Valtavan laajan tutkimuksen tulokset julkaistiin elokuun lopussa arvovaltaisessa Science lehdessä. Tutkimus perustuu lähes puolen miljoonan ihmisen genomeihin. Tulokset vahvistivat aiempien pienempien tutkimusten tulokset ja useimpien tiedemiesten arviot asiasta: seksuaaliset mieltymykset ovat johdettavissa geneettisiin tekijöihin, mutta yhdelläkään yksittäisellä geenillä ei ole laajaa vaikutusta seksuaaliseen käyttäytymiseen.
– ”Homogeeniä” ei ole olemassa, sanoi tutkimusta johtanut Andrea Ganna.
Tutkijoiden analyysin mukaan arviolta enintään 25 % seksuaalisesta käyttäytymisestä voidaan selittää genetiikan perusteella. Valtaosan vaikutuksesta tuovat ympäristö- ja kulttuuritekijät.
Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että tulokset eivät välttämättä ole yleistettävissä koko populaatioon. Suurin osa tutkimusaineistoista oli brittiläistä alkuperää, UK Biobankilta ja kuluttajia palvelevalta genetiikan yritykseltä 23andMe, joka sijaitsee Kaliforniassa. Molempien tietopankkien aineisto on siis pääosin eurooppalaista alkuperää ja jo iäkkäämmiltä ihmisiltä. Brittien biopankin osalta ikähaarukka on 40-70 vuotta ja 23andMen mediaani-ikä on 51 vuotta.
Tutkimuksessa ei huomioitu niitä henkilöitä, joiden biologinen sukupuoli ja itsemääritelty sukupuoli eivät olleet samat ja siten mukana eivät ole muiden muiden muassa transsukupuolisia tai intersukupuolisia. Käytäntö on yleinen geenitutkimuksissa.
Tutkimukseen osallistujat jaettiin kahteen ryhmään – niihin, jotka kertoivat harrastaneensa seksiä samaa sukupuolta olevan kanssa ja niihin, joilla ei sitä ollut ollut.
Tulosten perusteella voidaan päätellä, että seksuaaliseen käyttäytymiseen vaikuttaa suuri joukko geenejä, joita moniakaan ei ole vielä löydetty. Niiden selvittämiseksi tarvittaisiin vielä laajempaa tutkimusta, toteaa Ganna.
Mitä seikkoja tutkimuksessa sitten kävi ilmi?
Yksi seksuaaliseen käyttäytymiseen liittyvistä snipeistä on lähellä hajuaistiin liittyvää geeniä, jolla Gannan mukaan on osansa seksuaalisessa vetovoimassa.
Toinen snippi oli yhteydessä miesten kaljuuntumiseen, joka viittaa sukupuolihormonien tasoihin ja siten osoittaisi, että niillä on jotain tekemistä sen kanssa, että ihminen kiinnostuu omasta sukupuolesta.
Tutkimusryhmä on työskennellyt yhdessä lhbtq-järjestöjen kanssa kommunikoidakseen tutkimuksen tulokset oikein ja selkokielisesti. Tämän yhteistön tuloksena tutkimuksesta kerrottaan selkokielisesti erityisellä verkkosivulla.
Seksuaalista käyttäytymistä on tutkittu paljon sosiologian puolella ja aihe on valtavan monimutkainen. Nyt mukaan on saatu painavaa biologista näyttöä.