Onko homous mielestäsi synti?
–Tuo on hyvä kysymys. En halua erotella ihmisiä. Minulla on ollut sellainen ajatus, että homoja ei ole olemassa, on vain homoutta. En halua ottaa kysymykseen kantaa, kun en ole teologi.
Mitä mieltä olet siitä, että yritykset ja yhteisöt ylipäänsä ottavat kantaa yhteiskunnallisiin kysymyksiin?
–Sikäli kun se sopii heidän kaupallisiin tavoitteisiinsa, se on minun mielestä ihan hyvä, että yhteiskunnallinen pelikenttä saa uusia toimijoita. Kyllä yrityksiltä edellytetään yhteiskuntavastuuta.
Tämä on osa Aki Ruotsalan haastattelusta, joka julkaistiin Satakunnan Kansassa keskiviikkona. Muutamaa tuntia myöhemmin Pori Jazzin hallitus perui Ruotsalan, vastavalitun toimitusjohtajansa, nimityksen ennen kuin Ruotsala oli ehtinyt aloittaa tehtäviään. Ruotsalan homokommentit yhdistettynä hänen taustaansa kristillisen eheytysliikkeen parissa nostivat nopeasti valtavan kritiikin.
MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillessaan Aki Ruotsala totesi tilanteensa olevan aika mahdoton.
– Näistä minuun liitetyistä kommenteista haluan sen sanoa, että olen aina suhtautunut kaikkiin ihmisiin tasapuolisesti ja yhdenvertaisuutta kunnioittaen. Halunnut korostaa sitä, että ihmisellä on oikeus määrittää oma identiteettinsä ja tehdä omaan elämäänsä koskevia valintoja. Ja tietyllä tavalla kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita.
– Jos joku on pahoittanut mielensä näistä minuun liittyneistä kommenteista, haluan pyytää anteeksi.
Tämän kantansa Ruotsala vielä toisti ja totesi, että pyrki oikaisemaan haastattelun virheitä ja väärinymmärryksiä ja pyysi tarkentamaan kommenttiaan ennen Satakunnan Kansan haastattelun julkaisua, mutta hänelle ei annettu siihen mahdollisuutta.
Haastattelun julkaiseen Satakunnan Kansan päätoimittaja Tomi Lähdeniemi on kuitenkin tapahtumista eri mieltä.
– Ruotsala kiitti vielä tarkistusprosessin yhteydessä tiukasta ja hyvin taustoitetusta haastattelusta ja toivoi, että keskusteluyhteys säilyy avoimena jatkossakin, Lähdeniemi kertoi Ylelle.
Toimitusjohtaja on hallituksen työrukkanen, joka voidaan irtisanoa ilmoitusluontoisesti muun muassa silloin, jos toimitusjohtaja aiheuttaa yritykselleen tai yhteisölleen vahinkoa ja juuri siitä tässäkin oli kyse. Monet ilmoittivat boikotoivansa Pori Jazzia uuden toimitusjohtajan näkemysten vuoksi, yhteistyökumppanit heräsivät. Ruotsalan oli lähdettävä.
Pori Jazz reagoi esimerkillisen nopeasti. Kaikki eivät kuitenkaan tästä pitäneet. Joidenkin mielestä Ruotsalan sananvapautta rajoitetaan. Joidenkin mielestä kyseessä on uskovaisten ajojahti. Arvaatkin ehkä keiden. Näitä argumentteja laukoivat muiden muassa Ruotsalan puoluetoveri Päivi Räsänen ja Laura Huhtasaari. Molemmat henkilöitä, joille käsitteet sananvapaus ja ihmisarvo, ihmisoikeudet eivät ole menneet täysin perille. Voit sanoa mitä haluat, mutta sinulla on siitä vastuu. Et voi luonnehtia jotain ihmisryhmää sairaiksi tai vajaiksi ja ohjeistaa ketä kukin saa rakastaa tai millaista seksiä aikuiset ihmiset keskenään harjoittavat. Se ei vain käy. Voit nämä asiat sanoa, mutta sitten me sanomme sinulle, että sinä olet väärässä. Se, että joku tällaisia asioita esittää kertoo kaiken heistä, mutta meistä seksuaalivähemmistöistä se ei kerro yhtään mitään.
Iisalmen Sanomien päätoimittaja ja filosofi Kari Angeria rinnasti lehdessään Ruotsalan kommenteista nousseen kritiikin jopa noitavainoihin. Hän kirjoittaa näin.
”Noidan ja massojen tai toimitusjohtajan sekä tuomitsevan sosiaalisen median taistelussa noita tai toimitusjohtaja häviää aina. Keskiajalla meni henki, nyt työpaikka.”
”Kyse on pohjimmiltaan siitä, miten erilaisiin mielipiteisiin suhtaudutaan. Antaudutaanko avoimeen dialogiin vai tuomitaanko välittömästi? Tuomitsemisen ja leimaamisen ilmapiiri johtaa keskustelun tukahtumiseen ja sananvapauden kaventumiseen. Olemme pian tilanteessa, jossa on sosiaalisesti ja yhteiskunnallisesti hyväksyttyä esittää vain mielipiteitä, joista kaikki ovat samaa mieltä. Historiassa on varoittavia esimerkkejä siitä, mihin tällainen johtaa.”
Historiassa on myös esimerkkejä siitä, mihin johtaa se kun yhtä väestöryhmää kuvataan sairaiksi, harhaisiksi tai hoidon tarpeessa oleviksi, jollain tapaa vääränlaisiksi. Demonisointi ja alistaminen ei aiheuta mitään hyvää, eikä ole puolusteltavissa millään perusteilla.
Ruotsalan pikapotkut osoittavat, että Suomessa on vähemmän homofobiaa kuin ennen. Se tuntuu todella hyvältä.
Päivitetty 2018-06-09