Jokainen deittiappseja käyttänyt on huomannut, että niissä on huijariprofiileja. Niillä on erilaisia tarkoitusperiä, kuten esimerkiksi tietojen kalastelu identiteettivarkauksia varten, rahan tekeminen ulkopuolisille sivustoille houkuttelemalla. Ne voivat olla myös ajanvietettä tai keino kerätä intiimejä kuvia. Ihmiset saavat kiksejään muiden kustannuksella.
Huijariprofiilit eivät kuitenkaan lähes aina ole näin vaarattomia. Deittiappsien avulla tehdyt väkivaltarikokset ovat selvässä kasvussa, kirjoittaa BBC. On jo useita, jotka ovat lähteneet viimeiselle Grindr-deitilleen, kun vastassa on ollut murhaaja.
Tinder on juuri kuunvahteessa lisännyt appsin turvallisuutta. Uusi kuvanvarmistus karsii huijareita. Lisäksi tulee turvallisuutta lisääviä ominaisuuksia pieleen menneiden deittien varalle: paniikkinappulan avulla saa lähetettyä deitin tiedot ja täsmällisen sijainnin avun saamiseksi. Tämä toki vaati sen, että olet vielä tajuissasi ja ehdit reagoida ennen kuin käy huonosti. Uuden ominaisuudet eivät vielä ole käytössä Yhdysvaltojen ulkopuolella.
Homoille suunnattuhin appseihin ei vastaavaa ole vielä tulossa. Syynä on se, että homoappsit pitävät käyttäjien yksityisyyttä merkittävänä arvona.
– Kaikki eivät halua, että heidät tunnistetaan, eikä heitä pitäisikään tunnistaa, toteaa Scruffin toimitusjohtaja Eric Silverberg ja jatkaa:
– Ihmiset tekevät uusia, toistuvia tai anonyymejä profiileja useista painavista syistä.
Tämä toki pitää paikkansa. Etenkin niissä reilussa 70 valtiossa, joissa homoseksuaalisuudesta on laissa määriteltyjä rangaistuksia. Tällaisten valtioiden viranomaisille olisi helppo kerätä appseista homoseksuaaleja ja kohdistaa heihin toimenpiteitä. Mutta meillä länsimaissa on hyvin vähän päteviä syitä oman henkilöllisyyden salaamiselle deittikumppanilta. Jos yhtään. Syyt ovat lähinnä salaajan omassa päässä, pelätään mörköjä. Jo nyt esimerkiksi Grindr on poistanut etäisyysominaisuuden käytöstä niissä maissa, joissa homoseksuaalisia tapaamisia hakevat ovat vaarassa. Muiden muassa Venäjällä ja arabimaissa etäisyystietoa ei näy. Samalla tapaa varmaan alueellisesti voisi myös sallia täysin anonyymit profiilit vain näissä maissa. Anonyymiteettiä haluaville on omiakin appeja. Kyse on vain siitä, mitä käyttäjille halutaan tarjota.
Yksi suuri appsi kuitenkin yrittää murtaa huijareiden rivejä. Hornet aikoo tuoda eräänlaisen ”vahvistettu jäsen” -leiman sen syynin läpäisselle käyttäjille. Apuna käytetään tekoälyä, jonka metodeja Hornet ei tarkemmin avaa. Se kuitenkin kerrotaan, että käyttäytymistä appsin sisällä arvioidaan, mutta käyttäjien välisiä viestejä ei kuitenkaan tutkita. Käyttäjiä ei myös edelleenkään pyydetä vahvistamaan henkilöllisyyttään profiilia luodessa. Metodi pyrkii siis lähinnä vaikeuttamaan huijariprofiilien luomista ja ylläpitämistä.
Scruffista kommentoitiin BBC:lle, että he panostavat turvallisuuteen vertaisarvioinnin keinoin ja moderoimalla ja spämmäämistä ja muita pahantekijöitä vastaan on kehitetty tekniikoita.
Grindr ei kommentoinut.
Deittiappseihin liittyvien rikosuutisten kasvaessa hämmästyttää kotimaisen Grindrin näkymä. Kuvattomien määrä on valtava, ehkä jopa yli puolet. Kaikki deitille valmiit eivät myöskään suostu antamaan kasvokuvaansa, kuka milläkin perusteella. Minun mielestäni tämä on valtava turvallisuusriski, eikä kenenkään pitäisi avata oveaan henkilölle, jonka kasvoja ei ole nähnyt. Jos ehdottomasti haluat tavata henkilön, joka ei suostu lähettämään kasvokuvaansa, oman turvallisuutesi takia tapaaminen kannattaa sopia edes kadulle talosi eteen tai hiljaisemmilla alueilla julkiselle paikalle, jos tämä ei ole deittikumppanillesi ok, pitäisi hälytyskellojen soida.