Setan entiset aktiivitoimijat Jorma Hentilä, Veli Hyvärinen, Eva Isaksson, Kersti Juva, Tiina Lindfors, Olli Stålström ja Lars ”BB” Svartström nähdään merkkipäivän kunniaksi muistelemassa järjestön historian eri vaiheita Setan julkaisemassa lyhytdokumentissa.
Seksuaalinen tasavertaisuus Seta perustettiin 29.5.1974. Sitä ennen homoseksuaaliset teot oli juuri poistettu Suomen rikoslaista. Perustetun yhdistyksen tavoitteena oli yhdenvertaisuuden toteutuminen seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta kaikilla yhteiskunnan tasoilla: mahdollisuus parisuhteiden virallistamiseen ja mahdollisuus vanhemmuuteen, muistellaan Setan tiedotteessa.
Nyt Setalla on 28 jäsenjärjestöä eri puolilla Suomea. Toiminnalle nähdään edelleen vahva tarve.
– Suomessa on tapahtunut paljon kehitystä niin lainsäädännössä kuin asenneilmapiirissä. Homojen ja lesbojen ja sateenkaariperheiden ei tarvitse enää samalla tavalla miettiä saavatko he olla olemassa. Laki turvaa oikeuksia ja antaa mahdollisuuden puuttua syrjintään. Pelko syrjinnästä ja syrjinnän kokemukset ovat kuitenkin edelleen arkipäiväisiä. Etenkin sateenkaarinuoret, transihmiset ja intersukupuoliset tulevat edelleen torjutuiksi ja heidän olemassaolonsa kyseenalaistetuiksi”, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.
Setan muistuttaa, että sateenkaarinuorten, trans- ja intersukupuolisten ihmisten perus- ja ihmisoikeudet eivät toteudu Suomessa.
Seta on myös huolissaan viharikosten aliraportoinnista.
”Haluamme, että yhdenvertaisuus ja ihmisoikeudet toteutuvat jokaisen kohdalla riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuolesta, sukupuolen ilmaisusta tai kehollisista piirteistä”, todetaan tiedotteessa järjestön tarpeesta nykyhetkessä.