelemään transsukupuolisuutesi, siinä miten kuuntelet omaan kehoasi, miten hallitset haasteita?
– Urheilutausta varmaan näkyy jotenkin siinä, että pystyn sietämään asioita ja tulevassa prosessissa tarvitsen pitkää pinnaa ja paineensietokykyä.
Kirjoitit, että vielä jonakin päivänä olet sinut itsesi kanssa ja rakastat itseäsi. Miksi et vielä nyt?
– En ole onnellinen tässä ulkoasussa ja olemisessa nyt, koska se ei vastaa sisäistä minääni.
Saloranta kertoi kohtaamastaan homofobiasta jo aikaisemmin maaliskuussa QX:n haastattelussa. Viimeistään tuolloin tuli kaikille selväksi, että hän on hyvin rohkea ihminen, joka ei itseään piilottele.
Oletko kohdannut transfobiaa ja miten olet käsitelllyt sitä?
– En ole kohdannut transfobiaa. Vielä.
Millaista on olla trans Suomessa?
– Suomi on transasioissa ihan pikkulapsen saappaissa muihin maihin verrattuna, joten tältä kannalta ajateltuna ihan syvältä.
Translaki on juuttunut hallitukseen. Haluaisitko lähettää terveisiä Juha Sipilälle tässä julkisesti?
– Tehkää Suomesta oikeasti hyvinvointivaltio ja korjatkaa epäinhimillinen translaki. Ottakaa oppia muista maista jotka ymmärtävät itsemääräämisoikeudesta.
Mitä ajattelet pakkosterilisaatiosta, jota laki vielä Suomessa edellyttää?
– Onhan se perseestä kun tälläistä vaaditaan, tuossa rikotaan kuitenkin itsemääräämisoikeutta omasta kehosta.
Tällä viikolla jatkuu vielä TransHelsinki. Mitä haluisit sanoa muille trans-ihmisille tai hänelle, joka miettii omia ensimmäisiä transtuntemuksiaan?
– Muista että elät vain kerran ja siinä kehossa mikä sinulle on luotu. Ota asia rohkeasti esille läheisen ihmisen kanssa, tai jos tälläistä ei löydy niin netistä löytyy paljon tietoa aiheesta ja varmasti löytyy vertaistukea.
Me, joilla ei ole transtuntemuksia, emme aina voi täysin ymmärtää millainen on se kokemus, kun kroppa on yhtä ja mieli toista. Miten kuvailisit sitä? Mitä haluaisit sanoa meille?
– Sitä voisi yrittää kuvata sillä, että tykkäät jostain ruoasta esim. kanawokista ja vihaat kaalikääryleitä, mutta sinut on pakoitettu syömään kuitenkin vain pelkästään vihaamiasi kääryleitä etkä ikinä saisi kanawokkia. Ja joutuisit elämään tällä vihaamallasi ruoalla koko elämäsi ajan, vaikka tietäisit että siellä olisi parempaa tarjolla mistä tulisit onnelliseksi.
Pelottaako muutoksessa se, miten se vaikuttaa urheilijan uraasi?
– Ei pelota.
– Urheilua jatkan jossain muodossa, kunhan keksin mitä se on. Tällä hetkellä käyn salilla ainoana urheilumuotona. En vielä tiedä muuta jatkosta, onko se töitä, opiskelua, vai jotain muuta, mutta kaikki varmasti järjestyy ja löytää oikeat raiteet.
Lopuksi Alexander lähettää vielä terveisiä QX:n lukijoille.
– Mielestäni kaikkien pitäisi saada elää elämänsä onnellisena kehossaan. Olla oma itsensä, esittämättä mitään mitä ei ole. Olla vapaa.
Päivitetty 2017-11-21