– Miesten välinen seksikauppa esitetään osana gaykulttuuria, asiana, josta kukaan ei oikeastaan välitä. Siksi yhteiskuntakaan ei siihen puutu, sanoo Annelie de Cabo y Moreda.
Hän on tehnyt väitöskirjan Göteborgin yliopistossa siitä, miten miesten välinen seksikauppa tunnistetaan ja esitetään poliisin ja sosiaalipalveluiden virallisten tutkimusten yhteydessä.
Tutkimus kattaa kaikkiaan 70 vuotta alkaen vuodesta 1944, jolloin homoseksuaalisuus dekriminalisoitiin Ruotsissa, aina vuoteen 2016. Moreda on saanut aineistonsa haastatteluista, valtion tekemistä tutkimuksista, viranomaisjulkaisuista ja mielipidekirjoituksista.
– Tulokset osoittavat, että viranomaisten analyysit seksikaupan seurauksista ovat käsitelleet miesten väkivaltaisuutta naisia kohtaan tai seksinmyyjän vapaaehtoisuutta. On keskitytty naisiin, ei miehiin, hän sanoo.
Vaikenemisen kulttuuri
Moreda toteutti ryhmähaastatteluja sosiaalipalveluiden ja poliisin ammattilaisten kanssa. Niissä tuli esiin, että miesten välistä seksikauppaa hallitsee vaikenemisen kulttuuri.
– Siitä ei puhuta. Sitä pidetään konfliktivapaana alueena, joka kuuluu miesten homoseksuaalisuuteen siinä missä heteroiden välinen seksikauppa nähdään vakavana yhteiskunnallisena ongelmana.
Miesten välistä seksikauppaa on ollut yhtä kauan kuin heteroidenkin välistä, mutta se on unohdettu, Moreda tarkoittaa. 70-luvulla heteroseksuaalisesta prostituutiosta tuli merkittävä asia. Mutta debatissa ei ollut tilaa sille, että myös miehet voivat myydä seksiä ja olla yhteiskunnan tukipalveluiden tarpeessa.
– Jos yhtä jatkossakin väitämme yksipuolisesti että seksikaupassa on kyse miesten väkivallasta naisia kohtaan, olemme vaarassa sulkea ulos ihmisryhmiä, jotka myös saattavat tarvita informaatiota, tukea ja haittojen vähentämistä seksinmyyntiin liittyen, sanoo prostituutiontutkija Annelie de Cabo Y Moreda.
Päivitetty 2022-09-21