Kolumni. Ajattelin, että en tähän aiheeseen enää puutu, mutta pakkohan minun on. Tämän tekstin ydin on tämä: miksi yhden ihmisen mielipiteestä tulee fakta, joka sabotoi muiden ihmisten hyvät aikeet?
Virkistetäänpä ensin vähän muistia.
Noin vuosi sitten alkoi sosiaalisessa mediassa myrskytä, kun vakiintunutta helsinkiläistä homoyökerho Herculesta ja sen toista omistajaa ja toimitusjohtajaa Erkki Koskea syytettiin rasististen kirjoitusten kirjoittamisesta. Sosiaalisesta mediasta ja blogista asia päätyi Helsingin Sanomiin.
Herculeksen rasisimikohu sai alkunsa epäasiallisesta Facebook-päivityksistä, joka päätyi julkiseksi yökerhon Facebook-sivulle. Pian syytöksiin lisättiin Kosken omalla tilillään kirjoittamat päivitykset, jotka tulkittiin rasistisiksi. Kyseisten päivitysten teksti ei ole kunniaksi kenellekään, mutta rasismia niissä ei ollut – se olisi jo poliisiasia. Koski on myös kiistänyt olevansa rasisti, seikka mitä sosiaalisen median lynkkausjoukot eivät tietenkään hyväksy. Myös QX:lle Koski vakuutti, että ei ole rasisti, samoin HS:lle.
Hiukan myöhemmin kesällä Helsinki Priden aikaan vihreiden kunnanvaltuutettu Miikka Keränen esitti Twitterissä väitteen, että QX mainostaa homoyökerho Herculesta. Tämä oli Keräsen mielestä väärin, koska rasistiseen Herculekseen tulisi ottaa etäisyyttä. Selvitin Twitterissä, että ensinnäkään Herculeksella ei tuolloin ollut mitään mainosta sivuilamme ja toisekseen, että ei ole mitään syytä miksi ei voisi olla – sosiaalisen median syytöksistä huolimatta Herculeksen rasismiväitteille ei löytynyt perusteita. Tämä jälkeen koko kommentointi lähti kierroksille ja mukaan liittyi Eino Nurmisto. Pian Nurmisto jo levitti sanaa, että QX puolustaa rasistista vihapuhetta. Nurmisto päätyi myös lynkkaamaan minut henkilökohtaisesti Tämän kylän homopoika -blogissaan ja Facebook-sivullaan. Muistutan, että Nurmisto on kohtalaisen suosittu bloggaaja, jota on haastateltu myös Ylelle, on hän ollut aikoinaan myös ehdokkaan Vuoden homoksi QX Gay Gaalassa. Mutta onko hänen käytöksensä nykyisellään sopivaa esikuvalle? Ei ole.
Kesän edetessä tuli Turku Priden vuoro. Sosiaalisessa mediassa muun muassa drag-artisti Marko Vainio ja turkulaisen homobaari Suxesin Arto Juntunen päivittelivät siitä, että Turku Pridella liputettiin sateenkaarilipun ohella muillakin pride-lipuilla. Tästä, vaikkakin ehkä värikkäästä päivittelystä, seurasi Nurmiston täysin räävitön kommentti: ”Arvon cis-kanssahomot: nyt ne päät pois perseestä tai vaihtoehtoisesti voitte työntyä sinne ihan kokonaan.”
Nyt viimeisimpänä somemyllytykseen on joutunut Querelle-festivaali. Se tavoittelee suurinta sisäyleisön määrää seksuaaliselle vähemmistölle suunnatussa tapahtumassa Suomessa koskaan. Kaikki alkoi Elina Sorsan vienosta ihmettelystä, miksi lippujen hinnat ovat niin korkeat, että joillakin kohderyhmään kuuluvilla ei ole niihin varaa. Toki festivaalin Twitter-tililtä vastattiin lopulta tuohtuneesti, mutta silti. Seurauksena Helsingin juhlaviikot lopetti yhteistyön festivaalin kanssa. Henkilövaihdoksia on tullut paljon. Kunnianhimoisella hankkeella on suuret paineet, joita eripuran lietsonta ja mustamaalaus sosiaalisessa mediassa eivät edistä.
Niin. Hercules, QX, Querelle ovat kaikki toimijoita, jotka pyrkivät tekemään hyvää. Ne ovat kohtaamispaikkoja seksuaalivähemmistöille tosimaailmassa tai verkossa. Ne ylläpitävät ja luovat homokulttuuria. Kaikkea toimintaa saa toki arvostella. Toinen asia on levittää valheita.
Miksi levitetään valheita?
Ja juuri valheiden levittäminen sai minut kirjoittamaan tämän kolumnin. QX Gay Gaalan sponsorille on lähetetty viesti, jossa on pyydetty sponsoria vetäytymään koska QX edistää rasismia. Herculeksen ainakin yhdelle esiintyjälle on lähetetty viesti, jossa häntä on pyydetty perumaan keikkanssa, koska paikka on rasistinen. Näissä on viitattu suoraan Eino Nurmiston blogikirjoituksiin. Querellen esiintyjälle on lähetetty viesti, jossa häntä on pyydetty perumaan tulonsa Helsinkiin viitaten Sorsan blogiin, jonka oli liitteeksi kääntänyt englanniksi. Ei ole merkitystä sillä, ovatko nämä yhteydenotot tulleet suoraan Nurmistolta tai Sorsalta vai joltain muulta. Bloggaajat ovat esittäneet ne väitteet ja julkaisseet ne. Väitteet, jotka eivät ole totta. Väitteet, jotka vahingoittavat. Bloggaajilla on vastuu sanoistaan.
Suomi on oikeusvaltio. Jostain syystä etenki Twitteriin on pesiytynyt joukko, joka katsoo omaavansa muita korkeamman tiedon ja oikeuden vaatia sen perusteella muutoksia. Jos heidän haluamaansa reaktiota ei tule, tulee somemyrsky ja pian ollaankin valtakunnan ykkösmediassa. Tässä on se ongelma, että esimerkiksi Helsingin Sanomat näistä asioita kirjoittaessaan ei kritisoi metelin nostajia, ei mennä syvemmälle siihen, mikä tämän aiheuttaa. Tai siihen, onko kohu aiheellinen alunperinkään. Kyse on yhden henkilön esittämästä mielipiteestä.
Sananvapaus tarkoittaa myös sananvastuuta. Seksuaalivähemmistöjen yhteisöllisyys on Suomessa hyvin pientä. Tälläiset kohut haavoittavat meitä syvästi ja pitkäaikaisesti. Ne repivät meitä erilleen. Valtamediaan levitessään ne mustamaalaavat meidät kaikkia joukkona niin, että esimerkiksi Pridejen, Querellen ja QX Gay Gaalan kaltaisen tapahtumien järjestäminen vaikeutuu. Kuka haluaa rähisijöitten kanssa tehdä yhteistyötä? Kuka haluaa ottaa selvästikin todellisen riskin siitä, että brändi tapahtuman yhteydessä joutuu mukaan hallitsemattomaan kohuun? Kuka jaksaa enää järjestää mitään? Haluatko sinäkään sellaisiin tapahtumiin osallistua?
Nämä ovat vakavia asioita. Kysynkin nyt tässä, mikä on se hyvä mitä Nurmisto, Keränen, Sorsa ovat kirjoituksillaan yrittäneet tavoitella? Klikkejä he ainakin ovat saaneet. Me muut olemme saaneet myötähäpeää, ahdistusta ja traumoja.
Nyt kun jo kolmansille osapuolille lähetetään painostusviestejä ja yritetään siten saboitoda tämän meidän pienen vähemmistömme keskeisiä toimijoita, ollaan tultu aivan liian pitkälle. Näin ei voi enää jatkua. Siksi sanon tämän:
Miikka Keränen, Eino Nurmisto, Elina Sorsa ja muut – kasvakaa aikuisiksi ja ottakaa vastuu sanoistanne. Miettikää mitä sanoistanne seuraa. Miksi haluatte saboitoida muiden työtä?
Päivitetty 2018-03-16