Caymansaarten kuvernööri, Martyn Roper, tiedotti 6. syyskuuta, että samaa sukupuolta olevien rekisteröidyt parisuhteet laillistetaan. Roper totesi, että laillistaminen on linjassa Iso-Britannista tulleiden ohjeiden kanssa.
Caymansaaret on yksi 14 brittiläisesti Euroopan ulkopuolisesta alueesta, jolla on tietynlainen itsehallinto.
– Tämä muutos ei tarkoita sitä, että vahvat kristilliset perinteet tai Caymansaarten asukkaien arvot olisivat uhattuina, kuvernööri kertoi Barbados Today lehdelle ja jatkoi:
– Kenenkään ei tarvitsee muuttaa uskontoaan.
Paikallisen parlamentin äänestäessä parisuhdelaista 29. heinäkuuta sen kannatusluvut olivat 8 puolesta ja 9 vastaan. Lakia ei olisi hyväksytty ilman kuvernöörin vaikuttamista.
Caymansaarten lhbtqi-järjestö Colours Cayman iloitsee päätöksetsä, mutta toteaa, että ”vasta sukupuolineutraali avioliittolaki tuo yhtäläiset oikeudet”.
Myös Barbadoksella suunnitellaan samaa sukupuolta olevien parisuhteiden laillistamista, sanoin kenraalikuvernööri Sandra Mason puheessaan uudelle parlamentille tiistaina, kirjoittaa Nationnews.com.
– Minun hallitukseni on valmis tunnustamaan samaa sukupuolta olevien rekisteröidyt parisuhteet varmistaaksemme sen, että Barbadoksella ei syrjitä ketään.
Mason totesi myös, että Barbadoksen pitää muuttaa suhtautumistaan ihmisten seksuaalisuuten ja suhteisiin, jos maa haluaa pysyä kehityksen kärjessä.
Mason totesi, että muutokset ovat kiistanalaisia ja siksi hän haluaa, että niistä järjestetään kansanäänestys.
Barbados on ollut itsenäinen 1966 alkaen ja sen valtionjohtaja on kuningatar Elisabeth, jonka edustaja saarella on kenraalikuvernööri. Kenraalikuvernöörillä on valtionjohtajan edustajana suuri valta, mutta hän ei yleensä ota kantaa poliittisiin kysymyksiin.
Sitä, että Iso-Britannian edustajat nyt sekä Caymansaarilla että Barbadoksella ottavat lhbtqi-kysymykset esiin, voidaan pitää testinä sille saadaanko Länsi-Intian saariston perinteisesti vahvasti homo-, bi- ja transfobiset saarivaltiot kunniottamaan ihmisoikeuksia. Yksi tapa Iso-Britannialle alkaa edistää aktiivisemmin lhbtqi-asioita Euroopan ulkopuolisilla alueillaan ja itsenäisissä kansainyhteisön maissa.