Helsingin kaupunki liputtaa kaupungintalolla uudella progressiivisella Pride-lipulla.
Jos asiaa ei sen enempää ajattele, voi iloita siitä, että uusi Pride-lippu tuo näkyviin lhbtqia+ -yhteisön marginaalisimmat ryhmät. Mutta tässä on samalla myös uuden Pride-lipun ongelma: se edustaa vain näitä marginaalisia ryhmiä, sillä lhbq-ryhmiä siinä ei symbolisoida millään tavalla. Miten sen siis voidaan väittää sen edustavan kaikkia? Olemme aiemmin kirjoittaneet tämän uuden Pride-lipun ongelmista.
Lue lisää: Pitääkö Pride-lipun muuttua – ”Uusi Pride-lippu on rasistinen, leimaava ja syrjivä”
Lue lisää: Progressiivinen Pride-lippu valtaa alaa
”Alkuperäisen sateenkaarilipun kauneus on siinä, että sen jokainen raita edustaa abstraktia käsitettä, ei tiettyä rodullista, etnistä, sukupuolista tai seksuaalista identiteettiä”, kirjoittaa Illinois Springfieldin yliopiston apulaisprofessori M. J. Murphy. Hän pitää ongelmallisena sitä, että uuteen lippuun lisätyt raidat kuvaavat juuri tiettyjä yhteisöjä ja identiteettejä. Se ei ole yhteisöllinen ja on liiaksi sidottu Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaan.
Progressiivisen lipun suosion kasvu liittyy Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaan. Trumpin hallinnon myötä huonontuneeseen transsukupuolisten asemaan ja black lives matter -protesteihin.
Helsingin kaupunki ei pidä kritiikkiä aiheellisena
Kilautimme Helsingin kaupungin viestintään kysyäksemme lipun valinnasta. Kaupungilla yhdenvertaisuusasioista vastaava Nitin Sood vastasi kysymyksiimme. Soodin lähettämä vastaus vaikuttaa copypastatulta valmiilta vastaukselta, joka lähetetään jokaiselle liputuksen perään kysyvälle. Julkaisemme tämän vuoksi Soodin vastauksen alla kokonaisuudessaan.
”Helsingin kaupungin Pride-työryhmä päätti kesäkuussa liputtaa kaupungintalon sangoissa progressiivisella Pride-lipulla. Progressiivisen Pride-lipun käyttöönottoa on vauhdittanut maailmanlaajuiset rasisminvastaiset BLM-mielenosoitukset, joita nähtiin myös Suomessa. Progressiivinen lippu tuo esille lhbtiq-yhteisön moninaisuutta. Helsingin kaupunki haluaa olla suunnannäyttäjä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasioissa, minkä takia Helsingin kaupunki käyttää tänä vuonna progressiivista Pride –lippua kaupungintalolla. Kaupunki käyttää toiminnassaan myös perinteisiä sateenkaarilippuja ja eri palveluissa voi näkyä muitakin lippuja. Lhbtiq-ihmisillä onkin perinteisen sateenkaarilipun lisäksi käytössä monia eri lippuja, jotka kuvastavat sateenkaariyhteisön moninaisuutta ja progressiivinen Pride-lippu on yksi näistä. Olemme saaneet lipusta sosiaalisessa mediassa runsaasti hyvää palautetta.”
QX ei saanut Helsingin kaupungilta vastausta siihen, missä määrin sateenkaarilipun symboliika oli kaupungilla tiedossa. Kaupunki ei myöskään noteerannut millään tavalla kysymystä siitä, että vakiintuneen Pride-symbolin, sateenkaarilipun, syrjäyttäminen kaupungintalon kaltaisen paraatipaikan liputuksesta ei ilahduta kaikkia seksuaalivähemmistöjä – vastaus kun vaikuttaa samalta, mikä annettaan Päivi Räsäselle ja muille liputuksesta yleensä valittaville. Tämä on ongelmallista, surullista ja huonoa viestintää kaupungilta.
Sood ei täydentänyt vastaustaan.
Päivitetty 2023-06-17